Nyheter

Tar metoo-oppgjør med Sp-Vedum: – Bjørn Arild Gram og Ola Borten Moe burde aldri blitt statsråder

SENTERPARTIET: Universitetstopp mener valget av Bjørn Arild Gram og Ola Borten Moe som statsråder viser at Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum ikke har forstått hva metoo handlet om. De to deltok på hyttetur der det ble sendt sexmelding til Liv Signe Navarsete.

– Når Senterpartiet velger å løfte fram Ola Borten Moe og Bjørn Arild Gram til ministerposter, så har partiet en leder som sier veldig mye mellom linjene, sier Guri Rørtveit til Vårt Land.

Hun er professor og leder ved institutt for global helse og samfunnsmedisin ved Universitetet i Bergen.

Før kvinnedagen 8. mars tok Rørtveit bladet fra munnen om de to statsrådenes fortid som deltakere på hytteturen i 2016, som endte i en melding til tidligere Sp-leder Liv Signe Navarsete der det sto: «Vi har lyst på fitta di».

Professor og instituttleder Guri Rørtveit ved Universitetet i Bergen.

«Et slag i magen»

I et innlegg i avisen Khrono skrev universitetstoppen: «Da Ola Borten Moe ble utnevnt til øverste sjef for mitt fagfelt, kjente jeg det som et slag i magen».

Teksten var stilet til statsminister Jonas Gahr Støre, men riktig adressat er egentlig Sp-leder Vedum, forteller Guri Rørtveit til Vårt Land:

– Trygve Slagsvold Vedum burde ikke foreslått dem til statsrådsposter. Det ville vist at han forsto hva dette handler om, sier hun.

Med «dette» mener Rørtveit metoo-bevegelsen.

Fortsatt er det ukjent hvem av de ti på hytteturen i 2016, som sendte meldingen til Liv Signe Navarsete.

Vedum ba avsender stå fram

Trygve Slagsvold Vedum svarer i en SMS via sin statssekretær Lars Vangen: «Tekstmeldingssaken har vært bredt dekket, og jeg har kommentert den flere ganger, også til Vårt Land. Jeg har ikke noen ytterligere kommentarer.»

Da Bjørn Arild Gram ble utnevnt til forsvarsminister i fjor vår, ba Vedum avsenderen om å stå fram:

– Det er en helt uakseptabel melding. Både jeg og partiet tok saken på alvor, og saken ble grundig behandlet, sa han til TV2.

Alle som deltok på hytteturen, nektet for å ha hatt noe med meldingen å gjøre og ba vedkommende om å stå frem, skrev VG i 2018.

Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) gir forsvarssjef Erik Kristoffersen mandat til å skrive nytt fagmilitært råd.

Foto: Terje Pedersen / NTB / NPK

Refses før Sp-landsmøte

Kritikken fra Guri Rørtveit kommer få dager før Sps landsmøte i Trondheim. Det er partiets første etter at landsstyret i fjor høst styrket Sps retningslinjer for varsling om seksuell trakassering.

Det skjedde etter flere metoo-avsløringer og kritikk mot partiets håndtering av varsler i første halvdel av 2022 – blant annet i Vårt Land.

Rørtveit har tro på at partiets arbeid med retningslinjene kan bidra til endring, men mener det ikke er nok:

– Ledende personer i et politisk parti, på samme måte som i akademia og andre samfunnsområder, må vise i ord og handling at de arbeider med kultur og holdninger og forstår hvor sterkt slike ubehagelige hendelser faktisk slår, sier hun.

Forskings- og høgare utdanningsminister Ola Borten Moe er leiar av Sps resolusjonskomité.
Foto: Javad Parsa / NTB / NPK

– Sjokkerende at de er statsråder

Natt til søndag 8. april 2016 tikket sexmeldingen inn på telefonen til tidligere Sp-leder Liv Signe Navarsete. Den ble sendt fra telefonen til én av ti personer som var på hyttetur i Sverige. Åtte av dem var Sp-politikere.

Blant dem var daværende Steinkjer-ordfører Bjørn Arild Gram og Sp-nestleder Ola Borten Moe. Sistnevnte hadde vært i konflikt med Navarsete da hun var partileder.

I sin kronikk i Khrono kaller Guri Rørtveit meldingen for nedverdigende, latterliggjørende, sexistisk og kvinnefiendtlig.

– Veldig mange kvinner har opplevd tilsvarende ting. Etter metoo må man faktisk kunne forvente å bli forstått om hvor trakasserende en slik melding er, sier hun til Vårt Land.

«Mitt poeng er at slike hendelser ikke bare angår de som sender og mottar slike meldinger, men oppstår i en (u) kultur», utdyper Rørtveit senere per e-post.

– Derfor er det sjokkerende at akkurat disse to er utnevnt til statsråder uten at hendelsen er oppklart, sier hun til Vårt Land.

Sjokkerende at akkurat disse to er statsråder

—  Guri Rørtveit, professor

Vil ikke snakke

Siden mandag har Vårt Land prøvd å få svar på kritikken fra Bjørn Arild Gram og Ola Borten Moe. Verken ministrene eller rådgiverne deres har besvart Vårt Lands henvendelser.

Da Vårt Land tok kontakt med dem i Stortinget på onsdag, ville ingen av dem snakke med oss. Samme dag bekreftet statssekretær Lars Vangen (Sp) i Finansdepartementet at de to statsrådene har fått Vårt Lands e-post om saken.

Liv Signe Navarsete slipper bok. Eg veit kva eg snakkar om.

Vanskelig å ha tillit

Fortsatt er det ukjent hvem som sendte meldingen. Dermed hefter den fortsatt ved dem alle, mener Guri Rørtveit.

«I min verden betyr det at ingen av dem bør få forfremmelser til sentrale maktposisjoner. [ …] Du er bare ikke kvalifisert når du deltar på hytteturer som ender i SMS-er av denne typen», skriver hun i Khrono.

– Er man ikke uskyldig til det motsatte er bevist, også som topp-politiker?

– Jo, og jeg ber ikke om straff, men å være minister krever stor tillit. Signalet i denne saken er at siden vi ikke vet hvem som sendte meldingen, kan vi late som om ingenting har skjedd. Det er ikke godt nok, svarer Rørtveit.

Hun mener – slik Ylva Bang i Vestland KrFU skriver i et innlegg i Vårt Land – at saken gjør det vanskelig å ha tillit til forsvarsminister Bjørn Arild Grams håndtering av metoo-avsløringene i Forsvaret.

– Forsvarsministeren har det politiske ansvaret for håndteringen av overgrepssaker i Forsvaret. Det er vanskelig å ha tillit til at metoo-situasjoner blir håndtert med tilstrekkelig forståelse av hva som er problemet, sier Rørtveit.

Statsminister Jonas Gahr Støre har ingen kommentar til saken, opplyser statssekretær Halvard Hølleland (Ap).

Les mer om mer disse temaene:

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter