Nyheter

Ukrainsk fredsprisvinner: – Ingen problemer med å ta imot pris med russere og belarusere

Fredsprisen til den ukrainske menneskerettsgruppa CCL vil gi dem en sterkere stemme i arbeidet med å dokumentere russiske menneskerettsbrudd, tror en av deres ledere.

Ukrainske Center for Civil Liberties deler årets fredspris med den belarusiske, fengslede aktivisten Ales Bjaljatski og den russiske menneskerettsorganisasjonen Memorial.

Nyheten ble tatt imot med glede i CCLs lokaler i Kyiv. Samtidig er det spesielt å juble midt i en brutal krig.

– Det er veldig spesielt. På den ene siden er det veldig positivt, og jeg er veldig glad, men vi tar imot denne prisen i en forferdelig krig der vårt folk dør. Det er krig. Så klart er det vanskelig for oss å forstå verdien av denne prisen. Vi får denne prisen på grunn av vårt arbeid under krigen, sier organisasjonskoordinator Euhenia Kubakh i CCL til NTB.

Deler pris med russere og belarusere

Det at organisasjonen deler pris med en belaruser og en russisk organisasjon, er ikke tatt godt imot av alle i Ukraina. Presidentrådgiver Mikhail Podoljak skrev på Twitter at «Nobelkomiteen har en interessant forståelse for ordet fred, dersom representanter for to land som angrep et tredje, mottar nobelprisen sammen».

– Jeg tror mange i Ukraina ikke vet hvem disse folkene fra Belarus og Russland er. Dette er en pris ikke til Putin eller Lukasjenko, men til menneskerettsforkjempere, sier Kubakh.

Hun sier at det ikke er et problem for organisasjonen å ta imot en pris sammen med de to andre vinnerne, men understreker at dette er et tema CCL vil komme tilbake til på en pressekonferanse i Kyiv lørdag.

– For å være ærlig vet jeg ikke hvordan prosessen med å velge en vinner er. Men jeg tror det er veldig interessant, alle vinnerne er menneskerettsforkjempere. For meg er dette kolleger, sier Kubakh.

Håper prisen kan hjelpe dem

Kubakh sier at hun og alle på kontoret ble veldig, veldig overrasket over pristildelingen. Siden nyheten ble kjent, har de vært så opptatt at hun knapt har fått lest hva ukrainske medier og vanlige folk sier om prisen.

– Det er veldig viktig for oss på et internasjonalt nivå. Vi er stemmen til menneskerettsaktivister, og nå får vi muligheten til å jobbe mer effektivt med å få ut informasjon som vi har samlet inn de siste sju månedene, sier hun.

– Det har vært veldig vanskelig for oss å jobbe. Vi jobber i Kyiv og i noen tilfeller måtte våre ansatte evakueres til andre deler av landet. Men vi stoppet ikke med å dokumentere krigsforbrytelser, sier Kubakh.

Hun sier det er opp til organisasjonens styre å avgjøre hvordan prisen skal definere deres arbeid framover.

– Det kan bli et prosjekt for fred i Ukraina, sier hun.



Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter