Nyheter

Norge gir 300 meter bro til Ukraina

BER OM HJELP: Krigen knuser veier og broer i Ukraina. FN og Røde Kors trenger broer for å få kjørt ut livsviktig humanitær hjelp. Nå sender Norge 300 meter med broer østover.

To departement, ett direktorat og en etat er enige:

Norge gir 300 løpemeter med bromateriell til Ukraina. Med i pakken er også transport østover og opplæring i bromontering. Samlet verdi: 30 millioner kroner.

Krigen i Ukraina ødelegger svært mye infrastruktur, særlig i øst. Norges ambassade i Kyiv gir i en epost til Utenriksdepartementet i oktober en oversikt over skadene:

«Siden den russiske invasjonen 24. februar er, ifølge ukrainske myndigheter, over 25.100 kilometer vei og 322 bruer blitt ødelagt som følge av krigshandlingene.»

Ukravtodor, det ukrainske vegvesenet, har klart å reparere 55 broer og ryddet 1.300 kilometer vei. Men fordi behovet for særlig erstatningsbroer er enormt, ba ukrainske myndigheter europeiske land om hjelp i vår.

Hemmer utkjøring av humanitær hjelp

Norges ambassade i Kyiv forklarer at mangelen på broer særlig hemmer gjenoppbygging av krigsherjede områder og utkjøring av humanitær hjelp:

«Under samtaler med eksempelvis UNHCR og ICRC, sier de at gjenopprettelse av infrastruktur som veier og bruer er kritisk for å nå ut med humanitær bistand til personer (i hovedsak svært sårbare mennesker) som har blitt igjen i områdene og vært under russisk okkupasjon.

UNHCR er FNs høykommissær for flyktninger og ICRC er Den internasjonale Røde Kors-komiteen.

Ambassaden trekker fram vinteren som er i anmarsj: «Situasjonen vil bare ytterligere forverre seg mot og utover vinteren, der flere humanitære organisasjoner er bekymret for fremkommeligheten til flere frigjorte områder som følge av ødelagt veiinfrastruktur.»

Siden den russiske invasjonen 24. februar er, ifølge ukrainske myndigheter, over 25.100 kilometer vei og 322 bruer blitt ødelagt som følge av krigshandlingene

—  Norges ambassade i Kyiv

Broer tåler tungtransport

I Norge er Statens vegvesen (SVV), Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), Utenriksdepartementet (UD) og Samferdselsdepartementet (SD) blitt enige:

Vi stiller opp.

I et brev til SD i august skriver Vegvesenet at de kan stille med «300 løpemeter med brumateriell av typen Acrow/Bailey som etter planen skal fases ut fra SVVs beholdning og erstattes av nyere utstyr. Brutypen Acrow/Bailey er av eldre type, og er ikke tilrettelagt for hovedvegnett med stor trafikkpåkjenning. Brumateriellet kan fullt ut benyttes for tungtransport opptil 20-tonn akseltrykk».

Dekkes av Ukraina-budsjettet

Etter at Vegvesenet opplyste hva de kunne bidra med, melder Samferdselsdepartementet i oktober at «Utenriksdepartementet godkjenner søknaden fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) om å donere tilgjengelig bromateriell til Ukraina».

Kostnaden, 30 millioner kroner, for gjenanskaffelse av bromateriellet, transport, opplæring og lagring, dekkes av Ukraina- budsjettet til DSB.

En ødelagt bro over elva Donets i småbyen Sviatohirsk vest for Lyman søndag. Foto: Jevhen Maloletka / AP / NTB

Styrker Norges omdømme

Norges ambassade i Kyiv skriver i eposten til UD at brodonasjonen vil være en «viktig behovsbasert humanitær støtte til Ukraina som er velkommen av både ukrainske myndigheter og de internasjonale humanitære organisasjonene, og ikke minst vil det komme den ukrainske befolkningen til nytte».

Og: «Samtidig vil det også være med på å gi Norge et godt omdømme.»

---

Bistand

  • 4. mai ba Ukraina, via EUs sivile beredskapsmekanisme (UCPM), om midlertidige broer som skal erstatte broer som er ødelagt av krigshandlinger.
  • I tillegg har den norske ambassaden i Kyiv hatt kontakt med ukrainske myndigheter om leveranse av broer fra Norge.

---

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter