Nyheter

Trump oppfordrer til rød bølge

AMERIKANSK POLITIKK: USAs tidligere president Donald Trump oppfordrer velgerne til å stemme på det han kaller en stor rød bølge for å redde landet fra ødeleggelse.

– Hvis dere ønsker å stanse ødeleggelsen av landet vårt og redde den amerikanske drømmen, må dere på tirsdag stemme republikansk i en gigantisk rød bølge, sa Trump i en tale til tusener av tilhengere i delstaten Pennsylvania lørdag.

Der var han til stede på et valgarrangement i Latrobe øst for Pittsburgh for å støtte den republikanske senatorkandidaten Mehmet Oz til tirsdagens mellomvalg i delstaten. Oz, som er en TV-lege som Oprah Winfrey i sin tid gjorde kjent, stiller mot demokraten John Fetterman.

Rødt er det republikanske partiets farge i USA.

Senatet i Washington er i dag delt likt mellom republikanerne og demokratene. Vinneren i Pennsylvania kan avgjøre hvilket av de to partiene som får kontrollen i Senatet, og dermed også over president Joe Bidens agenda.

Pennsylvania er det eneste reelle håpet Demokratene har om å skaffe seg flertall. Men Oz har den siste tiden halt innpå Fetterman, og Demokratene står dessuten i fare for å tape flere andre senatsvalg, som Georgia, Nevada og Arizona.

Biden og Obama

Biden var også på plass i Pennsylvania lørdag. Han hadde følge av tidligere president Barack Obama på et arrangement til støtte for Fetterman i Philadelphia.

– Demokratiet står bokstavelig talt på stemmeseddelen. Dette er et avgjørende øyeblikk for landet, og vi må alle snakke med én stemme, sa Biden.

Han framhevet viktige lover og reformer han har fått gjennom, som investeringer i infrastrukturen, klimatiltak og lavere priser på medisin, og gjorde det klart at viktige rettigheter som abortrettigheter, stemmeretten, trygdesystemet og offentlige helsetjenester kan gå tapt om Republikanerne får kontrollen i Kongressen.

– Surmuling er ikke et alternativ. Nå må vi gjøre alt for at landet ikke skal bli satt tilbake 50 år, sa Obama idet han oppfordret alle til å gå til valgurnene.

Kom langveisfra

I industribyen Latrobe hadde Trump-tilhengere kommet langveisfra for å høre den tidligere presidenten, som noen dager før i Iowa kom nærmere enn han har gjort noen gang hittil for å si at han stiller i presidentvalget om to år.

– Jeg lover dere at innen svært, svært, svært kort tid kommer dere til å bli så fornøyd, sa han til sine støttespillere.

Fornøyd er iallfall 42-åringen Janine, kledd i rødt, hvitt og blått, og som hadde kjørt i fire timer for å høre Trump.

– Han er det Amerika står for, det Amerika var før. Om tre dager får vi en rød bølge, sa hun.

Momentum

Den tidligere presidenten har satt alle kluter til i de siste dagene av valgkampen for mellomvalget. Gjør republikanerne det bra nå, skaper det momentum for hans egen eventuelle presidentkampanje som han ventes å lansere i løpet av de neste ukene.

Han har allerede vært i Iowa, og reiste lørdag videre først til Florida, så til Ohio på søndag.

Gjennom hele talen i Latrobe gjentok han den grunnløse påstanden om at han tapte det forrige valget i 2020 kun fordi demokratene jukset, og han advarte mot valgfusk også ved valget tirsdag.

Det har fått FBI og andre sikkerhetsstyrker til å advare mot muligheten for vold fra høyreekstremistiske Trump-tilhengeres side.

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

Mer fra: Nyheter