Nyheter

Janne Myrdal om Trump: – Hans tid er over nå

USA: Norsk-amerikanske Janne Myrdal tror Donald Trumps tid er over. Men blir han nominert, støtter hun ham.

– Jeg likte det Trump gjorde, han førte en fantastisk politikk. Hvordan han uttalte seg om andre likte jeg mindre. Og personligheten kan diskuteres. Hans rolle var å være en lynavleder. Nå bør andre ta over, sier Janne Myrdal på telefon fra Nord-Dakota.

Hun er norsk, men amerikansk statsborger, bonde og delstatssenator. For over 30 år siden emigrerte hun fra Skien til USA, og bosatte seg etter hvert på det lille stedet Edinburg i Nord-Dakota.

Myrdal ble gjenvalgt for republikanerne 8. november. Hun er kompromissløs når det gjelder personlig tro og abortsaken. Hun kan jobbe sammen med politiske motstandere om nesten alt, men ikke om abort.

– Der kommer jeg aldri til å vike. Helt greit om jeg mister stemmer på grunn av abortsaken. Men jeg er i hvert fall tydelig. De vet hva de får, sier hun.

Janne Myrdal er skuffet – og litt overrasket – over at den «røde bølgen» mange så for seg før mellomvalget, ikke slo til.

Trump hinter om viktig kunngjøring

Donald Trump ga sin støtte til 330 kandidater, men mange av dem tapte mot demokratiske kandidater. Valgresultatet har fått flere republikanere til å kritisere ekspresidentens innblanding, og flere gir ham skylda for at det gikk dårligere enn ventet.

Nord-Dakota ligger i Midtvesten og grenser mot Minnesota i øst, Sør-Dakota i sør, Montana i vest og mot Saskatchewan og Manitoba i Canada i nord.

Janne Myrdal mener nå at Trump-æraen er over for godt. Men hun understreker at dersom han blir nominert igjen, vil hun selvsagt støtte ham. Å gi sin stemme på en demokrat, er uaktuelt.

Donald Trump har lenge hintet om at han skal komme med en viktig kunngjøring tirsdag, og har invitert pressen til eiendommen sin, Mar-a-Lago i Florida.

Janne Myrdal var med i Vårt Lands podkast om de religiøse velgerne i USA før presidentvalget i 2020. Her kan du høre den episoden.

USA-kjenner og førsteamanuensis Sofie Høgestøl er ikke like sikker som hun var før mellomvalget på om Trump vil erklære seg som presidentkandidat til valget om to år.

– Med Trump er det alltid vanskelig å si hva han vil gjøre. Han kan bruke uker, måneder og år på å tease noe som ikke blir noe av. Grunnlaget for den kunngjøringen Trump sier kommer på tirsdag, har endret seg dramatisk. Det er ikke en kunngjøring som kommer etter et brakvalg for Republikanerne, sier Høgestøl til NTB.

– Det dummeste han kan gjøre

– Det aller dummeste Trump kan gjøre, er å si at han stiller nå, sier Janne Myrdal.

Det aller dummeste Trump kan gjøre, er å si at han stiller nå

—  Janne Myrdal, delstats-senator

Hun mener det er særs uklokt, av flere grunner: For hans egen del hadde det vært lurere å forberede seg til 2024 mer i det stille enn å «hoppe litt for hardt i det» som han har gjort nå, ifølge henne.

– Han burde vente og se hva som skjer. Jeg tenker det er mange rådgivere som prater med ham nå. Men om han lytter er en annen sak, sier hun og legger til:

– Og folk er så luta lei politikk nå. Gi oss en fredelig Thanksgiving, gi oss jul, gi oss litt tid. Det er valgkamp nonstop her, og folk orker ikke mer.

Janne Myrdal er sliten selv, hun har jobbet beinhardt for partiet i delstaten. Hun fikk 76 prosent av stemmene, og i senatet sitter 43 republikanere og fire demokrater.

– Nord-Dakota er mer dyprødt enn noensinne. Ulikt mange andre steder, dessverre, sier hun.

---

Janne Myrdal

  • Norsk-amerikanske Janne Myrdal ble i mellomvalget gjenvalgt som delstatssenator for Republikanerne i North Dakota.
  • Edinburg, der Janne Myrdal bor, kalles en by, selv om folketallet knapt bikker 200.
  • Sammen med ektefellen Matt og tre barn, driver hun en stor gård, som så mange andre i delstaten.
  • 90 prosent av staten hun er med å styre består av jorder og åkre. Her dyrker bøndene hvete, erter, bønner og mais.
  • Nord-Dakota som ligger midt i Amerika, helt øverst mot Canada. Det er virkelig USAs farmland.

---


Ser mot Florida

Florida-guvernør Ron DeSantis står fram som mellomvalgets store vinner, og den som seiler opp som en mulig konkurrent til Trump om den republikanske nominasjonen.

Trump har den siste uka flere ganger gått løs på DeSantis og blant annet begynt å kalle kalt ham Ron DeSanctimonious, Ron den skinnhellige.

Washington Post skriver at mange av partiets viktigste givere leter etter andre kandidater. De er lei av Trump. Det er anonyme kilder som forteller fra private samtaler, skriver avisen.

Den nye førstefamilien? Floridas guvernør Ron DeSantis er den nye lederen i Det republikanske partiet, slår Fox News fast. Foto: Rebecca Blackwell / AP / NTB

Myrdal ser DeSantis som den nye lederen av Det republikanske partiet.

På spørsmål om hvem Janne Myrdal ønsker seg som kandidater i 2024, tekker hun fram tidligere FN-ambassadør og guvernør i Sør-Carolina, Nikki Haley, sammen med DeSantis som presidentkandidat.

– USAs første kvinnelige president bør være Nikki Haley, sier hun.

Mehmet Oz, a Republican candidate for U.S. Senate in Pennsylvania, is joined by former U.N. Ambassador Nikki Haley during campaign rally in Pennsburg, Pa., Monday, Nov. 7, 2022. (AP Photo/Matt Rourke)

– Abortsaken alltid viktig

Abort har alltid en viktig sak i amerikanske valg, mener Janne Myrdal.

For henne er det mer enn politikk, det er en etisk overbevisning. Og hun var veldig glad da Høyesterett i sommer forkastet dommen Roe versus Wade, som siden 70-tallet har gitt amerikanske kvinner en grunnlovsfestet rett til abort.

– Konservative kristne trodde kanskje kampen var over, og tenkte: Nå vant vi. Men nei, det er den jo ikke, det har jeg ropt om i alle år. Det er nå kampen begynner – hva gjør vi for kvinnene og jentene som trenger hjelp, sier Myrdal.

Hun mener «deres side» ikke har vært flinke nok til å fortelle hva de gjør:

– Vi har jobbet hardt for krisesentre, videreutdanning, hjelp med babyutstyr til gravide. Det er en krise å bli uønsket gravid, og da må vi hjelpe dem gjennom krisen, sier Myrdal.

Les mer om mer disse temaene:

Une Bratberg

Une Bratberg

Une Bratberg er utenriksjournalist og kommentator i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter