Nyheter

Varsler atom-fremstøt før toppmøte i KrF

ATOMKRAFT: Hadle Rasmus Bjuland ber KrF gå foran og fremme forslag i Stortinget om å utrede kjernekraft i Norge. – Klimaaktivtister som er motstandere av kjernekraft forholder seg like lite til fakta som klimaskeptikere, sier KrFU-lederen.

– Min ambisjon er at KrF skal være mye tøffere i energidebatten og løfte kjernekraft som et aktuelt alternativ, sier KrFU-leder Hadle Rasmus Bjuland.

Fredag 11. november samles Kristelig folkepartis landsstyre til møte i Oslo. For partitoppene blir helgens store tema hvordan KrF skal styrke seg ved lokalvalget neste år.

Valget utgjør en viktig mellomstasjon på veien mot det skjebnesvangre stortingsvalget i 2025.

Kommer ikke KrF over sperregrensen på fire prosent igjen da, spås partiet en dyster fremtid.

KrFU ber KrF løfte kjernekraft

Nå varsler ungdomspartiet KrFU at de vil fremme en resolusjon om kjernekraft på møtet i landsstyret.

Den skal forplikte at KrF til å fremme forslag i Stortinget om å utrede kostnadene og konsekvensene ved kjernekraftverk i Norge.

– Vi ønsker at KrF skal ta til orde for at Stortinget skal be regjeringen utrede kostnadene og konsekvensene ved å starte kjernekraftverk i Norge, sier Hadle Rasmus Bjuland.

Vårt Land treffer KrFU-lederen i Spikersuppa i Oslo sentrum. Denne høsten ble KrFU det siste i rekken av ungdomspartier som på få år har åpnet for kjernekraft i Norge.

Han skildrer en atomdebatt der usannheter florerer og prisanslagene varierer vilt. Nå ber han landsstyret og KrF gå foran for å sikre et ordentlig beslutningsgrunnlag.

– Utgangspunktet bør være små, modulære reaktorer, som man kan kjøpe ferdig bygget. Store selskaper sier de kan lever dem i 2030. Det vil være et viktig tilskudd til energimiksen i Norge, sier han.

Bjuland mener klimaaktivister fornekter fakta

Historisk høye strømpriser og fare for strømmangel etter Russlands invasjon av Ukraina har satt fart i en ny type debatt om kjernekraft i Europa og her hjemme.

Flere ser nå med nye øyne på kjernekraft, også som følge av klimakrisen og kraften som trengs til det grønne skiftet, påpeker Bjuland.

– Jeg tror kraftproblemene vi ser nå bare er starten. Statnett spår underskudd på strøm innen 2025 og det grønne skriftet krever mer elektrisitet. Da må kjernekraft være en del av vurderingen og av energimiksen i Norge, sier han.

KrFU-lederen feller en hard dom over klimaaktivister som avskriver kjernekraft:

– Klimaaktivistene som er motstandere av kjernekraft forholder seg delvis like lite til fakta som klimaskeptikerne. Fakta viser at kjernekraft er tryggere og billigere enn noen gang, sier Bjuland.

Ungdomsbølge for kjernekraft

De siste årene har det ene ungdomspartiet etter det andre åpnet for kjernekraftverk i Norge.

Sist ute var KrFU, som på sitt landsmøte i høst vedtok å «støtte norsk produksjon av kjernekraft som et supplement til ikke-regulerbare energikildene i Norge.»

– Jeg tror det skjer en endring. Vi unge er jo langt mer positive til kjernekraft enn foreldregenerasjonen vår er, som nok er preget av Tsjernobyl-katastrofen. Men på et tidspunkt vil det modnes fram en debatt på faglig grunnlag i Norge, der vi unge får sette større preg.

Hvorfor er ikke Tsjernobyl et legitimt argument?

– Vi skal ta Tsjernobyl på alvor. Men historisk har kjernekraft lavest dødsfall av alle strømkilder. Mye har skjedd med sikkerheten de siste årene. Det er en grunn til at Sverige nå snur, og at Tyskland trykker på play-knappen igjen.

Hadle Rasmus Bjuland. KrFU.

Hvorfor er kjernekraft en KrF-sak?

Så langt har ingen partier på Stortinget sagt et tydelig ja til kjernekraft. Ei heller KrF, som ikke omtaler tematikken i sitt program.

I flere partier har imidlertid presset om å vurdere kjernekraft i Norge økt de siste årene. Før Høyres landsmøte i vår åpnet fem av elleve fylkeslag for kjernekraft, viste Vårt Lands kartlegging da.

Det endte i et heftig atom-oppgjør, der partileder Erna Solberg tok til talerstolen og advarte mot enhver åpning for atomkraft.

– For meg er det åpenbart at KrF bør ta saken. Det ville være noe nytt i Norge at et parti er villig til å løfte saken og se på disse vurderingene, sier Hadle Rasmus Bjuland.

– Hvorfor skal dette være akkurat en KrF-sak?

– Fordi vi er et distriktsparti som skal ta ansvar om klimakrisen. Vi vil begrense raseringen av norsk natur, som er en konsekvens ved storstilt vindkraftutbygging. Det er dessuten viktig for KrF at det skal vær godt å bo i hele landet. Da er kjernekraft bedre enn vindkraft på land.

---

KrFU med atom-resolusjon

  • Fredag og lørdag er KrF sitt landsstyre samlet til møte i Oslo.
  • Der vil KrFU fremme resolusjonen «Norge trenger en ny kjernekraft-debatt».
  • Den tar til orde for at «Stortinget skal be regjeringen utrede kostnadene og konsekvensene ved å starte med kjernekraftproduksjon med små modulære reaktorer i Norge».

---

Ser til Finland om lagring av avfall

Radioaktivt avfall er farlig og tar ekstremt lang tid å bryte ned. Hvordan vil Hadle Rasmus Bjuland lagre norsk atomavfall hvis KrFU får viljen sin?

Han har sett til Finland og funnet utregninger som viser minimale konsekvenser der atomavfall lagres skikkelig.

– Det er ikke noe vi skal bagatellisere. Utredningen vi ønsker, må ta for seg hvordan vi i Norge kan håndtere avfall, ser Bjuland.

Les mer om mer disse temaene:

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter