Utenriks

Vil bli guvernør, men nekter å si om hun godtar å tape

USA: Hadde Kari Lake vært guvernør i 2020, ville hun ikke godkjent valget av Joe Biden. Hun vil ikke si hva hun gjør hvis hun selv taper.

Kari Lake er republikanernes guvernør-kandidat i delstaten Arizona, støttet av Donald Trump. Hun vil ikke si om hun anerkjenner valget dersom hun taper i mellomvalget.

Lake er ikke den eneste. I en kartlegging fra Washington Post er det 291 republikanske kandidater som stiller til valg til ulike delstatsposisjoner som har enten fornektet eller stilt spørsmål ved valgresultatene fra 2020.

Da Lake, som er tidligere vert på TV-stasjonen Fox10 Phoenix, kjempet om å vinne primærvalget, var hennes viktigste sak at Biden tapte valget i 2020. Hun har kalt valget for «korrupt og stjålet», og det var «kvalmende» og «diskvalifiserende» at rivalen hennes ikke ville si valget var stjålet.

Da hun i et intervju med TV-kanalen CNN tre ganger fikk spørsmålet «Vil du godta valgresultatet hvis du taper?», unnlot hun å svare to ganger før hun til slutt sa:

– Jeg kommer til å vinne, og jeg vil akseptere resultatet.

På oppfølgingsspørsmålet om hun ville godta hvis hun tapte, svarte hun ikke. Donald Trump ville ikke anerkjenne valgnederlaget, og er grunnen til at Kongressen ble angrepet 6. januar 2021.

---

Mellomvalget i USA

  • Årets mellomvalg gjennomføres 8. november. Annethvert år skal velgerne i USA avgjøre hvem som får flertallet i begge kamrene i kongressen.
  • Til sammen utgjør Representantenes hus og Senatet Kongressen – som er USAs nasjonalforsamling. Alle de 435 setene i Representantenes hus står på valg, og en tredjedel av Senatet.
  • I tillegg skal 36 guvernører velges for en fireårsperiode.

---

«Trumpismens førstedame»

«Trumpismen har funnet sin førstedame», er tittelen på en artikkel i Atlantic. Journalisten Eliane Godfrey har fulgt valgkampen hennes tett, og skriver at Kari Lakes Trump-inspirasjon og retorikk er åpenbar, men det er langt mer enn det – hun har gjort slagordet MAGA til sitt eget, og er bedre, smidigere og likandes enn de andre kandidatene, som også bruker Trump-retorikk for hva det er verdt, skriver hun.

MAGA – Make America Great Again – var Trump sitt slagord under kampanjen for presidentvalget i 2016.

Mange frykter for konsekvensene hvis valgfornekterne vinner, hva det vil bety for opptelling av stemmer i etterkant og for anklager om valgfusk.

– Gode, uavhengige valgmedarbeidere blir byttet ut med konspirasjonsteoretikere, og målet er å gjøre det enklere å underminere velgernes vilje dersom den foretrukne kandidaten til «valgkidnapperne» ikke vinner, sier Norm Eisen til CNN, skrev VG tidligere i år.

Eisen jobber i den partiuavhengige organisasjonen States United Democracy Center.

– Kan bli stygt

Hilde Løvdal Stephens mener det kan bli stygt. Hun er førsteamanuensis i amerikanske studier ved Universitetet i Oslo.

– Det er ytterliggående kandidater som står på valg i høye posisjoner i delstatene, og de kan være med på å undergrave de demokratiske strukturene, sier hun til Vårt Land.

Hun peker på at det er mye som står på spill, spesielt for minoriteter og kvinner.

– Se på Florida. Der stiller guvernør Ron DeSantis på gjenvalg. Han er av mange sett på som en mulig presidentkandidat i 2024. Han har frontet en politikk for sikre frie valg, men som har i praksis undergravet demokratiske rettigheter til spesielt minoritetsvelgere. I delstaten blir jenter nå bedt om å gi detaljer om menstruasjonssyklusen i helseerklæringen de fyller ut for å være med i organisert idrett. Akademisk frihet står også på spill. Vitenskapelig ansatte i ved offentlige universiteter i Florida kan risikere å måtte kutte ut materiale om rasisme i USAs historie, sier Hilde Løvdal Stephens.

Her er noen flere kandidater som peker seg ut:

Former President Donald Trump welcomes JD Vance, Republican candidate for U.S. Senator for Ohio, to the stage at a campaign rally in Youngstown, Ohio., Saturday, Sept. 17, 2022. (AP Photo/Tom E. Puskar)

JD Vance, Ohio

Senatorkandidat for republikanerne i Ohio, støttet av Trump. Tidligere i år anklaget han demokratene for å forsøke å skifte ut velgerne med immigranter og advarte mot «en invasjon»:

Befolkningsutbytting er kjernen i en konspirasjonsteori brukt av hvit overmakt- og hvite nasjonalistgrupper. Påstanden er at ikke-hvite mennesker vil erstatte hvite i vestlige land, hjulpet av jøder og «progressive» politikere.

Mark Finchem, a Republican candidate for Arizona Secretary of State, waves to the crowd as he arrives to speak at a Save America rally Friday, July 22, 2022, in Prescott, Ariz. (AP Photo/Ross D. Franklin)

Mark Finchem, Arizona

Finchem stiller til valg som «Secretary of State» i Arizona. Det er den viktige rollen som delstatens administrasjonssjef eller administrasjonsminister. Denne posisjonen har i mange stater det øverste ansvaret for å godkjenne valgresultater.

Han mener Joe Biden ikke vant i Arizona i 2020, at valgfusket var omfattende, og har også krevd arrestasjoner og at Bidens seier i hans delstat burde erklæres ugyldig.

Men Finchem er også selverklært medlem av «The Oath Keepers» – en militsgruppe på ytre høyre-sida i USA, kanskje mest kjent for deltagelsen i stormingen av Kongressen 6. januar.

Så dersom Kari Lake blir guvernør i Arizona, vil hun være ansvarlig for og ha oppsyn over stemmeopptellingen i Arizona, med Mark Finchem, hvis han vinner.

Pennsylvania Republican gubernatorial candidate Doug Mastriano, right, greets supporters before former President Donald Trump speaks at a rally in Wilkes-Barre, Pa., Saturday, Sept. 3, 2022. (AP Photo/Mary Altaffer)

Doug Mastriano, Pennsylvania

Mastriano var i Washington 6. januar. Sammen med kona fulgte han med helt til barrikadene ble brutt, men de var ikke med forbi sperringene. Han er på valg for å bli guvernør i Pennsylvania. Blir Mastriano valgt, kan han ha makt til å avgjøre et jevnt valg. I den staten er det guvernøren som utpeker administrasjonsministeren, som er valgsjef, ifølge Aftenposten

Mastriano var svært aktiv i forsøkene på å underkjenne valget utover høsten 2020. Han leide busser for organiserte transport til Kongressen 6. januar.

In 2018 tvitret Mastriano minst 51 ganger der han brukte emneknaggen QAnon, som er en konspirasjonsteori sentrert rundt Donald Trump.

---

Vårt Land i USA

Erlend Berge og Une Bratberg


---

Les mer om mer disse temaene:

Une Bratberg

Une Bratberg

Une Bratberg er utenriksjournalist og kommentator i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Utenriks