Nyheter

Stoltenberg: – Vi tar atomtrusselen på alvor

KJERNEVÅPEN: Jens Stoltenberg sier Nato tar Russlands gjentatte atomtrusler på alvor, men at alliansen selv er «ekstremt langt unna» å ta i bruk kjernevåpen.

– President Putins atomretorikk er uansvarlig, og vi tar truslene alvorlig, sa Stoltenberg på en pressekonferanse etter Natos forsvarsministermøte torsdag.

Han understreket at all bruk av atomvåpen vil få alvorlige konsekvenser.

– Omstendighetene der Nato vil måtte bruke kjernevåpen, er ekstremt langt unna. Russland vet at en atomkrig aldri kan vinnes, og aldri må utkjempes.

Kjernefysisk øvelse

Tidligere torsdag møttes forsvarsministrene i Natos såkalte Nuclear Planning Group. Der fikk ministrene en oppdatering på den kjernefysiske militærøvelsen Nato planlegger neste uke.

Også Russland skal holde en slik øvelse snart. Stoltenberg forsikrer at Nato følger nøye med.

– Vi har overvåket Russlands forberedelser i årtier, og det fortsetter vi med. Den russiske øvelsen er en årlig øvelse hvor de tester sine atomstyrker, og vi overvåker den, som vi alltid gjør. Ikke minst i lys av de nye truslene som er kommet.

Han gjentok at det ikke er aktuelt for Nato å avlyse sin øvelse.

Sender antidrone-utstyr

På pressekonferansen bekreftet også Stoltenberg at store mengder antidrone-utstyr snart er på vei til Ukraina, som lovet i juni.

– Nato vil snart levere antidrone-utstyr til Ukraina, med hundrevis av dronejammere som vil gjøre russiske og iranskproduserte droner ineffektive, og som vil beskytte det ukrainske folket og ukrainsk, kritisk infrastruktur, sa han.

Jammere sender ut støysignaler som forstyrrer eller hindrer kommunikasjonen med dronene.

Lovet 17.000 granater

Norge har for sin del lovet å bruke opptil 210 millioner av innskuddet i et britiskledet fond til å kjøpe artilleriammunisjon til Ukraina.

Ifølge forsvarsminister Bjørn Arild Gram er beløpet nok til å anskaffe om lag 17.000 granater i 122 mm og 152 mm kaliber

Ukraina rapporterer om framgang på slagmarken øst og sør i landet, fortalte Stoltenberg til pressen torsdag. Dagen før gjestet Ukrainas forsvarsminister Oleksij Reznikov Nato-møtet i Brussel.

– Ukraina har framgang og presser de russiske invasjonsstyrkene tilbake i øst og i sør, sa Stoltenberg.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter