Nyheter

PST: Etterretningstrusselen fra Russland er skjerpet

Russland har intensivert sin etterretning mot Norge, og framover kan russerne tenkes å ta i bruk nye metoder, varsler Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

– Etterretningstrusselen fra Russland er skjerpet, sammenlignet med hva den var før krigen i Ukraina. Vi ser en høyere risikovilje hos Russland. De har mer å vinne og mindre å tape på å være mer offensive, sier assisterende PST-sjef Hedvig Moe til NTB.

PST hasteinnkalte onsdag til en pressekonferanse etter at det ble kjent at enda en russer er pågrepet for ulovlig bruk av droner i Norge.

Moe peker på at Russland i lang tid har vært opptatt av å kartlegge kritisk norsk infrastruktur, som olje- og gassinstallasjoner, kraft og telekom.

– Det som er annerledes nå enn for ett år siden, er at dette er blitt enda viktigere, blant annet fordi Norge er en så stor gassleverandør til Europa. Vi står i en ny sikkerhetspolitisk situasjon, slår hun fast.

Sju pågrepet

Siden midten av oktober har i alt sju russere blitt pågrepet med droneutstyr i Norge. PST overtok onsdag det samlede etterforskningsansvaret for sakene.

På pressekonferansen understreket Moe at PST foreløpig ikke vet nok til å konkludere om sakene dreier seg om etterretning.

– Vi må finne ut om det er en sammenheng, og hvis det er det, hvem som står bak, og hva som har vært hensikten og intensjonen, sier hun til NTB.

– Hvor sannsynlig er det at dette dreier seg om spionasje?

– Det er det veldig vanskelig å si noe om. Det kan også være at man prøver å skape frykt og usikkerhet, særlig rundt det at Norge leverer gass til Europa.

Overordnet vurdering

En del av sanksjonene mot Russland er at russere ikke har lov til å fly drone her. Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) uttalte tidligere onsdag at det er uakseptabelt at utenlandske borgere flyr droner over norske flyplasser.

– Når vil dere vite noe mer om disse dronehendelsene, og hvilket bilde de tegner?

– Det er vanskelig å si. Det er ikke sikkert vi kan gi alle detaljer ut til offentligheten heller. Men jeg tror vi skal klare å komme med en overordnet vurdering, sier Moe, som også peker på at de ennå ikke har oversikt over hvor mange dronehendelser det dreier seg om.

Det kan være flere enn de sju som til nå er kjent, påpeker hun.

Kan bli utsatt for spionasje

PST mener det er sannsynlig at Russland framover vil bruke mer digitale virkemidler og menneskelige kilder i etterretningsinnsamlingen i Norge. Norske nettverk og personer med informasjon eller innflytelse vil være av særlig interesse.

– Det er et punkt å være obs på. Ansatte i kritisk infrastruktur må være årvåkne og melde fra om de får spørsmål om arbeidet sitt og sensitiv informasjon fra uvedkommende. Det gjelder ikke bare dem som sitter sentralt her innenfor ring 3, men i hele landet, sier Moe.

Større fare for sabotasje

På pressekonferansen tok hun også opp faren for sabotasjeaksjoner i Norge.

– Faren for en sabotasjeaksjon er større enn før krigen startet i Ukraina. Men det er samtidig viktig å understreke at vi ser på en sabotasjeaksjon som et verstefallsscenario, sier den assisterende PST-sjefen.

Hun legger til at det er et trusselbilde som endrer seg raskt, og dermed kan ikke dette utelukkes. Det vil i så fall være enten en fysisk eller digital aksjon.

– Vi tror at en eventuell handling vil bli gjennomført på en slik måte at det vil bli krevende å finne ut hvem som står bak, og at dette gjerne også vil være hensikten – at det blir vanskelig å ansvarliggjøre en enkeltperson eller statlig aktør, sier hun.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter