Nyheter

– At det iranske folk er så samstemt mot regimet, gjør meg håpefull

IRAN: Shahin Gorgij mistet 12 familiemedlemmer på én dag i Iran. Hun og Sepideh Sadeghi reagerer sterkt på at barn skytes ned i gatene. Søndag deltok de i solidaritetsmarkering i Trefoldighetskirken i Oslo.

– Jeg har en datter selv som straks fyller 16 år. Hvis vi bodde i Iran, ville hun vært ute i gatene. At en så stor andel ungdommer blir drept, gjør noe med oss, sier Sepideh Sadeghi.

Siden barndommen har hun kjent Shahin Gorgij, som mistet 12 familiemedlemmer etter fredagsbønnen i byen Zahedan i Baluchistan i Iran 30. september. Søndag stod de to kvinnene sammen foran i Trefoldighetskirken i Oslo, sammen med flere norsk-iranere som har mistet noen av sine fordi politiet i Iran har gått hardt ut mot demonstranter.

Gorgij synes det er vanskelig å ta inn at det begås massedrap av mennesker som demonstrerer fredelig. Flere av slektningene hennes som ble drept, var barn.

– Det har gått inn på familien. Flere av foreldrene i familien har blitt barnløse, sier Gorgij.

Demonstrerer for å støtte hverandre

Gorgij og Sadeghi tilhører begge Baluchistans menneskerettighetsforening i Norge. De understreker at den mest brutale undertrykkelsen i Iran skjer i Baluchistan. Både kurdere og baluchere er særlig utsatt, ifølge rapporter fra menneskerettsorganisasjoner.

– Under markeringen i dag virket alle samstemte. Opplever dere at iranere i Norge er enige om at regimet må bort, eller er det blandet?

– For meg er det viktigste at iranere i Iran er samstemt, og min opplevelse er at de er det. Når myndighetene slår ned på demonstrasjoner ett sted, demonstrerer folk andre steder i solidaritet, selv om det er en annen etnisk gruppe eller en annen religiøs retning. At det iranske folk er så samstemt og samlet mot regimet, gjør meg håpefull, sier Sadeghi.

Hun ser også håp i at ulike etniske grupper og mennesker med ulike politiske standpunkter kunne møtes under støttemarkeringen søndag.

– Da sitter vi sammen og minnes de døde, og tar imot støtteerklæringer fra norske organisasjoner. Men for norsk-iranere er samholdet i Iran det aller viktigste, sier Sadeghi.

---

Mahsa Amini

  • 22 år gammel iransk kvinne. Døde 16. september etter å ha blitt arrestert av moralpolitiet i Iran.
  • Etter at Amini døde har det vært store demonstrasjoner i Iran mot myndighetene.
  • Amini var på besøk i Teheran med familien da hun ble arrestert av de statlige ordensvaktene som sørger for at den strenge kleskoden for kvinner overholdes.
  • Den siste tiden har moralpolitiets oppførsel fått økende kritikk, både i og utenfor Iran.

Kilde: NTB

---

04.12.22 Oslo, Norge. Markering for Iran i Trefoldighetskirken, hvor pårørende av ofre holdt taler. En av dem var Salim Haqiqi. Til venstre Reihan Azimi. Til høyre Shahin Gorgij og Sepideh Sadeghi (lengst til høyre)

– Farlig for hele verden

04.12.22 Oslo, Norge. Markering for Iran i Trefoldighetskirken, hvor pårørende av ofre holdt taler. Salim Haqiqi mistet sin sønn Milan Haqiqi 22. september

Salim Haqiqi fikk 22. september telefon om at sønnen hans, Milan Haqiqi, 21 år gammel, var drept. Det iranske regimet hadde brukt krigsvåpen mot demonstranter. Haqiqi har fått dokumentasjon som viser at sønnens hjerte, nyre og lever ble fjernet, og han regner med at organene skulle selges. Sønnen var student og bodde hos sine besteforeldre. Han er født i Sverige, dit familien først flyktet.

Etterpå har Haqiqi fortalt historien til en rekke medier innenlands og utenlands.

– Hvis ikke hele verden stopper den iranske terroristregjeringen, blir det farligere, ikke bare for kurdere og iranere, men for Midtøsten og hele verden, sier Haqiqi.

– Bryr regimet i Iran seg om hva verden synes?

– Det kan jeg ikke svare på, det er nok opp og ned. Det er også land som samarbeider med Iran som ønsker at regjeringen skal bli sittende. Hele verden må finne en løsning for dette, sier Haqiqi.

04.12.22 Oslo, Norge. Markering for Iran i Trefoldighetskirken, hvor pårørende av ofre holdt taler. Reihan Azami mistet sin bror Jamal Azami 21. november

Også Reihan Azami var på støttemarkeringen som pårørende til en av de drepte. Hennes bror, Jamal Azami ble skutt og drept 21. november. Han ble skutt i ryggen på gaten da han forsøkte å hjelpe noen andre som var skutt og såret.

– Det iranske regimet er terrorister. De er ikke muslimer, dette er ikke islam, de er terrorister, sier Azami.

04.12.22 Oslo, Norge. Markering for Iran i Trefoldighetskirken, hvor pårørende av ofre holdt taler. Robert Saki er leder for Den norsk-iranske støttekomiteen

Må heve stemmen

Robert Saki leder Norsk-iransk støttekomité som for et par uker siden spurte Den norske kirke og Oslo bispedømme om hjelp til å bli hørt. Foreningen har i høst demonstrert foran Stortinget, Utenriksdepartementet og den iranske ambassaden, og bedt om møter med norske myndigheter. Men Saki synes ikke at norsk-iranere har nådd godt nok fram.

– Når de skal reise seg mot myndighetene, trenger de støtte. Jeg tror norske myndigheter står bak iranske folks krav, men både statsministeren og utenriksminsteren må komme på banen og være mer aktive. Vi mener at de ikke har gjort nok for å ta tydelig avstand fra iranske myndigheters voldsbruk og brutalitet mot sivile i landet. Det som foregår i Iran er et blodbad, sier Saki.

Han tok kontakt med Den norske kirke.

– Når kirken har invitert, da kommer dere, da kommer NRK, og dette hjelper oss. Det vi trenger, er at vår stemme heves, sier Saki.

Han ønsker å takke Trefoldighetskirken for at de brukte «en hellig søndag» til å kaste lys over situasjonen i Iran, og også alle som kom for å holde taler og støtte iraneres kamp mot tyranni og for fred, frihet og rettferdighet i landet.

04.12.22 Oslo, Norge. Markering for Iran i Trefoldighetskirken, hvor pårørende av ofre holdt taler. Utenfor Trefoldighetskirken i Oslo holder norsk-iranske menn på å henge opp bannere. På det ene er det bilde av Jini Amina, som ble tatt av politiet for feil bruk av hijab da hun var på besøk i Irans hovedstad Teheran, og døde.

I sin tale sa Saki at det iranske folket nå står i en historisk motstand, der folk tar til gatene og krever regimeendring. Det dreier seg om mer enn en protest, mener Saki.

– Det gjenspeiler at folket har bestemt seg for regimeendring og vil fjerne mullaene fra makten i landet. Det iranske regimet har slått ned internett for at vi ikke skal høre det iranske folkets rop om frihet og rettferdighet, sa Saki.

Han understreker at dødstallene nå øker for hver dag. Nyhetsbyrået til den iranske menneskerettsorganisasjonen HRANA anslo lørdag at over 18.000 demonstranter er arrestert til nå, og at 470 demonstranter har blitt drept, inkludert 64 mindreårige.

Saki frykter for livet til de som er arrestert, og mener iranske myndigheter har en plan om å henrette flere arresterte i løpet av jul og nyttår, for da er verden er opptatt med ferie og feiring.

BBC har laget en liste over 45 navngitte personer som på ulike måter har blitt identifisert, som har mistet livet i demonstrasjonene. Lørdag meldte Irans riksadvokat at Iran legger ned moralpolitiet. Mange er usikre på hva det vil bety.

04.12.22 Oslo, Norge. Markering for Iran i Trefoldighetskirken, hvor pårørende av ofre holdt taler. Det gjorde også fungerende biskop i Oslo, Anne-May Grasaas

– På tide for alle å rope høyt

Fungerende biskop i Oslo, Anne-May Grasaas, har kjent til det iranske miljøet over mange år. I sin tale trakk hun trådene til 1979 og store demonstrasjoner i Iran på 8. mars, som gjorde inntrykk.

– Nå er det igjen på tide for oss alle å rope høyt om det som skjer, at regimet dreper kvinner og barn, og undertrykker, og til og med hevder at de har Gud på sin side, sa Grasaas.

Hun sa at hennes overbevisning, etter å ha vært sammen med muslimer i en dialoggruppe, er at undertrykkelsen av kvinner i Iran ikke er i tråd med Koranens lære.

Hun synes det er sterkt å se hvordan iranere nå står sammen, på tvers av tro.

– Her går alle sammen, og ingen har noe monopol på det å kjempe for menneskerettigheter i Iran. Det er fint at så mange ville komme til kirka. I tillegg var det en viktig minnestund for noen som har mistet sine. De har ingen fora hvor de kan ha det.

Menneskerettighetssøndagen

Grasaas sier til Vårt Land at det var naturlig for Oslo bispedømme å være med og markere reaksjoner på menneskerettighetsbrudd i Iran. Markeringen ble lagt til FNs menneskerettighetssøndag, 4. desember.

– Særlig er Trefoldighetskirken en freds- og forsoningskirke som jobber med vanskelige politiske saker, hvor vi ikke skal gå inn i myndigheters politikk, men det som angår grunnleggende menneskerettigheter.

– Hvilket håp har du om andre tider i Iran?

– Jeg tror ikke det er noe som er gjort over natta, men jeg tror det er håp så lenge folk ikke bringes til taushet og har mot til å vise motstand. Det er det ingen av oss som kan kreve, når vi ser hvilken pris de må betale. Men vi har også sett eksempler rundt i verden på at der det har sett håpløst ut, har det vært mulig å snu situasjonen.

Grasaas synes det er fortvilende å se at barn og unge, kvinner og menn blir massakrert for å si det de mener.

– Jeg hører over verden ellers også at iranere står i mye større grad sammen mot dette. Det er ikke sånn at jeg tror at dette er raskt løst, men det internasjonale samfunnet må støtte kampen for menneskerettighetene.

Les mer om mer disse temaene:

Turid Sylte

Turid Sylte

Turid Sylte er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter