Nyheter

Ledervalg i Ap: Tunge navn vil ha Brenna og Tajik som nestleder-duo

ARBEIDERPARTIET: Tunge Ap-navn som Tuva Moflag og Trine Lise Sundnes vil ha både Tonje Brenna og Hadia Tajik i partiledelsen. I så fall må Bjørnar Skjæran og trolig Kjersti Stenseng vike.

To profilerte stortingsrepresentanter i Arbeiderpartiet toner nå flagg i nestleder-racet før vårens landsmøte: De vil ha både Tonje Brenna og Hadia Tajik som partiets nestlederduo:

– Tonje Brenna og Hadia Tajik er to dyktige kvinner som jeg har latt meg imponere av på nært hold. De har begge fått til mye som statsråder, og de har på hver sine måter stått i krevende lederoppgaver. Jeg håper de begge får plass i Aps ledelse, skriver Tuva Moflag til Vårt Land.

Hun er Aps sosialpolitiske talsperson på Stortinget og kommer fra Akershus – samme fylke som Tonje Brenna.

Også Trine Lise Sundnes vil ha begge på nestlederplass:

– Jeg mener at det må være plass til to så dyktige politikere som Tonje Brenna og Hadia Tajik i partiets ledelse. Det håper jeg valgkomiteen også ser, skriver Sundnes i en SMS til Vårt Land.

Hun representer Oslo på Stortinget og er tidligere leder i Handel og Kontor, et stort LO-forbund.

Trine Lise Sundnes og Tuva Moflag Ap Arbeiderpartiet

Vil ramme Bjørnar Skjæran og Kjersti Stenseng

Nestlederdebatten er for lengst i gang to måneder før Aps landsmøte første helg i mai. Vårt Land har snakket med flere rundt om i landet, som sier det samme som de to toppene.

«Alle» har antatt at partiet vil utvide ledelsen med én nestleder, og at kampen står mellom Tonje Brenna og Hadia Tajik.

Nå viser det seg at en rekke nøkkelpersoner i Ap mener det bør være rom for både Brenna og Tajik i ledelsen.

Det betyr i så fall at Bjørnar Skjæran må skiftes ut. Og siden Ap skal ha 50 prosent av hvert kjønn i partiledelsen, vil det også innebære at Kjersti Stenseng må erstattes av en mann som partisekretær.

AA

LO-Bals: – En veldig god idé

Én av dem som støtter Brenna og Tajik som nestleder-duo, er Jonas Bals. Han er tidligere politisk rådgiver for Jonas Gahr Støre og jobber i LO.

– Bør det være rom for begge i Ap-ledelsen?

– Det er en veldig god idé og akkurat det partiet trenger. Jeg møter mange som prater om akkurat den konstellasjonen, sier Bals til Vårt Land.

Bals peker særlig på Tajiks gjennomførings- og styringsevne.

– Å få begge to inn i ledelsen ville gitt en god kombinasjon av fornyelse, styringserfaring og ideologisk forankring, og beherskelse av finanspolitikken. Det er lett å glemme det, men styringsevnen er så utrolig grunnleggende for Ap, sier Bals, og legger til:

– Dessuten er jo Tajik høyt elsket på grasrota i fagbevegelsen. Hun har levert på arbeidslivspolitikken som ingen annen arbeidsminister har gjort etter krigen, og når alt kommer til alt er det jo resultatene vi blir målt på.

Karmøy 20200426. 
Pressekonferanse i Karmøy rådhus i forbindelse med at 23 personer fra samme miljø i Karmøy kommune er smittet av korona.
Ordfører Jarle Nilsen informerte.
Foto: Jan Kåre Ness / NTB

Rogaland Ap: – Åpne for slik løsning

Det var et enstemmig styre i Rogaland Ap, som lanserte Hadia Tajik som nestlederkandidat. Styrets talsperson bekrefter at de er åpne for en løsning der både Tajik og Brenna får plass i partiledelsen:

– Vårt primære vedtak er at Hadia bør få den ledige nestlederplassen. Men hvis valgkomiteen ser behov for endringer i lederkabalen utover det, så er vi åpne for at det kan bli en løsning, sier Karmøy-ordfører Jarle Nilsen.

Han forteller at andre fylkeslag har tatt kontakt om en slik løsning de siste dagene:

– Andre fylkeslag har spilt inn den tanken og strategien. De har pekt på at det kan være en omforent løsning, som kan styrke ledelsen i partiet. Men dette kommer ikke fra Rogaland og jeg har ikke hørt medlemmer i styret vårt snakke om det, sier Nilsen.

AA

Ros fra Troms og Stad: – Begge fortjener plass

Tove Karoline Knutsen, tidligere stortingsrepresentant fra Troms, sier både Tajik og Brenna fortjener en plass øverst i partiet.

– De er to rasende dyktige damer og er begge en berikelse for enhver partiledelse, sier hun til Vårt Land.

– Det er mange posisjoner man kan være i, både statsråd, i sentralstyre og i en lederkabal. Jeg håper man finner plass i dem begge, fortsetter Knutsen.

Også varaordføreren i Stad og kvinnepolitisk ansvarlig i Vestland Ap, Siri Sandvik, mener begge må med i ledelsen:

– Tajik og Brenna er nok de to beste kvinnene Ap har nå for tiden. Sånn situasjon er for Ap med dårlige målinger over tid, har ikke vi ikke råd til å sette dem opp mot hverandre, sier hun.

Sandvig understreker at hele partiledelsen i Ap per definisjon er på valg hvert landsmøte:

– Da må vi som parti være villige til å se på hele kabalen i ledelsen. Vi må også ha full tiltro til at valgkomiteen nå gjør et godt og grundig arbeid med alle de signalene de får internt og gjennom media og alt.

Heller ikke Gran-ordfører Randi Eek Thorsen i Innlandet vil «stenge døren for en løsning med de to dyktige damene som nestleder». Hun avventer vel å merke at valgkomiteen sitt arbeid og diskusjon i egen partigruppe.

AA

– Hadia har vært i den offentlige gapestokken i et år

Hadia Tajik var nestleder i Ap fra 2015 til 2022. I fjor trakk hun seg etter at VG avslørte rot med en pendlerbolig mellom 2006 og 2010.

Hvorfor bør hun da gjøre comeback et år etter? Slik svarer talsmann for styret i Rogaland Ap, Jarle Nilsen:

– Vi mener Hadia har gjort opp for tabben hun gjorde og vært i den offentlige gapestokken i et helt år. Hun har betalt og gått av som statsråd og nestleder. Nå mener vi tiden er moden for at hun bør tre inn i partiledelsen sentralt igjen.

Nylig sa Haugesund-ordfører Arne-Christian Mohn til VG at det er fort tidlig med et Tajik-comeback i partiledelsen.

– Det var et enstemmig styre, som innstilte Hadia som vår nestleder og førsteprioritet i sentralstyret. Så ser vi i etterkant at noen har andre syn. Sånn det i et stort, demokratisk parti. Men ledelsen i Rogaland er samstemt, svarer han.

Han beskriver Tajik som en ung kandidat med lang politisk erfaring som nestleder og statsråd på to ulike felt.

---

Nestlederkampen i Ap

  • Ap skal velge ny ledelse på landsmøtet som avholdes 4-6. mai.
  • Tirsdag kveld ble det kjent at Akershus Arbeiderparti enstemmig har innstilt Tonje Brenna som ny nestleder.
  • Tonje Brenna er også ønsket som ny nestleder i Arbeiderpartiet av Troms Ap.
  • Tidligere i februar lanserte også AUF Brenna som Ap-nestleder.
  • Rogaland vil at Hadia Tajik gjeninntar rollen, skriver VG.

---

Les mer om mer disse temaene:

Ragnhild Grongstad

Ragnhild Grongstad

Ragnhild Grongstad er politisk reporter i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter