Nyheter

Høyreradikale kristne: – USA er under angrep

TRUMPTILHENGERE: – De hater deg fordi de hater Jesus. – Vi er i krig, og tiden er er inne for «å ta på seg Guds fulle rustning».

Ordene faller fra talerstolen under et arrangement holdt ved en kirke i byen Batavia i delstaten New York i august i år. Helt siden president Donald Trump mislyktes med å få forkastet valgresultatet i 2020, og stormingen av den amerikanske kongressbygningen 6. januar 2021, har høyreradikale kristne republikanere i landet samlet seg på barrikadene.

President Trump har selv kalt stormingen «den største bevegelsen» i landets historie. To av dem som har kapitalisert på dette er Oklahoma-entreprenøren Clay Clark og tidligere sikkerhetsrådgiver i Det hvite hus, Michael Flynn.

PENSJONERT GENERAL OG GRUNNLEGGER: Grunnleggerne av ReAwaken America Tour, pensjonert trestjerners generalløytnant Michael Flynn(i midten foran) og Oklahoma-entreprenøren Clay Clark under arrangementet i Cornerstone Church. Turneen ble lansert av Flynn, som også er tidligere nasjonal sikkerhetsrådgiver i Det hvite hus, og Clark noen måneder etter opptøyene utenfor det amerikanske senatet da Donald Trump ikke klarte å omgjøre resultatene av presidentvalget i 2020.

Like etter kongresstormingen startet Clark ReAwaken America Tour. Han har senere fått med Flynn på laget som en av sine viktigste støttespillere. Budskapet deres er at USA er et land under beleiring. Turneen har til nå besøkt 15 amerikanske byer og tettsteder.

Foredragsholdere, pastorer og Flynn og Clarke selv, bruker samlingene som et rekrutteringsverktøy for en fremadstormende kristen, nasjonalistisk bevegelse. En bevegelse som ifølge uavhengige eksperter er pakket inn i Gud, patriotisme og politikk.

På denne ReAwaken America Tour er Jesus konge og president Donald J. Trump er vår president

—  Clay Clark, grunnlegger av ReAwaken America Tour
TRUMP-VENNLIGE: Et gullfarget boblehode av tidligere president Donald Trump og andre varer selges under ReAwaken America Tour.


Titusener av tilhørere

Siden starten har titusenvis av tilhørere vært tilstede under arrangementene, både fysisk og digitalt, og bevegelsen har vokst i makt og innflytelse i det republikanske partiet. Den pensjonerte trestjerners generalen Michael Flynn er en svært sentral skikkelse i ReAwaken America Tour, og har en spesiell historie: Han var nasjonal sikkerhetsrådgiver i Donald Trumps regjering i starten av 2017, men måtte trekke seg noen uker senere etter en omstridt kontakt med Russlands USA-ambassadør.

Du ber for familien din, du ber for vennene dine, du elsker dem. Men du må forstå at disse herskerne er ute etter deg

—  Amanda Grace, selvutnevnt profetisk prest

I desember 2017 erklærte han seg skyldig i å ha avgitt falsk forklaring til føderale etterforskere om sin kontakt med ambassadøren, og ble i 2020 benådet av Trump kort tid etter at valgresultatet til fordel for Biden var klart.

Nyhetsbyrået AP var nylig på plass under et av arrangementene ved Cornerstone Church i Batavia i New York.

KOMPLOTTET MOT «KONGEN»: En kvinne holder sin autograferte kopi av barneboken «The Plot Against the King» av  Kash Patel under ReAwaken America Tour. Patel var stabssjef i forsvarsdepartementet under Trump-administrasjonen.

– På denne ReAwaken America Tour er Jesus konge og president Donald J. Trump er vår president, sier Oklahoma-entreprenør, og grunnlegger av bevegelsen, Clay Clark, til 3.000 tilhørere.

Han og Flynn er blant de store trekkplastrene under arrangementet.

«Åndelige steroider»

Mens lovsangsmusikk pumpes ut gjennom høyttalerne på kirkens eiendom, står Michael Flynn på scenen og inviterer folk til å bli døpt. Mange takker ja til tilbudet, og det er kø ved tre store kar i metall fylt med vann der konferansedeltagere blir dukket under etter tur.

---

ReAwaken America Tour

  • ReAwaken America Tour ble grunnlagt av Clay Clark, en forretningsmann, gründer og tidligere borgermesterkandidat i Tulsa, Oklahoma.
  • I august 2020 innledet Clark et søksmål mot byen etter at myndighetene innførte påbud om bruk av ansiktsmasker for å forhindre spredning av covid-19. Søksmålet påsto at bruk av masker forårsaket oksygenmangel.
  • Ifølge Clark spurte han, da covid-19-pandemien begynte tidlig i 2020, Gud: «Hva kan jeg gjøre for å stoppe karantener, portforbud og nedstengelse». Han forteller at svaret var: Begynn å vekke Amerika igjen.
  • Til tross for den religiøse opprinnelsen til turneen, har den blitt kritisert av mange kristne ledere.

Kilde: Wikipedia

---


KRISTENDOMMEN I SENTRUM: En kvinne blir døpt under ReAwaken America-turneen i Cornerstone Church i Batavia. Initiativtakerne bak mener  kristendommen skal være i sentrum av amerikansk liv og institusjoner. De mener også at dette idealet er under angrep, og at deltakerne må kjempe for å gjenopprette og beskytte nasjonens kristne røtter.

Flynn kom med en klar melding til dem som deltok.

– Vi er midt i en åndelig og politisk krig, sier han.

Og tilhengerne kjøper budskapet. Deltakere og foredragsholdere insisterer fortsatt på – mot alle bevis og dusinvis av rettsavgjørelser – at Donald Trump rettmessig vant presidentvalget i 2020.

En meningsmåling fra University of Maryland utført i mai i år viser også at 61 prosent av republikanske velgere ønsker å erklære USA som en kristen nasjon.

ReAwaken America Tour fungerer som et arnested for kristen nasjonalisme og driver fremover ideen om at det er en kamp på gang mellom gode og onde krefter

—  Kristin Kobes Du Mez, historieprofessor

– Arrangementet er «et pep rally på åndelige steroider». ReAwaken America Tour fungerer som et arnested for kristen nasjonalisme og driver fremover ideen om at det er en kamp på gang mellom gode og onde krefter. De som anses som onde inkluderer myndighetspersoner og demokrater, mener Kristin Kobes Du Mez, ifølge AP.

Hun er historieprofessor ved Calvin University i Michigan, og har evangelisering som forskningsområde.

HOVEDTELTET: Folk heier og applauderer i hovedteltet under ReAwaken America Tour i Cornerstone Church i Batavia. Den flyktige kombinasjonen av politikk, kristendom og konspirasjonsteori som ble presentert på ReAwaken-turneen har skapt bekymringer blant eksperter. De er redde for at deltakere, eller de tusenvis av menneskene som ser videoer fra arrangementene på nettet, kan oppleve at det er greit å ty til vold for å skade politiske motstandere.

Kobes Du Mez får støtte fra Amanda Tyler. Hun er administrerende direktør for Baptist Joint Committee. Komiteen ble grunnlagt i 1936 og er en nasjonal trosbasert organisasjon i USA som fokuserer på å opprettholde det historiske baptistprinsippet om religionsfrihet.

«Kristen nasjonalisme undergraver og angriper virkelig grunnleggende verdier i amerikansk demokrati, sier hun.

Advarer

Ifølge APs reporter florerer vaksineskepsis og hatefulle ytringer mot homofile og aborttilhengere blant foredragsholderne under turneen.

Politiske og religiøse forskere advarer mot at kombinasjonen av politikk, kristendom og konspirasjonsteorier som blir fremmet på ReAwaken-turneen til slutt kan tippe over i politisk vold.

Samuel Perry, en sosiolog ved University of Oklahoma, har gjort en rekke undersøkelser som måler kristen nasjonalistisk ideologi.

I en undersøkelse fra august 2021 sa omtrent halvparten av de hvite amerikanerne som sterkest identifiserte seg med kristen nasjonalisme at de tror at ting begynner å bli så ille at «ekte patrioter» kanskje må ty til vold.

SAMLES I BØNN: Amanda Grace, grunnleggeren  av Ark of Grace Ministries, og en gruppe mennesker samles i bønn rundt en kvinne under ReAwaken America Tour i Cornerstone Church i byen Batavia i delstaten New York.

I tillegg til tilbudet om dåp, stilte mange pastorer og prester opp for å be for noen av de 3.000 deltagerne som var fysisk til stede. Også disse gjorde sitt for å bygge opp under krigsretorikken. En av dem var grunnleggeren av internettkirken «Arc of Grace».

Amanda Grace, som er en selvutnevnt profetisk prest, fortalte publikum, mens hun ba for dem, at mange av deres kjære «fortsatt er under kontroll av herskerne i denne verdens mørke».

– Dette er krig, og du må ha en annen tankegang for det. Du ber for familien din, du ber for vennene dine, du elsker dem. Men du må forstå at disse herskerne er ute etter deg. De er ute etter å ødelegge deg og din slekt, og alt du kommer til å føde gjennom din slekt for Guds rike.

Les mer om mer disse temaene:

Jarle Sanden

Jarle er papirsjef i Vårt Lands publiseringsavdeling

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter