Nyheter

Straffedømt politiker kastet ut av Folketinget, kommer sterkt tilbake med nytt parti

NYVALG: Danmarks statsminister varsler nyvalg og inviterer til samlingsregjering. Utenfor Folketinget lurer invandringsmotstanderen Inger Støjberg med et helt nytt parti som drar til seg velgere.

Onsdag ble spenningen utløst: Danskene må gå til valgurnene tirsdag 1. november og velge ny nasjonalforsamling.

På Berlingske siste måling, publisert mandag, er det helt jevnt mellom blokkene i dansk politikk. De røde partiene får 88 mandater i Folketinget, mens de blå får 81. Jokeren er det nye partiet til Danmarks gamle statsminister, Lars Løkke Rasmussen, Moderaterne får seks mandater.

Nyvalget kommer som en følge av den såkalte minkskandalen i dansk politikk.

Overlevde minkslakten

Under pandemien beordret statsminister Mette Frederiksen avliving av Danmarks minkbestand, opp mot 17 millioner dyr. Begrunnelsen var en mutasjon av koronaviruset som hadde spredd seg fra mink til mennesker.

I granskingsrapporten som en kommisjon la fram i ettertid ble det slått fast at statsministeren villedet folket grovt på en pressekonferanse i 2020. Da opplyste hun at hele minkbestanden skulle avlives.

Støttepartiene sørget for at den sosialdemokratiske regjeringen ikke ble felt som følge av minkskandalen. Men Radikale Venstre krevde imidlertid at regjeringen utlyste nyvalg etter sommerferien. Hvis ikke ville de radikale stemme for mistillit mot regjeringen.

Danmarks statsminister Mette Frederiksen skal holde pressemøte ved statsministerboligen klokka 13 onsdag. Foto: Liselotte Sabroe/ Ritzau AP / NTB

Inviterer til samlingsregjering

Derfor utlyste Mette Frederiksen nyvalg. Og lanserte en stor overraskelse. En bredt sammensatt samlingsregjering.

– Det er krig i Europa og økonomisk usikkerhet. Prisene stiger på alt vi trenger. Den viktige oppgaven akkurat nå er å få Danmark trygt gjennom krisen, sa Frederiksen på en pressekonferanse onsdag.

– Det er en sikkerhetspolitisk, energipolitisk og økonomisk krise, men vi vet at vi skal klare det, slik vi også kom oss gjennom koronapandemien, fortsatte hun.

Svært jevnt mellom blokkene

Frederiksen sier hun og partiet går til valg som sosialdemokrater, men er klare for kompromisser og samarbeid. Tiden er kommet for å finne en ny form for regjeringssamarbeid i Danmark, en mer bredt sammensatt regjering med partier fra begge sider av det politiske sentrum, lød invitasjonen fra Frederiksen.

Sosialdemokratene har styrt Danmark i en mindretallsregjering siden valget i 2019, med støtte fra Radikale Venstre, Enhedslisten og Socialistisk Folkeparti i Folketinget.

Det er svært jevnt mellom de to blokkene i dansk politikk på meningsmålingene, og flere partier har heller ikke klargjort hvilken statsministerkandidat de ønsker å støtte.

Frederiksen fikk onsdag raskt svar på invitasjonen til samlingsregjering. De to største borgerlige partiene, Konservative og Venstre, avviste prosjektet.

Den viktige oppgaven akkurat nå er å få Danmark trygt gjennom krisen

—  Mette Frederiksen, statsminister i Danmark

Kastet ut av Folketinget

Når valglokale åpner 1. november møter danskene et helt nytt parti, som har sterk medvind på meningsmålingene: Danmarksdemokraterne.

Partilederen heter Inger Støjberg. Den tidligere innvandringsministeren ble i desember i fjor dømt til fengsel i en riksrettssak etter å ha løyet for Folketinget, og ble kort tid etter kastet ut av den danske nasjonalforsamlingen.

Støjberg, som representerte partiet Venstre i 20 år, startet i sommer partiet Danmarksdemokraterne, som på kort tid samlet over 20.000 underskrifter for å kunne stille til valg til Folketinget. Partiet har lokket til seg flere avhoppere fra høyrepopulistiske Dansk Folkeparti, og er nå langt større en rivalen.

På sommerens og høstens målinger har Støjbergs borgerlige parti vaket rundt ti prosents oppslutning. Danmarksdemokraterne legger vekt på at det vil føre en streng asyl- og flyktningpolitikk.

Støjbergs svært restriktive innvandringspolitikk ble et ideal for Sylvi Listhaug (Frp).

Eksstatsminister gjør comeback

Moderaterne er annet nytt parti som stiller til valg. Det ledes av tidligere Venstre-leder og eksstatsminister Lars Løkke Rasmussen, som brøt med Venstre etter en intern maktkamp.

Han har lansert partiet som et sentrumsorientert borgerlig parti, og ligger an til å bli «kongemaker» etter valget: Den han peker på – og dermed støtter – blir ny statsminister.

---

Danske partier

  • Danmark har en rekke partier som håper å bli med på landets neste regjeringsprosjekt. To av dem er nye siden forrige valg. I parentes står oppslutningen i Voxmeters siste meningsmåling (3.10.22)
  • Socialdemokratiet. Aps søsterparti. Danmarks regjeringsparti siden sommeren 2019. Prioriterer offentlig velferd og et trygt arbeidsliv, og har også markert seg med en streng asyl- og flyktningpolitikk, blant annet med et ønske om å opprette asylmottak i afrikanske land. (25,3 prosent)
  • Venstre. Et borgerlig og liberalt parti. Partiet var i flere år det dominerende regjeringspartiet før rød blokk vant forrige valg. Partiet ledes nå av Jakob Ellemann-Jensen, men er preget av intern splittelse. (15,5 prosent)
  • Det Konservative Folkeparti. Søsterpartiet til Høyre. Går inn for brede skattekutt. Ledes av Søren Pape Poulsen, som er i hardt vær som følge av møter han har hatt med politikere i Den dominikanske republikk, og fordi hans eksmann er blitt tatt for løgn i en rekke saker. (11 prosent)
  • Liberal Alliance. Et sterkt markedsliberalistisk parti. Vil ha lavere skatter og en mindre offentlig sektor. Private aktører skal ta over en større del av velferden. (4,2 prosent)
  • Radikale Venstre. Søsterpartiet til norske Venstre. Liberalt og grønt parti som tilhører rød blokk. Ønsker en tett tilknytning til EU og en felles europeisk flyktningpolitikk. (6 prosent)
  • Socialistisk Folkeparti. Søsterpartiet til norske SV. Vil avskaffe taket på sosialhjelp og ha flere elbiler og billigere tog. Flere ansatte i helse- og sosialsektoren. (8,8 prosent)
  • Enhedslisten. Rødts søsterparti. Vil presse fram en grønn omstilling med flyavgifter og forbud mot bensin- og dieselbiler. Vil øke antall ansatte i den offentlige velferdssektoren. Går inn for en mer liberal flyktningpolitikk. (8 prosent)
  • Dansk Folkeparti. Høyreparti som vant mange tilhengere på sin strenge asyl- og flyktningpolitikk, men som nå har mistet sin viktigste kampsak fordi Socialdemokratiet har skjerpet sin asylpolitikk. Partiet er også kritisk til EU og har et sterkt fokus på eldreomsorg. Flere parlamentarikere har forlatt partiet. (3,3 prosent)
  • Nye Borgerlige. Et markedsliberalt parti på ytre høyrefløy som vil ha asylstopp, og som mener at islam strider imot demokratiet. (4,7 prosent)
  • Danmarksdemokraterne. Ble stiftet 23. juni 2022. Ledes av tidligere utlendings- og integreringsminister Inger Støjberg, som forlot partiet Venstre etter at hun ble stilt for riksrett som følge av en ulovlig asylordre. Partiet har lansert seg som borgerlig med en streng asyl- og flyktningpolitikk, men hadde ikke et partiprogram ved lanseringen (8,4 prosent)
  • Moderaterne. Ble stiftet 16. august 2021. Ledes av tidligere Venstre-leder og eksstatsminister Lars Løkke Rasmussen, som brøt med Venstre etter en intern maktkamp. Han har lansert partiet som et sentrumsorientert borgerlig parti. (2,2 prosent)
  • Kristendemokraterne. KrFs søsterparti. Ønsker å styrke familiepolitikken ved å innføre rett til deltid og gratis parterapi. Er imot særlover for enkelte boligområder. Ønsker sterkere innsats for sosialt utsatte. (0,7 prosent)
  • Alternativet. Klima er partiets hjertesak. Vil ha en stor grønn omstilling som skal styres av et grønt superdepartement. Ønsker 30-timers arbeidsuke for å fjerne stress-samfunnet. (1,5 prosent)

---

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter