Nyheter

Ropstad: Fikk ikke tilleggsskatt

PENDLERBOLIGER: Skatteetaten har avsluttet kontrollen av Stortingets og Statsministerens kontors (SMK) pendlerboligsaker. 11 av sakene endte med tilleggsskatt, men Kjell-Ingolf Ropstad er ikke blant dem, melder han til Vårt Land.

«Jeg har fått et endelig vedtak i min sak om å innberette en fordel av fri bolig til en verdi av 668.729 kroner. Det er det samme som Skatteetaten varslet om i juni, og jeg har ikke blitt ilagt tilleggsskatt. Jeg kommer nå til å betale inn det Skatteetaten har kommet frem til», skriver tidligere KrF-leder, nå stortingsrepresentant Kjell-Ingolf Ropstad i en sms til Vårt Land.

Vårt Land har spurt Ropstad hvor mye han faktisk skal betale, men det har han ikke svart på. Aftenposten beregnet i september i fjor at han skulle betalt rundt 680.000 kroner mer i skatt. I lys av de tallene Ropstad nå oppgir, er denne summen for stor.

Startet med avsløringer i 2021

Du blir ilagt tilleggsskatt dersom du ikke leverer riktige og fullstendige opplysninger i skattemeldingen, og de manglende opplysningene har ført til en skattemessig fordel, skriver Skatteetaten på sine sider.

De såkalte pendlerboligsakene startet med at Aftenposten høsten 2021 avslørte at daværende KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad hadde fått pendlerbolig ved å ha adresse hjemme hos foreldrene. Det førte til at Ropstad trakk seg som KrF-leder og statsråd.

Gikk av som nestleder og statsråd

Senere er det kommet flere lignende saker om andre politikere. Hadia Tajik gikk av både som nestleder i Ap og som statsråd i kjølvannet av avsløringene, mens Eva Kristin Hansen (Ap) gikk av som stortingspresident.

Skatteetaten sendte i juni i år ut varsel om skattekrav til en rekke politikere.

Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp), kulturminister Anette Trettebergstuen (Ap), SV-nestleder Torgeir Knag Fylkesnes, SV-politikerne Mona Fagerås og Freddy André Øvstegård, og tidligere statsråd Torbjørn Røe Isaksen (H) bekreftet da å ha mottatt varsel, skriver Aftenposten.

Hadia Tajik gikk i mars av som arbeidsminister.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Må betale mer skatt

Onsdag ble det kjent at 38 politikere får økt skatt etter Skatteetatens kontroll av pendlerboligsakene. Statsministerens kontor må etterbetale 195.000 kroner i arbeidsgiveravgift, skriver NTB.

Skatteetaten mener politikerne skulle ha skattet av 8,7 millioner kroner mer enn det som ble innberettet og har bestemt at både Stortinget og Statsministerens kontor (SMK) må etterbetale arbeidsgiveravgift.

I tillegg må 38 politikere betale mer i skatt, og i elleve av sakene er det fattet vedtak om tilleggsskatt. Til sammen er 290 politikere er kontrollert.

Jeg kommer nå til å betale inn det Skatteetaten har kommet frem til

—  Kjell Ingolf Ropstad (KrF), stortingsrepresentant

Støre: Veldig alvorlig

– Dette er veldig alvorlig. Vi er avhengig av tillit til politikerne og tillit til at ordninger som bruker fellesskapets penger, er innafor og i tråd med regelverket, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) til NTB.

Han vil ikke svare på om SMK og Stortinget har misforstått regelverket.

Skatteetaten krever 195.889 kroner ekstra fra SMK i arbeidsgiveravgift, opplyser SMK til VG.

Både SMK og Stortinget har ment at Skatteetaten tolker reglene for strengt. SMK vil onsdag ikke svare på om de vil følge vedtaket.

Anette Trettebergstuen var en av flere statsråder som fredag møtte det skeive miljøet. Foto: Geir Olsen / NTB

Røe Isaksen: Ubehagelig

Kulturminister Trettebergstuen er blant dem som nå må betale mer i skatt. Hun har fått et krav på i underkant av 100.000 kroner, opplyser hun til NRK.

De tre SV-politikerne har fått økt skatt, men ikke tilleggsskatt, opplyser partiets kommunikasjonssjef Siri Gjørtz.

Torbjørn Røe Isaksen må betale tilleggsskatt. Skatteetaten mener han har oppgitt uriktige opplysninger til dem.

– Jeg synes dette er veldig ubehagelig, sier han til Aftenposten.

Saken mot fire politikere er lagt bort. Blant dem er Høyre-nestleder Tina Bru, opplyser Bru selv til VG. Også kravet mot Mehl er frafalt, skriver avisen.

Møte med presidenten

Presidentskapet på Stortinget og de parlamentariske lederne skal ha møte om Skatteetatens vedtak så snart som mulig, sier stortingspresident Masud Gharahkhani (Ap).

– Så vil vi komme tilbake så fort som mulig etter det. Jeg har ikke hatt tid til å gå gjennom detaljene, sier han til NRK.

På spørsmål om politikere som har mottatt krav, bør være åpne om dette, viser Gharahkhani til at det dreier seg om personsensitive opplysninger.

– Noen har valgt å være åpne, andre ikke. Fra Stortingets side vil vi offentliggjøre det vi kan offentliggjøre, sier han.

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter