Nyheter

Høyreekstremt nettverk mistenkes for å ha planlagt statskupp i Tyskland

Tysklands rystes av nyheten om en landsomfattende politiaksjon mot et nettverk av høyreekstremister som skal ha planlagt et statskupp.

Det melder de tyske avisene Bild, Zeit Online og Der Spiegel. Mer enn 3.000 politibetjenter deltok i aksjonen onsdag morgen mot mer enn 130 hus og leiligheter i 11 av landets 16 delstater. Minst 25 personer er anholdt.

Justisminister Marco Buschmann beskriver aksjonen som en antiterroroperasjon og sier at de mistenkte planla et væpnet angrep på statlige institusjoner.

Blant de mistenkte er folk fra den såkalte Reichsbürger-bevegelsen, som ikke aksepterer den tyske føderasjonen og fremmer høyreekstreme og antisemittiske holdninger. Bevegelsens medlemmer nekter å betale skatt og samler våpen ulovlig.

Mange er tilhengere av konspirasjonsteorier om at Tyskland styres av en såkalt «dyp stat», en teori som har fått fotfeste i flere land, blant dem USA.

22 tyske statsborgere er pågrepet og mistenkt for å være medlemmer av en terrororganisasjon, og ytterligere tre personer, deriblant en russisk statsborger, er pågrepet og mistenkt for å støtte organisasjonen. Ytterligere 27 personer etterforskes.

Én person ble pågrepet i den østerrikske byen Kitzbühel og en annen i Perugia i Italia.

Planla statskupp

Fra regjeringshold heter det at gruppa som planla kuppet, var «drevet av voldelige kuppfantasier og konspirasjonsideologier».

Påtalemyndigheten anklager de pågrepne for å ha dannes en terrorgruppe i fjor, med mål å styrte den tyske stat og etablere en ny orden, som de har startet arbeidet med å utarbeide.

De mistenkte var klare på at målet deres kun kan nås ved bruk av militære midler og med makt, skriver påtalemyndigheten.

Høyreekstrem trussel

Aksjonene viser at vi vet hvordan vi forsvarer oss med full styrke mot demokratiets fiender, sier innenriksminister Nancy Faeser.

Tyske tjenestepersoner har gjentatte ganger uttalt at høyreekstremister utgjør den største sikkerhetstrusselen i Tyskland.

Dette ble særlig aktuelt etter drapet på den innvandringsliberale politikeren Walter Lübcke i 2019 og det nynazistiske angrepet mot en synagoge i Halle samme år, der to personer ble drept.

– Etterforskningen gir innsikt i omfanget av terrortrusselen innad i Reichsbürger-miljøet, sier Faeser.

Reichsbürger-bevegelsen

Reichsbürger er knyttet til flere nynazistiske grupperinger. Tysklands etterretningsbyrå anslår at bevegelsen har rundt 21.000 tilhengere.

Tidligere soldater fra det tyske forsvaret Bundeswehr skal også ha vært involvert i kupplanene, melder tyske medier.

Enkelte av gruppens medlemmer hadde gjort «konkrete forberedelser» på å storme Forbundsdagen med en liten væpnet gruppe, ifølge påtalemyndigheten. De tror flere kan være skyldige i landsforræderi, men sier at det må etterforskes videre for å slå dette fast.

Skal ha snakket med Russland

Politiet mistenker to eldre menn for å være lederne av nettverket. De er i tråd med tysk praksis identifisert som Heinrich XIII P.R. og Rüdiger v. P.

Ifølge Der Spiegel er den førstnevnte en 71 år gammel mann av adelig slekt, mens den sistnevnte er en 69 år gammel tidligere fallskjermsoldat.

Ifølge påtalemyndigheten skal mannen i 70-årene ha kontaktet russiske myndigheter med sikte om å forhandle om en ny orden i landet så snart den tyske regjeringen ble styrtet.

– Ifølge nåværende undersøkelser er det imidlertid ingen indikasjoner på at personene som ble kontaktet, reagerte positivt på forespørselen hans, sier påtalemyndigheten.

Russland avviser å ha vært i kontakt med gruppa, skriver den russiske ambassaden i Tyskland i en uttalelse omtalt av AFP.

Folkevalgte og elitestyrker

En ytterligere person som er pågrepet, er ifølge Der Spiegel dommer og tidligere folkevalgt for høyreradikale Alternativ for Tyskland (AfD).

Partiet har blitt etterforsket av tyske sikkerhetstjenester på grunn av bånd til ekstremister. I en uttalelse fordømmer partilederne Tino Chrupalla og Alice Weidel de angivelige kupplanene, som de sier de først hørte om gjennom mediene.

– Vi har full tillit til myndighetene som er involvert, og vil kreve en rask og grundig etterforskning, sier de i uttalelsen.

Der Spiegel melder at en av kasernene til den tyske elitestyrken KSK i landsbyen Calw sørvest i landet er blant stedene som det ble aksjonert mot. Myndighetene har ikke villet kommentere dette. En pågrepet soldat skal ha vært stasjonert her, ifølge mediene.

KSK har de siste årene blitt rammet av en rekke skandaler, noe som har ført til en større gjennomgang av spesialstyrkens virksomhet. Ett kompani er blitt helt oppløst som følge av bekymring for høyreekstremisme.



Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter