Nyheter

Melby talte til Venstre-landsmøtet: Kom med lærerløfte og angrep Brenna

UTDANNING: En verden i krise og krig preget leder Guri Melbys (V) landsmøtetale. Hun peker spesielt på barna som arver jorda – og som hun mener må få bedre betalte lærere.

– Kjære landsmøte, jeg er redd for at vi på vei inn i en motivasjonskrise i norsk skole. Vi har lærere som vil slutte, og elever som blir stadig mindre motiverte. Foreldre som er bekymret for ungene sine. Og kunnskapsministeren? Hun følger situasjonen nøye. Hun vurderer tiltak fortløpende. Men hun leverer ingen, sa Melby i sin tale til Venstres landsmøte på Gardermoen fredag.

Venstre-lederen viste til at Arbeiderpartiet og Senterpartiet har 279 av 356 ordførere i Norge, noe som også gir dem makt inn mot arbeidsgiverorganisasjonen KS.

Lærerne har nettopp gjennomført sin lengste streik noensinne, som endte med at regjeringen la ned tvungen lønnsnemnd.

– Heldigvis har vi et valg neste år. Vårt felles løfte i alle kommuner, enten det er Bergen eller Bodø, Haugesund eller Harstad, er: Venstre skal jobbe for at elevene får den hjelpen de trenger og lærerne den lønnen de fortjener, sa Melby.

Urolige tider

Venstre innleder nå et tre dager langt landsmøte, hvor de skal snekre ny politikk fram mot lokalvalget neste år.

I talen fokuserte Melby mye på de små, som nå vokser opp i en mer urolig verden.

– Alle vi som er her, har blitt voksne i en verden som er blitt bedre år for år. Vi har levd gjennom framskritt. Vi skylder ungene våre det samme, å vokse opp i en verden som blir bedre. År for år. Akkurat nå føles det ikke som vi klarer det, sa Melby.

Ukraina-oppfordring

Venstre-lederen snakket mye om krigen i Ukraina. Hun utfordret utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) til å ta en lederrolle i den europeiske dugnaden for gjenoppbygning av landet.

– Neste uke skal jeg på Stortinget fremme vårt forslag til en langsiktig, forpliktende plan for å støtte Ukraina. Det inkluderer konkrete punkter om å donere våpen, til bruk både på sjøen og i lufta. Men en langsiktig plan må også være en plan for hvordan vi skal stille opp økonomisk for Ukraina etter at krigen er over, sier Melby, som forsikret om at Venstres støtte til Ukraina står fast.

– Vi og våre allierte må gjøre det klart at terror-strategien til Putin ikke vil fungere, sa Venstre-lederen.

EU-bønn til Støre

Hun mener at krigen i Ukraina også har vist at Norge bør inn i EU, og ber statsminister Jonas Gahr Støre komme på banen – og stå fram som ja-mann.

– Landets dårligst skjulte hemmelighet må være at Jonas Gahr Støre er for norsk EU- medlemskap, sier hun.

Venstre har nylig foreslått en ny utredning av norsk EU-medlemskap, men vil neppe få flertall for dette i Stortinget. Hurdalsplattformen slår fast at Norge ikke skal være medlem av EU.

– Jeg vet at Støre forstår at Norge hører hjemme i det europeiske fellesskapet. Men hver gang han blir spurt om EU-spørsmålet, sier han at det ikke er aktuelt, sier Melby.

Hun henvendte seg direkte til Støre:

– Du er ikke politisk kommentator. Du er statsminister. Hvis du mener at norsk EU-medlemskap er det beste for Norge, da må du jobbe for det! Hvis du mener vi må ha en skikkelig debatt om EU-medlemskap, da må du starte den debatten.

Klimakrise

Melby trakk også fram de minste i samfunnet da hun tok opp klimakrisen.

– Vi skylder neste generasjon en jordklode som er i bedre stand enn den vi selv ble født på. Men vi vet at det blir vanskelig. I år har vi sett klimaendringene – og det er et skremmende syn, sa Melby.

Hun undret seg over hva dagens seksåringer vil si i framtiden.

– Vil de si at vi tok Europa framover? Eller vil de si at dette var tiåret der populistiske krefter og autoritære statsledere vant fram? At de rev ned de institusjonene som sikrer friheten?

– Nå er det vår generasjon som må ta de rette valgene. Kjempe de riktige kampene. Vi skal sørge for at vi ikke bare kommer oss gjennom krisen, men at vi også tar samfunnet framover, sa Melby i avslutningen av talen.

Hun ble hyllet med stående applaus i etterkant.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter