Nyheter

UDI har konkludert om utvist Frelsesarmeen-par: Norges Kristne Råd reagerer

FRELSESARMEEN: Et amerikansk ektepar ble kastet ut av Norge. Etter å ha revurdert avgjørelsen, lander Utlendingsdirektoratet på samme beslutning.

Utlendingsdirektoratet står på sitt: Joel og Rhonda Harmon får ikke oppholdstillatelse i Norge. Det skriver avisa Dagen.

Det amerikanske ekteparet kom til Norge i november 2021 for å lede Frelsesarmeens menighet i Levanger. Fra de ankom Norge, skulle det gå nesten et helt år før de fikk svar på søknaden om oppholds- og arbeidstillatelse.

Og svaret var ikke det de håpet på.

I november i fjor fikk de nemlig avslag – og beskjed om at de måtte forlate landet innen 3. desember. Bakgrunnen var at personer som kommer til Norge for å arbeide som religiøse ledere, må ha masterutdannelse. Dessuten tjener paret under 449.000 kroner, som er et annet minstekrav.

Vårt Land skrev i midten av desember at Utlendingsdirektoratet skulle revurdere saken. Paul Skoglund, leder i UDI Opphold, var klar på at det måtte være rom for skjønn, og at kravet om mastergrad ikke var absolutt.

I familien Harmons tilfelle var det derimot ikke tilstrekkelig. Ifølge Dagen har ekteparet derimot bestemt seg for at de ikke skal klage på avslaget, og skal i stedet arbeide for Frelsesarmeen i USA.

Norges Kristne Råd reagerer

– Vi reagerer kraftig på UDI sin beslutning om å opprettholde vedtaket om å ikke gi arbeidstillatelse til lederparet i Frelsesarmeen, skriver Erhard Hermansen i Norges Kristne Råd til Vårt Land.

– Vi kan ikke se at de har gjort en ny vurdering, og at de har tatt hensyn til organisasjonens behov. Vi mener fortsatt at staten ikke skal ha et definerende ansvar når det gjelder kompetansekravet for organisasjonene.

Han mener at UDI i dette tilfellet burde gitt unntak for kravet om mastergrad.

– Det kan ikke være slik at UDI har et høyere krav til kompetanse for utenlandske ledere enn kravet hvert enkelt kirkesamfunn og organisasjon selv stiller til norske ledere, sier han.

– I beste fall henger kravet om mastergrad for utlendinger igjen fra åtti og nittitallet, det gir ingen mening i dagens kontekst. Vi har flere ganger påpekt at UDI må rydde opp i dette, og har i denne konkrete saken igjen vært tydelige. Vi har ikke erfart at de har vært lydhøre.

Preses: «Tar seg dårlig ut»

«Dette er ikke godt bilde av Norge og et livssynsåpent samfunn der organisasjonene stiller med kompetanse og viktige verdier for fellesskapet».

Også preses Olav Fykse Tveit reagerer på at UDI står ved sin beslutning. I et innlegg på Facebook skriver han at man bør stille spørsmål ved regelverket eller ved skjønnet som er brukt i denne saken. Han reagerer på dem som er fulltidsansatte i Frelsesarmeen globalt, ikke anses som kvalifiserte for det samme arbeidet her til lands.

«Og det tar seg dårlig ut at man blir sendt ut av landet fordi Frelsesarmeen har en nøktern livsstil og lønner folk deretter», skriver Fykse Tveit.


Les mer om mer disse temaene:

Elias Bakken Johansen

Elias Bakken Johansen

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter