Nyheter

Rammer jødisk leder med manipulert Auschwitz-bilde

MANIPULERT: Ervin Kohn er klippet inn på et bilde fra en konsentrasjonsleir i en Twitter-melding. – Ikke første gang det skjer, men det er første gang jeg deler med omverden. Kohn ber Stortinget se på Holocaust-benektelse på nytt.

På det manipulerte bildet ses sju personer. Ansiktet til en av dem er erstattet med Ervin Kohns. Sammen med bildet har avsenderen skrevet teksten:

«På tide å forlate Auswitch, som du aldri har vært?»

Ervin Kohn er forstander i Det Mosaiske Trossamfund i Oslo, og en kjent talsmann for det jødiske samfunnet i Norge. På egen Facebook-side skriver han:

«Holocaustbenektelse eller Holocaustrevisjon er ikke forbudt i Norge. Slike memes rammes nok heller ikke av hatparagrafen. Det er allikevel meget ubehagelig. Jeg mistet så godt som hele min familie i Holocaust. Min pappa var den eneste av en søskenflokk på 13 som overlevde. Jeg vokste opp uten besteforeldre.»

«Delt smerte taper sin kraft»

Til Vårt Land forteller Kohn at han over år har mottatt flere lignende meldinger privat, men aldri delt dem før nå.

– Meldingen oppleves skikkelig ubehagelig, og den har gnagd i meg.

– Hvorfor deler du meldingen med offentligheten?

– For å vise fram hvilke holdninger som finnes i samfunnet, for å si at ingen må være likegyldige til disse holdningene. Vi må stå opp mot disse mobberne. I tillegg til å vise allmennheten eksempel på hva som forekommer på sosiale medier, var min motivasjon også egenterapi. Delt smerte taper sin kraft.

Kohn sier at «selv slik hets ikke er illegal bør den være illegitim». Han mener det er et samfunns oppgave å gjøre den illegitim.

– Det vil si ditt ansvar også.

Det var Vårt Oslo som omtalte saken først.

Delt smerte taper sin kraft

—  Ervin Kohn, forstander

Holdninger til jøder

Tirsdag legger HL-senteret fram en rapport som presenterer resultatene fra tre undersøkelser om holdninger til jøder og muslimer i Norge i 2022: en befolkningsundersøkelse, en minoritetsundersøkelse og en ungdomsundersøkelse.

Kartleggingen av holdninger til jøder ble gjennomført for første gang i 2011, mens kartleggingen av holdninger til muslimer ble gjort for første gang i 2017. I 2017 ble også minoritetsundersøkelsen gjort for første gang. Ved å gjenta undersøkelsene hvert femte år har det vært mulig å se utviklingen av holdninger over tid.

Ervin Kohn, forstander i Det mosaiske trossamfunn (DMT)

Ber Stortinget om ny vurdering

Ervin Kohn peker på at Holocaust-benektelse ikke er ulovlig i Norge, slik det er i noen land.

– Holocaust-benektelse er tatt i den internasjonale definisjonen av antisemittisme.

– Sett i lys av det, hva bør lovgiverne gjøre i Norge?

– De bør se på Holocaust-benektelse på nytt.

Kohn opplyser at skriftlige kilder viser at de første norske Holocaust-benekterne ytret seg allerede i 1947.

Det var ikke meningen å ramme jøder generelt eller Ervin Kohn spesielt

—  Ronny Rønning

Legger seg flat

Mannen som la ut Twitter-meldingen heter Ronny Rønning. Når Vårt Land får ham i tale legger han seg flat:

– Det var ikke meningen å ramme jøder generelt eller Ervin Kohn spesielt. Fordi han ble lei seg, har jeg slettet meldingen, sier han.

– Hvorfor la du ut meldingen?

– Det var spontant for å vise hvordan antisemittisme hele tiden blir brukt, og at det er mye rasisme som ikke blir viet oppmerksomhet.

Ronny Rønning driver en nettside som heter Alternativ Media. I en kommentar fra oktober skriver han:

«Fanatiske jødiske aktivister i ymse organisasjoner som har som levebrød å påpeke hvite privilegier, mens de blånekter noe som helst av jødiske privilegier, lever og ånder for den vrangforestillingen som sier at nordmenn og andre hvite umulig kan utsettes for rasisme. De sier at et kriterie for å bli utsatt for rasisme er at man må tilhøre en minoritet.

Så, tilhører hvite mennesker aldri en minoritet? Verdens hvite befolkning er synkende og noen mener den er nede på 8%. I Norge er vi fremdeles en klar majoritet.

I enkelte bydeler i Oslo og andre store europeiske byer hvor hvite lever som minoritet opplever mange, spesielt unge hvite mennesker, voldelig rasisme på grunn av sin etnisitet.»


Artikkelen er oppdatert 6. desember kl. 10.15 med sitater fra Rønnings nettside Alternativ Media.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter