Nyheter

Paven bryter tausheten om Iran

DEN KATOLSKE KIRKE: Pave Frans fordømmer Irans bruk av dødsstraff og krever større respekt for kvinners verdighet i det som er hans første uttalelse om protestbølgen i Iran.

Uttalelsen ble gitt da paven holdt sin årlig tale til ambassadører i Vatikanet mandag – en tale som dreier seg om Vatikanets utenrikspolitikk og hva den er mest bekymret for.

I talen knyttet pave Frans Den katolske kirkes motstand mot abort til motstanden mot dødsstraff. Begge deler er et brudd på den grunnleggende retten til liv, framholdt han.

– Retten til liv blir også truet på de stedene der dødsstraff fortsatt er i bruk, noe som i disse dager er tilfelle i Iran i kjølvannet av de seneste demonstrasjonene der det kreves større respekt for kvinners verdighet, sa paven.

– Dødsstraff kan ikke bli brukt til å legitimere en stats angivelige rettferdighet siden den verken fungerer avskrekkende eller gir ofrene rettferdighet, men kun skaper tørst etter hevn, la han til.

Så langt er fire menn henrettet i Iran etter at de deltok i protestene som brøt ut etter at Mahsa Amini døde i politiets varetekt i midten av september.

Pave Frans har i sin tid som katolikkenes overhode endret kirkens holdning til dødsstraff og fastslått at det er forkastelig under alle omstendigheter.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter