Nyheter

Det ble umulig for Navarsete å be Fadervår. Så fikk hun hjelp av stortingspresten

NY BIOGRAFI: Liv Signe Navarsete hadde livet gjennom bedt Fadervår. Men i tiden etter krenkende tekstmelding fra trønderpolitikere på hyttetur klarte hun ikke lese bønnen uten å føle seg som en løgner.

I alt det hun strevde med etter den svært omtalte sms-en fra Sp-profilenes hyttetur var det umulig å si bønnens ord om å tilgi oss vår skyld, «slik også vi tilgir våre skyldnere».

– Enten det var i kirken, når bønnen kom på radioen eller ved andre anledninger: Hver gang tenkte jeg at jeg greier ikke helt å tilgi. Jeg klarte det ikke, forteller Navarsete til Vårt Land.

Disse følelsene - og hjelpen hun fikk - kommer frem i den nye, autoriserte biografien Eg veit kva eg snakkar om! – skrevet av kulturredaktør Jens Kihl i Bergens Tidende. I boken om hennes politiske liv forteller den tidligere Senterparti-lederen blant annet om:

  • Bitterheten over at Sp-ledelsen aldri fikk ryddet opp etter den krenkende tekstmeldingen.
  • Intense konflikter med nestleder Ola Borten Moe og hans rådgiver Ivar Vigdenes.
  • Egen snuoperasjon fra konservativt ståsted i verdisaker.

En tekstmelding ble til påkjenning

Moe og Vigdenes var deltakere på hytteturen der tekstmeldingen kom fra. Også dagens forsvarsminister Bjørn Arild Gram deltok.

Både meldingen og det at ingen avsender har stått frem etterpå, var en påkjenning. Da saken ble kjent i pressen - to år etter hendelsen - ble Navarsete sykmeldt i to uker.

Og Fadervår - som hun hadde bedt i samme ordlyd hun lærte i barndommen i Songsdalen - hadde altså en setning som var umulig å si - uten å kjenne seg som «en løgner».

Liv Signe Navarsete slipper bok. Eg veit kva eg snakkar om.

Samtalte med stortingspresten. Så fikk hun ro

Da hun en morgen var innom den ukentlige andakten i Stortingets stille rom, ba hun etterpå om en prat med stortingsprest Sjur Isaksen.

– Da kom vi inn på det som plaget meg. Han spurte: Men har noen bedt deg om tilgivelse, da? Om du skal tilgi noen, så må det jo være noen som ønsker din tilgivelse. Hvorfor skal du plage deg selv med dette, om ingen ønsker det?

Ordene hans tok hun vare på. De ryddet opp.

– Da kunne jeg lese Fadervår uten bismak, forteller Navarsete.

I boken fastslår hun at sms-en ødela mye. Men ikke forholdet hennes til Gud.

---

Til makten fra vest

  • Liv Signe Navarsete (63) er fra Sogndal i Vestland. Inn i rikspolitikken kom hun da hun ble politisk rådgiver i Helsedepartementet i 1999.
  • I 2001 ble hun andre nestleder i Senterpartiet. Navarsete overtok etter Åslaug Haga som partiets leder i 2008.
  • I åtte år var hun statsråd i Stoltenberg 2-regjeringen. Først som samferdselsminister, dernest kommunal- og regionalminister.
  • Navarsete gikk av som Sps leder i april 2014.

---

Tekstmeldingen kom i en tung tid

I biografien bretter ekspartilederen ut sin egen opplevelse av et Sp som ikke tok tak i den grove sjikanen tekstmeldingen innebar.

Hun hadde så vidt sovnet da meldingen plutselig «plinget» i lørdagsnatten. Dagene før hadde vært tøffe. Det hadde nettopp vært gravferd for moren hennes.

Hennes tidligere statssekretær, Anne Beathe Tvinnereim, var blant dem hun rådførte seg med rett etter hendelsen. Tvinnereim visste at stort antall profiler i Trøndelag skulle på hyttetur den aktuelle helgen. På eget initiativ kontaktet Tvinnereim Bjørn Arild Gram og ba ham rydde opp.

GARDERMOEN  20130211.
Liv Signe Navarsete og Ola Borten Moe under  Senterpartiets landsstyremøte, mandag.
Foto: Berit Roald / NTB

Ingen beklagelse kom. Fortsatt skuffet over Sp-topper

Men i tiden derpå kom det aldri noen beklagelse - fra noen. Navarsete forteller:

«Eg var sikker på at eg kom til å få ei orsaking. Hadde nokon ringt meg då og orsaka, berre éin einaste, så skulle eg ha lagt det bak meg. Men ingen tok kontakt. Ikkje éin einaste».

Uken etter ba hun om et møte med partileder Trygve Slagsvold Vedum og parlamentarisk leder Marit Arnstad. Hun opplevde at de ikke tok henne på alvor.

Også et formelt varsel fra henne ble en sak som fislet ut. For Navarsete var dette et bevis på at partiet ga blaffen.

Eg var sikker på at eg kom til å få ei orsaking.

—  Liv Signe Navarsete

Navarsete er skuffet over Vedum og Arnstad den dag i dag: «Det er dei som kunne ha makt til å få dette fram». Hun tror det «må vere nokon det er verdt å skjerme som står bak».

Vedum svarer i boken at han tok saken hennes på alvor, at ting kunne vært gjort annerledes, men at han ikke kan kommentere fra lukkede prosesser.

Om Borten Moe: «Der tok eg grundig feil»

Navarsete overtok som Sp-leder i 2008. I boken bretter Navarsete ut en rekke av konfliktene hun som leder hadde med nestleder Borten Moe og rådgiveren hans den gang; Ivar Vigdenes.

Hun følte seg utrygg - og visste aldri hvilke utspill Moe kunne komme med. Hun tegner et bilde av en egenrådig politiker:

  • «Eg trudde han skulle starte debattar for partiet og ikkje mot partiet».
  • «Eg tenkte det var betre å ha Ola innanfor enn utanfor...Der tok eg grundig feil».
  • For Moe var det i regjeringstiden «viktigare å vere på godfot med Jens enn med meg».
Liv Signe Navarsete

«Folk hadde vel omtrent spytta på meg»

Den store, «berømte» oppsatsen til det dårlige forholdet var da Moe skrev kronikken «Nei til SV-staten» i VG samme dag som Navarsete skulle åpne partiets landsmøte i 2009.

Det var et spark mot regjeringspartneren den gang. For pressen var det Moe - og ikke partilederen - det handlet om den dagen. Navarsete sier i boken:

«Tenk kva som hadde skjedd om eg hadde gjort noko slikt mot Åslaug! (Haga) Folk hadde vel omtrent spytta på meg. Det som forundra meg mest, var at folk ikkje reagerte meir».

To dager før jul: Fikk kraftsalve under gavekjøp

Også med Borten Moes rådgiver, Ivar Vigdenes, hadde hun flere verbale basketak. En gang ringte han henne mens hun handlet de siste gavene i Kaupanger, to dager før jul. Hun fikk en kraftsalve mot seg og beskjeden: Nå er det på tide å trekke seg.

Den opprivende samtalen tynget henne i juletiden og kom måneden før hun selv trakk konklusjonen som å gi seg som Sp-leder. Etter at beslutningen var tatt tidlig januar 2014, var hun sykmeldt i lang tid den våren.

Et miljø «aksepterte aldri det rødgrønne prosjektet».

– Hvorfor bretter du ut disse konfliktene i boka?

– Fordi de var sterkt omtalt i media. Oppslagene ble vinklet som om det bare handlet om personmotsetninger. Men det var politisk uenighet det i bunn handlet om. Det var faktisk et miljø som aldri helt aksepterte dette rødgrønne prosjektet. Dette var i Trøndelag og enkelte andre områder, forteller Navarsete til Vårt Land.

– Det kan virke som om det er mer brutalt på bakrommet i Sp enn hos andre?

– Nei, vi har sett slike ting i de fleste partier. Da KrF hadde sin retningsprosess, var det ingen søndagsskole der heller, mener hun.

Forfatter Kihl opplyser i boken at dem Navarsete kritiserer - blant annet Borten Moe og Vigdenes - er gjort kjent med hovedinnholdet i kritikken og gitt sjanse til å kommentere. Ingen skal ha tatt imot tilbudet.

tterdal  20111230.
(Fv) Kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete og samferdsleminister Magnhild Meltveit Kleppa langs veien til Otterdal, Otterdalsstranda, som ble ødelagt av stromen Dagmar.

Var «stokk konservativ» om adopsjon for homofile

Boken skilder kirkens og tradisjonskristendommens rolle som svært viktig for Navarsete. Hun har en «mild og lys gudstro», men ble i 2001 valgt til nestleder i Sp med verdikonservativt syn i stridssaker. «Naturstridig», svarte hun den gang til Nationen om at homofile og lesbiske skulle få lov til å adoptere barn.

I dag kaller hun dette «stokk konservativt». I flere verdispørsmål har dagens Navarsete snudd.

  • Sammen med sin «mentor» og statsrådskollega, Magnhild Meltveit Kleppa‚ tvilte hun seg frem til å si ja til Stoltenberg-regjeringens felles ekteskapslov for homofile og lesbiske i 2008.
  • Men begge tok dissens i statsråd om å tillate assistert befruktning til lesbiske. I dag er Navarsete for eggdonasjon.

Om KrF: «Fryktelig lei meg» for veivalget

– Det er klart: Jeg har et helt annet syn enn jeg engang hadde. Men i politikk har jeg alltid vært opptatt av likebehandling. Da må også de som lever i et likekjønnet samliv kunne leve som andre, sier Navarsete til Vårt Land.

Navarsete er i dag utenfor politikken. Før sommeren ble hun utnevnt til statsforvalter i Vestland - og blir dermed upolitisk fremover. Men i Eg veit kva eg snakkar om! tegnes bildet av en Navarsete som er klokkeklar på at sentrumspartiet Sp bør samarbeide til venstre i rikspolitikken.

– Hva tenker du om at KrF ikke er på samme lag?

– Jeg var fryktelig lei meg da de valgte høyresiden. Faktisk lei meg. Olaug Bollestad er kjempetøff som politiker, men jeg hadde så gjerne håpet at Knut Arild Hareides prosjekt ble noe av. Det hadde styrket sentrum, svarer hun.


Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter