Nyheter

Fra Karasjok, Snåsa og Sverige for å protestere: – Mister vi naturen, mister vi alt

AKTIVISME: Mandag morgen sperret demonstranter alle innganger til Olje- og energidepartementet med krav om å rive vindmøller på Fosen. SV krever at statsminister Jonas Gahr Støre møter i Stortinget for å svare.

– Dette handler om vår kultur og egentlig livet vårt. Alt. Hvis vi mister naturen, så har vi mistet alt, sier Britt Inga Nordsletta til Vårt Land.

Sammen med Nella-Stina Wilks Fjällgren og Alva Fjellström sitter hun tett sammen med andre unge demonstranter i vinterkulda mandag morgen.

De har kommet fra Karasjok, Snåsa i Trøndelag og Mittådalen i Sverige, samt Vilhelmina i Sverige for å demonstrere under slagordet «Urfolksrett er ikke valgfritt – møllene må rives nå».

Sammen med noen hundre demonstranter blokkerer de inngangene til Olje- og energidepartementet i Oslo.

Aksjonistene reagerer på at vindmøllene på Fosen i Trøndelag ikke er revet. I oktober 2021 slo Høyesterett fast at vindparken var oppført i strid med urfolksrettigheter.

Inngår i større samisk kamp

For Britt Inga Nordsletta handler det om samers fremtid i Norge.

– Dette handler om Fosen og om alle samer. Hvis Fosen får komme unna med det de har gjort, så kommer andre også unna med det, svarer Nordsletta.

Myndighetene regner med at Norge vil trenge mye mer kraft fremover. Nordsletta viser til at flere andre prosjekter er planlagt i Finnmark og nordlige halvdel av Norge.

Dette handler om Fosen og om alle samer. Hvis Fosen får komme unna med det de har gjort, så kommer andre også unna med det

– Det ødelegger vår kultur. Når Høyesterett har sagt at det ikke er lovlig og det fortsatt ikke skjer noen ting, så er det grove brudd på menneskerettighetene. Det ødelegger alt for oss, sier hun.

SV: Støre må redegjøre

Flere politikere var på plass utenfor departementet mandag morgen. Deriblant MDG-leder Arild Hermstad og SVs stortingsrepresentant, Lars Haltbrekken.

– Vi vil be statsministeren komme til Stortinget for å redegjøre for hvordan regjeringen vil følge opp og sørge for at menneskerettighetsbruddet på Fosen avsluttes, sier Haltbrekken til Vårt Land.

Slik begrunner han kravet:

– Det er mer enn 500 dager siden Høyesterett enstemmig slo fast at menneskerettighetene ble brutt da man fattet vedtaket. Dette er en svært alvorlig sak og over 500 dager er uakseptabelt lang tid, fortsetter SVs energi- og miljøtalsmann.

Ella Marie Hætta Isaksen (foran til høyre) er blant aksjonistene fra Natur og ungdom og Norske Samers Riksforbund Nuorat som blokkerer inngangene til Olje- og energidepartementet mandag morgen. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Lenket seg fast

Ikke bare inngangen til Olje- og energidepartementet, men hele bygget er blokkert. Det betyr at inngangen også var sperret til andre departement.

Natt til mandag ble 13 av demonstrantene fjernet av politiet med makt og innbrakt etter at de nektet å fjerne seg fra innsiden av departementet. Mandag morgen var flere av dem tilbake på utsiden av bygningen i Akersgata i Oslo.

Tidlig mandag ettermiddag lenket demonstranter seg fast med kjetting. Flere av dem ble båret vekk senere på ettermiddagen.

I en kommentar til NRK om nattens aksjon, viser olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) til Departementenes sikkerhets- og serviceorganisasjon (DSS).

– En fredfull markering har vært bra for demokratiet. sa Aasland til statskanalen mandag morgen.

Han har tidligere bekreftet overfor NTB at regjeringen vil ha et nytt forvaltningsvedtak, som sikrer at vindkraft og reindrift kan leve sammen på Fosen uten å krenke samenes rettigheter. Demonstrantene mener det ikke er mulig å forene de to.


Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter