Nyheter

Hermstad valgt til MDG-leder med syltynn margin

Med én stemmes overvekt ble Arild Hermstad lørdag valgt til ny partileder for MDG på et ekstraordinært landsmøte. Lan Marie Berg ble ny nestleder.

Hermstad har fungert som partileder siden Une Bastholm i august kunngjorde at hun trakk seg. Valgkomiteen hadde innstilt på at Hermstad skulle fortsette som leder.

Kristoffer Robin Haug stilte også som lederkandidat. Kampvoteringen ble rekordjevn. 102 stemte på Hermstad, 101 på Haug og én stemte blankt.

Takket for tilliten

– Jeg er veldig glad for å få den tilliten fra alle som har stemt på meg. Jeg er også glad for alle som har stemt på Kristoffer og den debatten vi har hatt i forkant, sa Hermstad.

– Nå er jobben vår å bygge partiet videre og samle oss som ett parti, sa han.

Valgkomiteen beskriver Hermstad som «en selvfølgelig autoritet» i klima-, solidaritets-, miljø- og naturspørsmål. De peker også på hans ledererfaring.

– Arild er den suverent beste kandidaten, sa valgkomiteens leder Trude Thy da hun redegjorde for komiteens beslutning.

Hermstad har sittet som nestleder siden han ble valgt på partiets landsmøte i april 2020. I perioden 2018–2020 var han partiets nasjonale talsperson sammen med Une Bastholm. Han har også fungert som byråd i Oslo, dels for miljø- og samferdsel, dels for byutvikling.

Han er ellers mest kjent for å ha ledet organisasjonen Framtiden i våre hender fra 2001 til 2017.

Berg ny nestleder

Ettersom Hermstad tar steget opp som partileder, sto vervet som nestleder ledig. Den eneste kandidaten var Lan Marie Berg. Hun ble valgt ved akklamasjon.

– Vi er ikke med i politikken fordi det er lett, men fordi vi trengs, sa Berg. Hun fremhevet at MDG aldri skal slutte å kjempe for klima, men trakk også fram andre politikkområder som solidaritet.

– Vi er et lite parti, men vi er sterke. Sammen kan vi skape håp og endring, sa Berg, og understreket at hun er toppmotivert til vervet som nestleder. Hun ble også valgt som partiets stedfortreder.

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

Mer fra: Nyheter