– Jeg føler på en veldig stor glede over å ha fått tilliten og tilbudet fra KrF, sier Ingunn E. Ulfsten til Vårt Land.
Fredag formiddag ble det klart at hun er ansatt som ny generalsekretær i KrF. Det bekreftet KrF-nestleder Dag Inge Ulstein overfor Vårt Land. Han har ledet utvalget som har jaktet ny general.
Ingunn E. Ulfsten kommer fra jobben som daglig leder i Pinsebevegelsen i Norge, men har lang fartstid fra KrF og kjenner organisasjonen godt. Hun har vært fylkesleder, stortingsvara og informasjonsrådgiver for KrF på Stortinget.
Som generalsekretær blir Ulfsten øverste administrative leder i KrF med ansvar for ansatte ved lands- og fylkeskontorer, samt i stortingsgruppa.
Tradisjonelt har KrFs generalsekretær også øverste ansvar for planlegging og gjennomføring av partiets valgkamp.
KrF i mål med generaljakten på overtid
Det har tatt tid å finne Geir Morten Nilsens etterfølger etter at han sa opp jobben som generalsekretær i fjor sommer.
I januar meldte Vårt Land at KrF var forsinket i jakten og møter valgåret med ribbet organisasjon. Nå er altså ny generalsekretær omsider ansatt.
– Det koker litt i dag. Dette må være en av de mest spennende lederjobbene i Norge nå. Jeg gleder meg veldig til å ta fatt, sier Ingunn E. Ulfsten når Vårt Land ringer.
Ansettelsen skjer nøyaktig seks uker før fristen for å levere valglister, ni uker før KrFs landsmøte på Hamar og et drøyt halvår før høstens viktige lokalvalg.
Ulfsten skal delta på landsmøtet, men begynner først i jobben 2. mai.
– Hvordan blir det å komme inn så kort før valget?
– Jeg skal være med de siste månedene og går bare inn i den gode planen som er lagt. Vi har en konstituert generalsekretær og mange dyktige folk som drar lasset lokalt og sentralt, svarer Ulfsten.
Overtar et prøvet KrF: – Sperregrensen er mål nummer én
KrF har vært gjennom mange prøvelser siden Ingunn E. Ulfsten hadde verv i partiet – først en opprivende retningsstrid, deretter falt partiet under sperregrensen. Slikt preger en organisasjon.
– Hva mener du er KrFs største utfordringer nå?
– Jeg har gjort meg mange tanker, men ønsker først å dele dem med KrF og organisasjonen. Og så vil jeg gjerne lytte og bli kjent med organisasjonen før jeg kommer med de store programerklæringene. Men å komme over sperregrensen er selvsagt mål nummer én, svarer Ulfsten.
– Blir det viktig for KrF å se firetallet også lokalt nå?
– Jeg ønsker ikke å komme med noen tallmål. Men å få folk inn i kommunestyrer og særlig ordførere vil gi en boost til partiet, svarer hun.
I dag har KrF 12 ordførere.
[ Min tro med Ingunn Ulfsten: Det er en tøff test for troen, når livet ikke går som planlagt. ]
Ulfsten: – Viktig med noen fra Østlandet
Ulfsten er tidligere fylkesleder i Akershus KrF og vararepresentant for fylket på Stortinget fra 2009 til 2013. Hun var også partiets førstekandidat i fylket ved stortingsvalget i 2017.
– Du kommer fra Akershus. Hvor viktig er det at KrF nå får en leder fra Østlandet?
– Jeg tenker at det er et poeng at jeg kommer der jeg kommer fra. Jeg tror det er viktig med noen som er vokst opp og bor på Østlandet, som kjenner de utfordringen og gledene vi har her. Det tror jeg kan være et supplement, svarer den påtroppende generalen.
– Jeg bor dessuten i Gjerdrum. Det gir også noen dyrekjøpte erfaringer, legger hun til, med henvisning til det fatale leirskredet i kommunen.
Valget om å takke ja: – Jeg liker motbakker jeg!
Det var sent i fellesferien at Geir Morten Nilsen varslet at han sluttet som generalsekretær i KrF.
Én måned senere hadde han sin siste arbeidsdag etter tre turbulente år. Erling Ekroll ble konstituert som generalsekretær mens KrF jaktet Nilsens etterfølger.
– Det tok tid for KrF å finne ny generalsekretær. Satt det litt inne å gå for et parti som strevd i motbakke, Ulfsten?
– Jeg liker motbakker jeg. Haha! Jeg har vært i mange og det var en del av dem i Pinsebevegelsen også. Det trigger meg. Det synes jeg bare er spennende, svarer hun.
Slik vil Ulfsten lede
Som leder er hun opptatt av lagarbeid og «tillitsbasert ledelse», varsler KrFs nye general. Skaper man et godt og støttende fellesskap, kommer også resultatene, er analysen.
– Men kan du sette ord på alvoret KrF står overfor i årene fram til valget i 2025?
– Jeg vet det ligger mye arbeid foran oss, men det kan være et arbeid med mye glede i seg. Hvis politisk arbeid blir for alvorlig, så blir det for tungt. Det er så mange utenfor som forsøker å definere en historie om virkeligheten i partiet. For meg er det viktig at vi selv får sette ord på og definere hvem KrF er, svarer Ingunn E. Ulfsten.
Som daglig leder i Pinsebevegelsen i Norge har hun forholdt seg til 340 lokale og uavhengige kirker i hele landet.
---
Ingunn E. Ulfsten
- Daglig leder i Pinsebevegelsen, og daglig leder for Pinse bistand.
- Har vært fagpolitisk leder i Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon (FO).
- Utdannet innen kommunikasjon og journalistikk, har også en master i verdibasert ledelse.
- Styremedlem i Norges Kristne Råd, paraplyorganisasjonen for kirkesamfunn i Norge.
- Styremedlem i Norsk Råd For Misjon og Evangelisering.
---
Har ledet sammenslåinger
Hun har ledet flere store sammenslåingsprosesser i en mangfoldig og landsdekkende bevegelse. En ny organisasjonsmodell og nye strukturer er bygge i Pinsebvegelsen, forteller hun.
– I Pinsebevegelsen har mange gode krefter stått sammen om det, men det har vært et stort ansvar å bære disse årene.
– Er erfaringen overførbar til KrF?
– All ledererfaring er overførbar. Særlig mellom organisasjoner som er spredt rundt om i landet, med de gledene og utfordringene det gir.
Ulfsten har arbeidet innen flere viktige KrF-saksfelt: livssyn, funksjonshemmedes rettigheter og bistand.