Nyheter

Salam kuttes i budsjettet: – Krise for oss

LHBT: Salam Norge mister den øremerkede statsstøtten i budsjettet for 2023. Organisasjonen for skeive muslimer frykter at de må legge ned. – Vi er i sjokk.

Salam Norge arbeider for LHBT-personer med muslimsk bakgrunn og har fått én million i driftstilskudd av staten siden 2021.

Men i Støre-regjeringens forslag til statsbudsjett for 2023 er hele statsstøtten kuttet. Det fremgår av budsjettforslaget til kultur- og likestillingsdepartementet, som har ansvar for LHBT-feltet i regjeringen.

– Salam er i sjokk. Vi fikk en telefon i dag morges om at vi ikke lenger er inne på budsjettet og får ikke lenger driftsstøtte. Det er krise for vår organisasjon, sier Thee-Yezen Al-Obaide til Blikk, som først omtalte budsjettkuttet.

Han var med på å stifte Salam Norge i 2018 og er assisterende generalsekretær i organisasjonen. To år senere mottok han Zola-prisen for innsatsen sin for skeive muslimer.

– Blir nær sagt umulig å sikre drift

Nå frykter Al-Obaide for Salams fremtid og at skeive muslimer vil bli stående uten en egen organisasjon.

– Når vi nå ikke er inne på budsjettet, ser vi ikke hvilke muligheter vi har til fortsatt drift. Vi kan søke på midler, men når vi ikke vet om eller hva vi får, blir det nær sagt umulig å sikre drift for den eneste organisasjonen for skeive muslimer, sier han til Blikk.

Det var Solberg-regjeringen og likestillingsminister Abid Raja (V), som først sikret Salam plass øremerkede penger i statsbudsjettet for 2021. Driftstilskuddet ble videreført i budsjettet for 2022.

Støre-regjeringen mangler flertall i Stortinget. Regjeringspartiene Ap og Sp vil derfor forhandle med SV i Stortinget for å skaffe seg flertall.

Trettebergstuen sier Salam fortsatt kan få penger

Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap) sier til Blikk at det er «ingen grunn til bekymring» for Salam Norge. De kan fortsatt søke støtte fra departementet på lik linje med andre skeive organisasjoner, påpeker hun.

Regjeringen foreslår å øke støtten til LHBT-organisasjoner til 38 millioner kroner i budsjettet for 2023 – opp 15 millioner.

– Det er ikke slik at Salam mister støtten. De må søke på lik linje med alle andre, men med den økningen vi har lagt opp til i regjeringens budsjettforslag, så øker sjansen for å få støtte, sier Trettebergstuen til Blikk.

Pengepotten til LHBT-organisasjoners drift og aktiviteter skal distribueres av Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir). Søknadsfristen er 15. desember.

Anette Trettebergstuen presenterer et forslag til en paragraf 270 i straffeloven:

– Som å be meg velge hvilken arm jeg vil kutte av

Salam Norge var den første organisasjonen for skeive muslimer i Norden da ble stiftet i 2018.

Da Thee-Yezen Al-Obaide ble tildelt Zola-prisen i 2020, fortalte han NTB om manglende forståelse i det skeive miljøet for at han ønsker å være både muslim og homofil.

– Folk forstår det ikke. Det møtes med motstand. De forstår ikke hvorfor jeg vil være en del av et miljø som ikke liker meg, som ikke vil ha meg, som vil drepe meg. Det er ikke min opplevelse, sier han.

Dette sa Al-Obaide den gang om hvor sentral troen er for ham:

– Å be meg velge mellom identitetene mine er som å be meg velge mellom hvilken arm jeg vil kutte av. Det går ikke. Man har ikke en identitet, man er en helhet. Muslimen i meg, og den skeive i meg, er begge helt sentrale deler.

---

Salam Norge

  • «Salam er en frivillig organisasjon som fremmer et inkluderende og trygt miljø for lesbiske, homofile, bifile, transpersoner, og/eller andre ikke-kjønnsnormative med muslimsk bakgrunn i Norge.»
  • salamnorge.no

---

Les mer om mer disse temaene:

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter