Nyheter

Arktis varmes opp i rekordfart. Det endrer hverdagen til de som bor der

ISEN SMELTER: De driver med sledehunder på Svalbard. Nå fører klimaforandringer til en usikker fremtid for Karina Bernlow og mannen hennes.

4. desember i fjor viste gjennomsnittstemperaturen i Arktis en økning på over seks grader, målt mot gjennomsnittstemperaturen for samme dag målt i perioden 1979–2000, ifølge University of Maine’s Climate Reanalyzer.

– 2022 vil bli et av de varmeste årene som er registrert på jorden, med alle værfenomenene som følger med høyere temperaturer, fastslår klimaforsker Robert Vautard, leder for Frankrikes Pierre-Simon Laplace-institutt, ifølge NTB.

Kart

Fire ganger raskere

I august i fjor la norske og finske forskere frem en studie som viser at Arktis varmes opp fire ganger raskere enn resten av kloden. Norges klimaminister Espen Barth Eide uttrykte stor bekymring etter at rapporten ble lagt frem.

HUNDEGÅRD: En hund spennes til hytten sin i hundegården i Bolterdalen.

– Dette er dramatiske tall. Studien er nok et alvorlig varsku om hvor raskt klimaendringene skjer, sa Eide om klimastudien.

Eide uttalte også at Svalbard er i ferd med å skifte fra et arktisk til et atlantisk klima. Det merker ekteparet Karina Bernlow og Martin Munck på kroppen.

Studien er nok et alvorlig varsku om hvor raskt klimaendringene skjer

—  Espen Barth Eide, klimaminister

De to har i over ti år gitt turister naturopplevelser ved bruk av trekkhunder og sledekjøring i Bolterdalen på Svalbard. Bolterdalen er en rundt åtte kilometer lang sidedal til AdventdalenSpitsbergen.

TRENING: En hundekjører returnerer til hundegården etter en treningstur med unghunder i Bolterdalen på Svalbard.

Ekteparet har over 300 hunder, som er blanding av grønlandshund og husky.

I fjor sommer måtte de to avlyse flere planlagte turer fordi de rett og slett fryktet for at hundene deres skulle bli overopphetet.

GOD OVERSIKT: Hunden Buster har god oversikt der han sitter på toppen av hundehuset sitt.

En av turene de pleier å ha går til en isgrotte. Denne har Karina Bernlow sakte men sikkert sett at har smeltet.

– Det viktigste vi kan gjøre er å lære barna våre å ta vare på planeten, sier firebarnsmoren til nyhetsbyrået AP.

c

Også Alaska smelter

I Utqiagvik, Alaskas nordligste samfunn tidligere kjent som Barrow, satte de en ny varmerekord i desember i fjor. Mandag 5. desember hadde de 4,4 varmegrader.

Dette er ikke bare er en ny varmerekord for den siste måneden i året, men også den varmeste temperaturen man har registrert i regionen fra slutten av oktober til slutten av april noensinne, ifølge Rick Thoman, en klimaspesialist ved International Arctic Research Center ved universitetet i Faibanks i Alaska

I februar i fjor kom også FNs klimapanel (IPCC) med en knusende rapport. Dette var IPCCs sjette hovedrapport, og den tok for seg virkningene av klimaendringene for mennesker og natur, og hvordan vi kan tilpasse oss.

Bølger fra Beringhavet plasker opp på en brygge i Nome, Alaska. Store deler av Arktis opplever nå ekstrem oppvarming. Forskere sier noe av det er tilfeldig vær fra stormer, men deler av problemet skyldes lav sjøis. Den lave sjøisen skyldes klimaendringer.

– Jeg har sett mange vitenskapelige rapporter i min tid, men ingenting som dette. IPCCs rapport er et atlas over menneskelig lidelse og en fordømmende tiltale mot mislykket klimaledelse, sa FNs generalsekretær António Guterres da rapporten ble offentliggjort.

Forskere er enige om at ekstreme værhendelser kommer til å bli hyppigere over hele verden

—  Tom Oliver, spesialist i økologi og evolusjonsbiologi

Fjorårets mange naturkatastrofer og varmerekorder kommer bare til å fortsette inn i 2023.

– Forskere er enige om at ekstreme værhendelser kommer til å bli hyppigere over hele verden, sier professor Tom Oliver, spesialist i økologi og evolusjonsbiologi ved Reading University til Sky News.

– Det som er mindre kjent, er på hvilken måte disse hendelsene vil kunne samhandle med hverandre og forårsake smitteeffekter, sier han.

Jarle Sanden

Jarle er papirsjef i Vårt Lands publiseringsavdeling

Vårt Land anbefaler

Mer fra: Nyheter