Nyheter

Nå tar tørken verdens grønne lunge

BRASIL: Kun måneder etter en enorm flom, som ødela avlinger og la lokalsamfunn i grus, trues Amazonas nå av ekstrem tørke.

Tusenvis av familier i den brasilianske delstaten Amazonas har i løpet av de siste seks til åtte månedene opplevd alt fra at avlinger drukner til at de ødelegges av sol og tørke. En av dem som har merket de store svingningene i været er fiskeren Pedro Canizio. Han bor i byen Tefe sammen med familien sin, som til sammen teller syv personer.

– Jeg mistet avlingene mine med banan og yuca. Dessuten kom kaimaner og anakondaer nærmere oss på grunn av flommen og spiste noen av endene og kyllingene mine. Vannet under det oppstyltede huset mitt nådde nesten gulvet, forteller Canizio til nyhetsbyrået AP.

Nå er det tørken som er problemet.

PÅVIRKET: Fiskeren Pedro Canizio da Silva går med mat i et område påvirket av tørken nær Solimões-elven, i byen Tefe. Byen ligger i delstaten Amazonas i Brasil. Hvis vannstanden i elven ikke stiger snart, vil samfunnet miste en betydelig inntektskilde.

Mangler mat – frykter sykdom

Siden det meste av delstaten Amazonas ikke er forbundet med veier, er hovedproblemet mangelen på mat, drivstoff og andre varer som normalt transporteres gjennom vannveier. Byen Tefe, der det bor 60.000 mennesker, ligger ved Amazonas-elven. På grunn av elvens lave vannføring har ikke store skip klart å komme til havnen i sentrum på lang tid.

Kaimaner og anakondaer kom nærmere oss på grunn av flommen og spiste noen av endene og kyllingene mine

—  Pedro Canizio, fisker

Situasjonen er enda mer kritisk i de dusinvis av lokalsamfunn spredt i regionen rundt Tefe, og den påvirker rundt 3.500 familier. Mange vannveier, som innsjøer og bekker, har tørket ut. Dermed er tilgangen til Amazonas-elven og nærliggende byer stengt. Byene fungerer som kommersielle knutepunkter. Amazonas-elven er sentrum for det største dreneringssystemet i verden, og den lave vannstanden har satt dusinvis av kommuner i alarmberedskap.

– Den raskt synkende vannstanden i elven skyldes lavere nedbør enn forventet i august og september, ifølge Luna Gripp, en geovitenskapsforsker som overvåker elvenivåene i det vestlige Amazonas for Geological Survey of Brazil.

Anilton Braz er leder for urbefolkningen i Porto Praia, vanligvis en 90 minutters båttur fra Tefe. Han frykter at tørken vi få alvorlige konsekvenser for landsbyens barn. Den lokale vannkilden har nemlig tørket ut og blitt til gjørme og det finnes ingen alternativer.

– Vi frykter at barna våre vil bli syke av diaré og andre sykdommer, sier han.

---

60.000: Byen Tefe, der det bor 60.000 mennesker, ligger ved ved Amazonas-elven. Den ekstreme tørkeperioden området har opplevd fører til store utfordringer for innbyggerne.

Amazonas

  • Byen Tefe med 60.000 innbyggere ligger ved Amazonas-elven. Den ekstreme tørkeperioden området har opplevd fører til store utfordringer for innbyggerne.
  • Opptil 50 prosent av nedbøren i Amazonas kommer fra selve skogen, ettersom fuktighet resirkuleres fra trærne til atmosfæren.
  • Under alvorlige tørkeperioder, når skogen mister mer vann til fordampning enn den mottar fra regn, begynner trærne å dø.
  • For hvert tre trær som dør på grunn av tørke i regnskogen i Amazonas, vil et fjerde tre, selv om det ikke er direkte påvirket av tørke, også dø, ifølge en ny studie.
  • Etter hvert som trær går tapt og skogen tørker opp, vil deler av Amazonas raskt nærme seg et vippepunkt, hvor de vil gå over i et degradert savannelignende økosystem med få eller ingen trær.
  • Den sørlige og sørøstlige Amazonas er de mest sårbare regionene for tipping. Her er avskoging og branner på sitt mest ekstreme, hovedsakelig drevet av storfedrift og soyaoppdrett.

Kilde: Mongabay

---

Vi frykter at barna våre vil bli syke av diaré og andre sykdommer

—  Anilton Braz, urbefolkningsleder

‘Tørke vil bli vanlig’

For hvert tre trær som dør på grunn av tørke i Amazonas regnskog, vil et fjerde tre, selv om det ikke er direkte påvirket av tørke, også dø, ifølge en ny studie publisert i Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS). Studien er omtalt av non-profit organisasjonen Mongabay, et nettsted som rapporterer om miljøvitenskap, energi og grønn design, og inneholder omfattende informasjon om tropiske regnskoger.

IS: Arbeidere transporterer is for å forsyne fiskebåter på den tørkerammede Solimoes-elven. På grunn av den lavevannstanden i elven kan ikke fiskebåter ankre opp der isen selges.

Studien fra PNAS viser at hver del av skogen er sammenkoblet, noe som betyr at skader i ett område kan påvirke nærliggende områder, og øke negative effekter med en tredjedel.

– Vi undersøker hva som faktisk vil skje med regnskogen i Amazonas hvis tørken blir hyppigere i fremtiden, sier medforfatter av studien Nico Wunderling til nettstedet.

Han er forsker ved Potsdam Institute for Climate Impact Research. Hvis vi fortsetter å brenne fossilt brensel i samme tempo i årene fremover, vil Amazonas oppleve ekstrem tørke i ni av ti år innen år 2060.

Forskerne fant også at alvorlighetsgraden av tørken betyr noe. I alvorlig tørke mister skogen mer vann til fordampning enn den får fra regn, og trærne begynner å dø. Når trær dør eller hugges ned i øst, kan dette ha en større gjennomgripende effekt på været.

Det hele starter, som de fleste naturlige systemer gjør, med solen, som varmer opp overflatevannet i Atlanterhavet og får damp til å stige og danne skyer. Disse skyene fører deretter regn til det østlige Amazonas. Skogen absorberer regnet og slipper deretter vanndamp tilbake til atmosfæren gjennom transpirasjon fra den frodige vegetasjonen. Kjent som Amazonas «flygende elver», bæres denne vanndampmassen av vinder mot vest, og bidrar med opptil 50 prosent av regnet i regionen.

Unntakstilstand

Den alvorlige tørkesituasjonen i Teles har ført til at lokale myndigheter har erklært unntakstilstand for å få raskere hjelp til familier, men så langt har det vært til liten nytte. Og urfolkslederen i Porto Praia er ikke imponert.

– Ordføreren sendte oss litt mat, forteller den lokale urfolkslederen i Porto Praia Anilton Braz.

Vi undersøker hva som faktisk vil skje med regnskogen i Amazonas hvis tørken blir hyppigere i fremtiden

—  Nico Wunderling, forsker ved Potsdam Institute for Climate Impact Research

Sivilforsvaret i regionen fastslår at 53 av 62 kommuner i delstaten Amazonas har blitt rammet av flom og tørke bare i år. Den tørrere sesongen, kjent lokalt som «Amazonian summer», varer vanligvis fra juni til desember i denne delen av regnskogen. I en region så stor som Amazonas varierer tørkens alvorlighetsgrad.

I Porto Velho, hovedstaden i delstaten Rondônia, registrerte den mektige Madeira-elven sitt laveste nivå noensinne siden offisielle registreringer startet i 1998.

Og i delstatshovedstaden Rio Branco i Acre nådde Acre-elven, som skjærer gjennom byen, sitt laveste nivå siden målinger startet i 1967, ifølge Geological Survey of Brazil.

Les mer om mer disse temaene:

Jarle Sanden

Jarle er papirsjef i Vårt Lands publiseringsavdeling

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter