Nyheter

Norge protesterer mot Israels plan om å jevne beduinlandsby med jorda

Israel planlegger å rive en beduinlandsby på den okkuperte Vestbredden, noe Norge og en rekke andre land mener kan være brudd på folkeretten.

Beduinlandsbyen Khan al-Ahmar ligger rundt 20 kilometer øst for Jerusalem og har ifølge folketellinger vært bebodd siden lenge før staten Israels opprettelse.

Landsbyen er i dag hjem for 38 palestinske familier, de fleste av dem etterkommere av beduiner fra Jahalin-stammen som ble fordrevet fra Negev-ørkenen i Israel på 1950-tallet.

Israel hevder at landsbyen er ulovlig bygd og i 2018 åpnet landets høyesterett for riving av husene der og tvangsflytting av innbyggerne. En siste anke ble forkastet i september samme år, men innbyggerne nektet å etterkomme en frist om å flytte frivillig.

Norge, som har vært med på å finansiere en barneskole i landsbyen, var blant flere land som protesterte. Den internasjonale straffedomstolen (ICC) har slått fast at det vil være en krigsforbrytelse å jevne Khan al-Ahmar med jorda.

Norge har vært med på å finansiere skolen i beduinlandsbyen Khan al-Ahmar, som Israel truer med å jevne med jorda. Foto: AP / NTB

Diplomatbesøk

Statsminister Benjamin Netanyahu ga etter for presset og la planene om riving på is, men Israels nye og sterkt høyrenasjonalistiske regjering har nå hentet dem fram igjen.

Tirsdag besøkte en gruppe diplomater fra Norge, Sverige, Danmark, Tyskland, Frankrike, Italia, Storbritannia, Irland, Nederland, Belgia og flere andre land Khan al-Ahmar, i regi av den israelske menneskerettsorganisasjonen B'Tselem.

Etter besøket sendte diplomatene ut en felles kunngjøring der de kommer med en skarp advarsel til Israel.

I strid med folkeretten

– Riving av landsbyen og påfølgende utkastelse av innbyggerne kan utgjøre tvangsflytting i strid med artikkel 49 i Genève-konvensjonen IV, heter det blant annet.

– Verdenssamfunnet har i mange år jobbet for å hindre israelske myndigheter fra å gjennomføre den foreslåtte rivingen. Dagens besøk var en anledning til å gjenta våre bekymringer. Tvangsutkastelse og riving forårsaker unødvendige lidelser. Vi oppfordrer Israel til å slutte med dette, heter det i kunngjøringen.

Bosetninger

Israel okkuperte Vestbredden i 1967 og har i alle år siden nektet å etterkomme FNs krav om tilbaketrekking.

Flere israelske bosetninger ligger i nærheten av Khan al-Ahmar. FNs sikkerhetsråd har slått fast at de israelske bosetningene og utpostene på Vestbredden er ulovlige og krever byggestans.

Palestinere og andre kritikere hevder at Israel vil fjerne Khan al-Ahmar for å kunne utvide bosetningene som ligger i nærheten.

Mange av innbyggerne i Khan al-Ahmar er etterkommere av beduiner fra Jahalin-stammen som ble fordrevet fra Negev-ørkenen i Israel. Foto: AP / NTB

(©NTB)

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter