Nyheter

Norske soldater forbereder ukrainere til kalde dager ved fronten

I regn og tåke i et skogholt i Nord-England øver ukrainere seg på krig. Norske instruktører skal i løpet av fem uker forberede dem til å slåss mot russerne.

– Det vi lærer bort er norsk rekruttkurs kokt ned til å overleve og drepe fienden, sier Lars, som er nestkommanderende for de norske instruktørene, til NTB. Han vil bare omtales med fornavn av sikkerhetsgrunner.

Heller ikke hvor treningen foregår får vi melde, bare at det er «på en militærbase i Nord-England». På bare fem uker skal ukrainere få alt fra våpentrening til kunnskap om hvordan overleve i felt. Britene har gitt ukrainere grunnopplæring siden juni, men nå har de bedt flere andre land om å bidra. Norge har meldt seg og har satt av 15 millioner og sendt om lag 60 instruktører som skal trene en gruppe ukrainere før jul.

De norske soldatene har med seg kunnskap og ferdigheter om å være i felt vinterstid. Det kommer ukrainerne til å trenge.

– Det er viktig å sørge for å være tørr når du kan være tørr. Det handler om disiplin, å gjøre det du skal, selv om det er dritt å gjøre det, forklarer Lars.

Å ta på seg gårsdagens klær, som fortsatt er våte, når du står opp om morgenen, og spare de tørre klærne til kvelden er et eksempel på det.

Mye graving

Fem uker har de norske instruktørene til å gi ukrainerne den grunnleggende kunnskapen: våpentrening, førstehjelp, folkerettslig ferdigheter man trenger i felt. Tilbake i Ukraina vil flere av dem få mer spesialisert trening før de sendes i krigen.

– Det mest nyttige vi har lært så langt er å grave skyttergraver og å forlate dem, sier en av rekruttene, som vil at vi kaller ham «McGregor». Han kommer fra Lviv og jobber egentlig med medier og kommunikasjon. For noen år siden gjennomførte han førstegangstjeneste. Nå forbereder han seg på å dra i krigen.

Den ukrainske soldaten šMcGregorš jobber egentlig med medier og kommunikasjon i Lviv. Nå forbereder han seg på å dra i krigen og får opplæring av norsk befal i Storbritannia. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

– Uavhengig av alt vi pleide å jobbe med før, da vi var sivile, er vi veldig ivrige på å kjempe for Ukrainas uavhengighet, sier han til NTB.

– Vil reise for å kjempe

Han har flere venner som er blitt drept i krigen, men sier han ikke er redd for det som venter han når han reiser tilbake.

– Når et menneske har et mål og vet hvorfor han må gjøre det, er han ikke redd. Han vil reise for å kjempe, sier han.

Selv om mange av ukrainerne har lite militærerfaring, mener en ukrainsk troppssjef NTB snakker med at de vet hva de går til.

– De har venner og familie blir angrepet og de har sett alle grusomhetene som skjer. De vil dra og de vet hva de går til. Med denne treningen kan de hjelpe seg selv og familiene sine, sier troppssjefen med kallenavnet «Second».

– Det er en kjempemotivert gjeng som vet hva de skal når de er ferdig med treningen, sier kompanisjef Ole Kirkemoe.

Hans oppgave er å legge til rette for at treningen blir best mulig.

– Jeg prøver også å hente erfaringer fra ukrainske soldater som har vært i kamp, også så vi skal lære, sier han.

– Vi har tatt med oss mye av det vi gjør i Norge når det gjelder hvordan man tar vare på seg selv om vinteren. Det er identifisert som noe av det som kommer til å bli viktig i den perioden som de ukrainske soldatene inn i. Vi prøver å lære bort så mye vi kan, sier kompanisjef Ole Kirkemo i Telemark Bataljon Brigade Nord. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Vinterkrig

I den våte skogen har ukrainerne gravd groper i bakken – den enkleste måten å beskytte seg mot beskytning. En tarp skal holde soveposene tørre.

Fram til slutten av november skal de norske og ukrainske soldatene være sammen her i England. Så kan instruktørene dra hjem og forberede julefeiring i Norge. Ukrainerne drar i krigen. Flere av dem vil få spesialisert trening i hjemlandet før de sendes til fronten. «McGregor» ler litt når vi spør hvordan han tror det blir å kjempe i en vinterkrig.

– Jeg håper alle vil være i godt humør på grunn julehøytiden, sier han. Det meste av ansiktet er skjult av en buff og hva han egentlig tenker om det som venter er vanskelig å lese.

Men før vinteren har Norge har lovet å sende varme klær. Regjeringen vil bruke 250 millioner kroner på vinterutstyr.

Om lag 7.000 ukrainere har allerede vært gjennom basistreningen på ulike militærbaser i Storbritannia. Målet er å trene ytterligere 3.000 før jul, og neste år har britene planer om å trene 19.000 soldater.

– Ingen sluttdato for norsk bidrag

Den norske regjeringen har ikke satt noen sluttdato for bidraget.

– Det vil pågå framover uten at vi har satt noen endelige rammer. Behovet er jo stort, dessverre, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) til NTB. Han håper han kan besøke det norske treningsbidraget i Storbritannia senere.

Generalmajor Elisabeth Michelsen, som er sjef for Heimevernet, besøkte de norske instruktørene på den britiske basen torsdag. Det er Heimevernet som har fått ansvar for oppdraget, men foreløpig kommer instruktørene fra Hærens hurtige reaksjonsstyrke, hovedsakelig Telemark bataljon Brigade Nord. Etter jul vil Heimevernet stå for det meste av den norske treningen og planlegger for å sende to kontingenter med opptil 75 instruktører fram til sommeren.

– Det er klart det er forskjell på profesjonelle soldater fra vår hurtige reaksjonsstyrke og soldater som har en annen primærjobb. Men de vi sender hit vil være mer enn godt nok trent for å løse oppdraget. Det gjør også at vi har vår hurtige reaksjonsstyrke tilgjengelig for oppdrag, sier hun til NTB.

Generalmajor Elisabeth Gifstad Michelsen, som er sjef for Heimevernet, besøkte torsdag det norske treningsbidraget på en militærbase i Nord-England. – Det er stor vilje i Norge til å bidra, og det føles meningsfylt, sier hun. Hun melder om stor interesse fra norske HV-soldater som ønsker å dra til Storbritannia for å lære opp ukrainske soldater. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Det er ikke satt av noen egen pott på neste års budsjett til treningen, men regjeringen har foreslått å bruke 3 milliarder kroner på militærhjelp til Ukraina. Norge har også sendt flere typer våpen, ammunisjon og annet utstyr. Den norske hæren har også gitt opplæring i bruk og vedlikehold av utstyr. Noe av treningen har foregått i Norge.

Budskap til Russland

Den britiske bataljonssjefen mener det norske bidraget til treningsoperasjonen Interflex er viktig, selv om det ikke er stort. Det viser blant annet internasjonal støtte til ukrainerne.

– Det sender også et budskap til Russland om at det de gjør er uakseptabelt og at vi vil alt vi kan for å støtte Ukraina, sier han.

Men briten mener også de norske soldatene har kunnskaper om å håndtere kalde vintre som er nyttig.

– Nordmennene har spesialferdigheter som de ikke bare deler med ukrainerne men også med de andre britiske og nederlandske instruktørene, sier han.

(©NTB)

Vårt Land anbefaler

1

1

Mer fra: Nyheter