Nyheter

Norge har sendt våpen for over en milliard kroner til Qatar

VÅPENSALG: Mens nordmenn avstår fra å se fotball-VM på grunn av menneskerettighetssituasjonen i Qatar, fortsetter norsk våpeneksport til landet. Så langt i år har Norge solgt utskytningsramper, ammunisjon og tilbehør for over 1,3 milliarder kroner.

– Jeg synes det er problematisk med våpeneksport til regimer som ikke respekterer menneskerettighetene og ikke er demokratiske, på grunn av de politiske signalene det sender, sier Nicholas Marsh til Vårt Land.

FORSKER: Nicholas Marsh ved Prio er kritisk til våpensalget.

Marsh er seniorforsker ved Prio og ekspert på internasjonal våpenhandel.

I disse dager teller nordmenn på knappene hvorvidt de skal benke seg foran TV-skjermene for å se fotball-VM eller ikke. Årsaken er menneskerettighetssituasjonen særlig for fremmedarbeidere i Qatar.

Oppfordringene til boikott har vært mange, og Amnesty kaller det hele for «skammens fotball-VM».

Samtidig fortsetter Norges eksport av våpen til landet. Hittil i 2022 har Norge sendt utskytningsramper, ammunisjon og tilbehør for over 1,3 milliarder kroner til Qatar, ifølge tall fra SSB.

Største enkeltavtale noensinne

Bakgrunnen for at Qatar har seilt opp som en av de største mottakerne av norske våpen de siste to årene, er en større avtale fra 2019 hvor våpenprodusenten Kongsberg skal levere luftvernsystemet Nasams-2 som del av en større avtale mellom den amerikanske samarbeidspartneren Raytheon og Qatar.

Kongsbergs del av avtalen skal være verdt 5,6 milliarder kroner totalt – den største enkeltstående kontrakten i Kongsbergs historie da den ble inngått, ifølge Teknisk Ukeblad. På norsk side var det ventet at avtalen ville involvere 150 underleverandører og sysselsette 4.000 årsverk.

Nasams står for National Advanced Surface-to-Air Missile System, og er et defensivt våpen som kan skyte ned fiendtlige missiler eller fly. I tillegg til det norske forsvaret, har blant andre USA, Finland, Oman, Indonesia og Ungarn systemet. Nylig fikk også Ukraina sin første leveranse fra Norge, donert av USA.

Leveransene til Qatar startet for alvor i 2021, med eksport av utskytningsramper, deler og tilbehør for oppunder 650 millioner kroner.

NASAMS: Våpensystemet Norge leverer til Qatar er det samme som nylig ble levert til Ukraina.

Ikke krig i Qatar

Reglene for norsk våpeneksport tilsier at det ikke skal tillates salg av våpen til områder hvor der er krig eller krig truer. Qatar er ikke i krig, og rammes således ikke av denne regelen.

Den internasjonale Våpenhandelsavtalen (ATT) som Norge er tilsluttet, forbyr også eksport av våpen som kan brukes til alvorlige brudd på menneskerettighetene.

– Det vil si at når Utenriksdepartementet vurderer en søknad om eksport, så ser de også på typen våpen. Det er lite trolig at et defensivt system vil bli brukt til å bryte menneskerettighetene, forklarer Marsh.

– Sett i et menneskerettighetsperspektiv, ville det antakelig være mer problematisk med utstyr som kan brukes til tortur, eller biler som politiet bruker, fortsetter han.

Men selv om salget av Nasams-2 til Qatar trolig går klar av de gjeldende tolkningene av regelverket, mener Marsh likevel at Norge med dette sender et signal om at regimet er akseptabelt.

Involvert i regionale konflikter

Qatar har vært involvert i flere regionale konflikter de siste årene, om enn i mindre grad enn sine naboland.

Qatar har støttet en av fraksjonene i borgerkrigen i Libya, og har flere ganger sendt militære lastefly til Libya i strid med våpenembargoen som ble innført da borgerkrigen brøt ut i 2011. FN har også påpekt systematiske brudd på våpenembargoen mot Libya fra De forente arabiske emirater, Tyrkia og Russland.

QATAR: Sjeik Tamim bin Hamad Al Thani sammen med Fifa-president Gianni Infantino ved åpningskampen mellom Qatar og Ecuador 20. november.

Qatar bidro også med en mindre kontingent på 1.000 soldater i den saudiledede koalisjonen som grep inn i borgerkrigen i Jemen i 2015.

Den saudiledede koalisjonen har blitt beskyldt for krigsforbrytelser, blant annet på grunn av luftangrep mot tett befolkede byer. I 2018 stanset Norge eksport av A-materiell til De forente arabiske emirater, som har vært den mest aktive i koalisjonen etter Saudi-Arabia.

Da stansen ble innført, hadde Norge eksportert våpen for over 186 millioner kroner i de tre årene som hadde gått siden De forente arabiske emirater gikk militært inn i Jemen, ifølge tall fra SSB. Brorparten var innenfor kategoriene for ammunisjon, deler til artilleri, samt bomber, granater og lignende.

Da Norges eksportstans mot De forente arabiske emirater ble innført i 2018, var Qatar imidlertid allerede ute av konflikten. Landet ble kastet ut av den saudiledede koalisjonen under den diplomatiske krisen i 2017, hvor flere andre Gulf-land kuttet diplomatiske bånd til landet.

Vårt Land har bedt om kommentar fra Utenriksdepartementet, men foreløpig ikke fått svar.

Tori Aarseth

Tori Aarseth

Tori Aarseth er tilknyttet Vårt Lands nyhetsavdeling som journalist.

Vårt Land anbefaler

1

1

Mer fra: Nyheter