Nyheter

Høyre vil la lokale bryggerier selge sterkøl – Havner på Stortingets bord

ALKOHOL: Med sterkøl kan jobber i distriktene trygges, mener Høyre. Nå ber partiet regjeringen utvide lokale produsenters adgang til å selge egen alkohol med inntil 22 prosent.

– Nå er det på tide å likebehandle de som produserer øl på eget bryggeri med de som får selge sterk sider direkte fra gården sin, sier Mari Holm Lønseth (H).

Siden 2016 har små gårdsprodusenter hatt lov til å selge sider og mjød med alkoholstyrke helt opp til 22 prosent fra gården sin. Det sørget Solberg-regjeringen for.

Norges mange små ølbryggerier får derimot ikke lov til å selge øl med over 4,7 prosent alkoholstyrke til besøkende. Det vil Høyre gjøre noe med.

Nå løfter representantene Mari Holm Lønseth, Erlend Svardal Bøe og Lene Westgaard-Halle saken inn i Stortinget med et forslag om å la bryggerier få selge sterkøl der den lages.

I dag er det – med få unntak – bare Vinmonopolet og utesteder som kan selge sterkere alkohol enn 4,7 prosent.

Det betyr at lokale ølprodusenter sitter igjen med mindre penger enn de kunne ha gjort, mener Høyre.

– Bryggerinæringen er også en viktig distriktsnæring, som det er viktig å trygge jobbene i, utdyper Mari Holm Lønseth, som representerer Sør-Trøndelag.

– Gårdsutsalg kan selge sider og mjød opp til 22 prosent i styrke. Vil dere la bryggerier selge like sterkt øl?

– Ja, det er korrekt.

Som et parti som skal representere distriktene, bør regjeringspartiet Senterpartiet kjenne sin besøkelsestid og stemme for, mener hun.

Alkohol-liberalt flertall på målinger

Med Høyres forslag er det duket for nye alkoholpolitiske konfrontasjoner i stortingssalen, selv om det ventelig vil bli stemt ned av de rødgrønne og KrF.

Samtidig viser galluper for tiden et klart borgerlig – og alkoholliberalt – flertall på Stortinget. Høyre og Frp kunne vekselvis dannet regjering alene, eller sammen med Venstre, hvis det var valg.

I fjor foretok dessuten Høyre den største liberaliseringen av partiets alkoholpolitikk på tiår, slik Vårt Land har omtalt. Landsmøtet gikk blant annet inn for å salg av øl med inntil åtte prosent styrke i butikken.

Oslo 20221019. 
Mari Holm Lønseth, innvandringspolitisk talsperson for Høyre fotografert på Stortinget i Oslo onsdag.
Foto: Annika Byrde / NTB

– Kan vi vente oss flere alkoholforslag fra Høyre fremover?

– Grunnen til at vi fremmer dette nå, er fordi vi mener det er lavthengende frukt for å trygge jobber. Så får vi komme tilbake til eventuelle andre forslag senere, svarer Lønseth.

– Det er et alkoholliberalt flertall på målingene nå. Kan vi vente store endringer hvis dere får flertall ved et valg?

– Forslaget nå gjelder et snevert unntak, som vil gjøre det litt enklere å gi et bedre tilbud og få mer omsetning for bryggeriene.

Inspirert av mjød og sider – og Finland

Mari Holm Lønseth understreker at Høyre slutter opp om Vinmonopolet og at forsalget ikke truer ordningen. Trioen bak forslaget har sett hen til Finland.

Naboen i øst tillater nemlig salg av sterkøl fra bryggeri, er underlagt samme EU-regler som Norge og har et vinmonopol. Forslaget vil ha lite å si for nordmenns alkoholinntak, mener Høyre-politikerne.

– Dette er et lite snevert unntak, som er viktig for de lokale produsentene det gjelder, sier Mari Holm Lønseth.

Maks 15.000 liter sterkøl

Det hører med til historien at Høyre vil stille mange av de samme kravene til bryggeriutsalg av sterkøl, som til gårdsutsalg av sider og mjød:

  • Bryggeriene skal kun ha anledning til å selge egenprodusert øl som er produsert på stedet.
  • Utsalget må være i umiddelbar nærhet til et fysisk produksjonslokale.

Bønder som selger sterk sider og mjød får i dag bare lov til å selge 15.000 liter av produktet sitt i året, påpeker Høyre-politikerne i sin begrunnelse for forslaget.

– Vi tenker at det er naturlig med en lignende begrensning som på eplesider og mjød, sier Mari Holm Lønseth.

Les mer om mer disse temaene:

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter