Nyheter

Titalls døde etter kraftig jordskjelv i Tyrkia og Syria

Flere titalls mennesker er hittil meldt døde etter et kraftig jordskjelv i det sørlige Tyrkia og Syria. Mange bygninger har rast sammen, og folk er fanget i ruinene.

Ifølge det amerikanske jordskjelvsenteret USGS hadde skjelvet en styrke på 7,8. Episenteret var ved den lille byen Pazarcik, nord for den større byen Gaziantep, og skjelvet inntraff litt over klokka 02 natt til mandag lokal tid. Ti minutter etter var det et etterskjelv med en styrke på 6,7, og deretter minst fem til.

Tyrkiske myndigheter melder om 53 døde hittil, mens det meldes om 42 døde i Syria. Lokale myndigheter i Sanliurfa melder at ti personer er registrert omkommet, mens ytterligere fem er døde i Osmaniye. I Aleppo i Syria meldes det om 16 omkomne. Dødstallet ventes å stige betydelig i begge land.

Redningsarbeidere og beboere med lommelykter søker gjennom hauger av forvridde stålbjelker og knust sement i nattekulda i et område der det bor flere millioner syriske flyktninger.

På den syriske siden av grensa rammet skjelvet opprørskontrollert områder der det er ytterligere millioner av internflyktninger og et elendig helsesystem, i tillegg til områder som kontrolleres av regimet.

Mange sammenraste hus

Vitner og myndigheter forteller at utallige bygninger raste sammen i flere tyrkiske byer, blant dem Sanliurfa og i naboprovinsene Malatya og Diyarbakir. I Osmaniye er det meldt om 34 kollapsede bygg, og i Diyarbakir om 17 bygninger.

Bilder på TV og sosiale medier viser sjokkerte innbyggere som står i pyjamas i snøen, mens de følger med på redningsarbeidere som søker gjennom sammenraste hus.

– Vi håper vi kommer oss gjennom denne katastrofen så snart som mulig og med minst mulig skader, skriver president Recep Tayyip Erdogan på Twitter og legger til at høyeste prioritet er å redde dem som er fanget i ruinene.

Skjelvet kunne kjennes i et stort område i Tyrkia, også i hovedstaden Ankara, og folk i Libanon, Syria, Kypros og Israel merket det også, ifølge Reuters-journalisten Timour Azhari i Beirut. Til og med i Kairo kunne det kjennes.

Mange mennesker strømmet ut i gatene i Beirut og Damaskus da rystelsene skjedde.

Katastrofal situasjon

I Aleppo og i Hama kollapset bygninger, ifølge syriske statlige medier, og i opprørskontrollerte deler av landet langs grensa til Tyrkia ble det meldt om hus som falt sammen og folk som er fanget i ruinene.

Situasjonen der blir beskrevet som katastrofal, og sivilforsvaret ba folk la være å gå inn i sammenraste bygninger, og å samle seg på åpne områder.

Jordskjelvet skjedde mens området er rammet av kraftig snøvær og kulde som ventes å fortsette til torsdag.

Tyrkia er et av verdens mest jordskjelvutsatte land. I 1999 omkom 18.000 mennesker da landet ble rammet av flere skjelv.

(©NTB)

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter