Nyheter

Fem dømt i Høyesterett for hatefulle ytringer

DOMSTOLEN: Fem personer er de siste årene dømt i Høyesterett for hatefulle ytringer. Fire fikk bøter fra 12.000 til 25.000 kroner. Les hva de ble dømt for.

Få nyhetsbrev fra Vårt Land. Meld deg på her!

Statsadvokaten i Oslo vurderer om det skal tas ut tiltale mot komikeren Atle Antonsen for hatefulle ytringer rettet mot samfunnsdebattanten Sumaya Jirde Ali. Avgjørelsen kan komme om én til to uker.

Påtalemyndigheten vurderer om Antonsen bør straffes på grunnlag av rasismeparagrafen i straffeloven, paragraf 185 om hatefulle ytringer.

Vårt Land har gått gjennom dommer der tiltale er tatt ut på grunnlag av paragraf 185. Siden 2020 har det falt flere dommer i Høyesterett der tiltalte er dømt for hatefulle ytringer:

Anket ikke tingrettsdom

Eksfotballspiller og medieprofil Bernt Hulsker ble i tingretten i oktober dømt til 18 dagers betinget fengsel og 15.000 kroner i bot for hatefylle ytringer. Han anket ikke.

Hulsker ble dømt for å ha kalt en dørvakt «jævla neger» og sagt at «hvordan kan du be en hvit mann om å gå ut» da han ble bedt om å forlate en karaokebar.

Delt Høyesterett

I september sa Høyesteretts flertall – 3-2 – at en ytring var straffbar fordi den ble fremsatt overfor et barn. En 57 år gammel mann hadde på Jessheim togstasjon ropt til en jente på 16 år at hun burde «dra tilbake til Somalia så får du det mye bedre, for der får du ikke noe NAV».

Mindretallet, to dommere, mente at ytringen ikke var straffbar, men var enig med flertallet i at den framsatte ytringen var sårende, smakløs og fornærmende.

Saken skal nå behandles på nytt i tingretten.

Nedsettende om transperson

Høyesterett opprettholdt i september dommen mot en mann som skrev nedsettende karakteristikker av en transperson på Facebook. Fornærmede hadde skiftet juridisk kjønn fra mann til kvinne og endret navn. Tiltalte hadde blant skrevet:

«Perverse mannegriser som permalaiver at de er småpiker har vel strengt tatt ingen injurierende kraft», «Tror du virkelig at et eneste menneske tror du er et kvinnemenneske og ikke en gubbe med rare fantasier» og «Det sagt er det uforståelig for meg at myndighetene fremdeles tillater at du har omsorgsansvar for barn.»

Straffen ble betinget fengsel i 15 dager og en bot på 15.000 kroner.

Avgjørelsen er den første fra Høyesterett om hatefulle eller diskriminerende ytringer basert på en persons kjønnsidentitet eller kjønnsuttrykk. Dette ble tatt inn i straffelovens paragraf 185 i fjor.

Forfatteren og samfunnsdebattanten Sumaya Jirde Ali har anmeldt komikeren Atle Antonsen for rasisme. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Rammet Sumaya Jirde Ali

I januar 2020 dømte Høyesterett en 71 år gammel kvinne fra Bergen til 24 dager betinget fengsel og en bot på 25.000 kroner for å kalt samfunnsdebattant Sumaya Jirde Ali «din korrupte kakerlakk».

Det var i kommentarfeltet på Facebook-gruppen «Vi som støtter Sylvi Listhaug» at bergenskvinnen høsten 2017 skrev kommentaren: «Fandens svarte avkom reis tilbake til Somalia og bli der din korrupte kakerlakk.»

Rettet mot muslimer

Høyesterett sa i januar 2020 at en mann som hadde kommentert flere innlegg i Facebook-gruppen «Fedrelandet viktigst», måtte straffes med en bot på 12.000 kroner. Mannen hadde blant annet skrevet «det er vel bedre at vi fjerner disse avskyelige rottene fra jordens overflate selv tenker jeg!!» og «ja de forsvinner den dagen disse steppe bavianene reiser dit de hører hjemme!».

Høyesterett sa at den første kommentaren knyttet seg til muslimer, mens den andre kommentaren rettet seg mot mørkhudede mennesker.

«Kom deg tilbake til Afrika»

I november 2020 ble en 50 år gammel kvinne dømt til 36 dagers fengsel i Høyesterett, som valgte å skjerpe straffen hun ble ilagt for hatefulle ytringer. I en kø utenfor et gatekjøkken hadde kvinne blant annet sagt følgende til en ung gutt av afrikansk opprinnelse: «kom deg tilbake til Afrika der du kommer fra, jævla utlending».

Straffen, som også omfattet vold mot politiet, ble satt til fengsel i 36 dager, hvorav tolv dager ble gjort betinget.

---

Rasismeparagrafen

  • Straffelovens paragraf 185 sier:
  • Med bot eller fengsel inntil 3 år straffes den som forsettlig eller grovt uaktsomt offentlig setter frem en diskriminerende eller hatefull ytring. Som ytring regnes også bruk av symboler. Den som i andres nærvær forsettlig eller grovt uaktsomt fremsetter en slik ytring overfor en som rammes av denne (...) straffes med bot eller fengsel inntil 1 år.
  • Med diskriminerende eller hatefull ytring menes det å true eller forhåne noen, eller fremme hat, forfølgelse eller ringeakt overfor noen på grunn av deres:
  • hudfarge eller nasjonale eller etniske opprinnelse,
  • religion eller livssyn,
  • seksuelle orientering,
  • kjønnsidentitet eller kjønnsuttrykk, eller
  • nedsatte funksjonsevne.

---

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter