Nyheter

Dansk høyesterett skal vurdere gammelt flaggforbud

DANMARK: Kan dansker heise andre flagg enn det danske? Det skal dansk høyesterett nå ta stilling til etter at en familie ble dømt for å ha heist et amerikansk flagg.

Danmark har en lov fra 1915 som forbyr dansker å heise andre flagg enn det danske, noe som var ment å sikre dansk nøytralitet under første verdenskrig.

Loven gjelder fortsatt, og i juni 2017 banket plutselig politiet på døra til familien Hedegard i Kolding. En nabo hadde i flere måneder klaget over at det hang et amerikansk flagg i flaggstanga deres, og politiet gjorde det klart at det ville vanke en bot på 2.500 kroner dersom de ikke tok ned flagget.

Familien nektet å etterkomme pålegget og viste til sin «amerikanske kultur».

– Jeg skulle ha forstått det om det var et nazi-flagg eller IS-flagg, men dette forstår jeg ikke ettersom det er et amerikansk flagg, sa Rikke Hedegard til avisa JydskeVestkysten den gang.

Saken endte i retten, der familien først ble frifunnet til tross for at aktor viste til en tilsvarende sak i 1934. Da var det snakk om et sovjetisk flagg, og retten slo fast at loven fra 1915 også gjelder i fredstid.

Saken ble deretter anket, og familien Hedegard ble funnet skyldige i å ha brutt loven. Noen straff fikk de imidlertid ikke ettersom saken hadde trukket i langdrag.

Nå skal dansk høyesterett ta endelig stilling til om loven fra 1915 snart er foreldet.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter