Nyheter

Nye KrF-lag peker på Lossius og Syversen som nestleder

VALG I KRF: KrF Kvinner ønsker seg Jorunn Gleditsch Lossius som partiets nye nestleder mens Innlandet KrF vil ha Hans Olav Syversen.

– Vi har spilt inn Hans Olav Syversen, skriver fylkesleder Oluf Maurud i Innlandet KrF til Vårt Land.

Dermed peker fylkeslaget hans på en annen kandidat enn de to fremste kandidatene i nestleder-racet så langt: Ida Lindtveit Røse og Jorunn Gleditsch Lossius.

Hvorfor peker Innlandet på Syversen fremfor en av dem?

– Fordi vi mener at KrF har bruk for en kapasitet som Syversen. De to andre du nevner foreslår vi i sentralstyret, svarer Maurud.

KrFK ønsker Lossius: – Uredd om KrFs verdigrunnlag

Mandag innkasserte imidlertid Agder-fylkesleder Jorunn Gleditsch Lossius støtte fra Kristelig Folkepartis Kvinner. Det melder KrFK selv i en pressemelding.

– Jorunn er en uredd og tydelig stemme for KrFs verdigrunnlag og politikk, uttaler KrFK-leder Mariam Rapp der.

Hun mener Lossius kommuniserer KrFs politikk «slik det fremkommer i Stortingsprogrammet og slik flertallet av våre medlemmer mener».

KrFK viser til Lossius erfaring som stortingspolitiker, samt kjennskap til partiorganisasjonen.

Dette er status i nestleder-racet

Dette er status i nestleder-racet etter at ni av elleve fylkeslag har spilt inn sine favoritter:

  • Ida Lindtveit Røse (Viken) har blitt spilt inn av Rogaland, KrFU, Oslo og et flertall i Vestland.
  • Jorunn Gleditsch Lossius (Agder) har blitt spilt inn av Agder, Møre og Romsdal, KrFK, Oslo og et mindretall i Vestland.
  • Hans Olav Syversen (Oslo) har blitt spilt inn av Innlandet og Rogaland.
  • Karin Bjørkhaug (Trøndelag) har blitt spilt inn av hjemfylket Trøndelag.

Også KrFs fylkeslag i Nordland og i Vestfold og Telemark har spilt inn nestleder-navn nå. Men de vil ikke røpe hvem.

I Vestfold og Telemark holdes det hemmelig for å unngå spekulasjoner, får Vårt Land opplyst.

Uklart om Syversen ønsker å bli nestleder

Det er imidlertid uklart om Hans Olav Syversen ønsker å bli nestleder i KrF.

– Jeg har ikke lyst til å bidra til alle disse spekulasjonene, så da blir det ingen kommentar fra meg, sa han til Vårt Land i september.

Ida Lindtveit Røse, Jorunn Gleditsch Lossius og Karin Bjørkhaug bekreftet derimot overfor Vårt Land at de stiller seg til disposisjon for toppverv.

Slik er KrFs valgprosess

Dette er den første av to høringsrunder i KrFs valgprosess. Fylkeslagene kan spille inn så mange navn de vil. Når første høring med innspill oversendes valgkomiteen, begynner dens arbeid for alvor.

I andre høringsrunde sender valgkomiteen ut navn som har sagt seg villig til å ta gitte verv. Avgjørelsen faller på KrFs landsmøte første helg i mai neste år.

---

KrFs valgkomité

  • Leder: Helga Marie Bjerke, KrFs gruppeleder i Tromsø.
  • Nestleder: Geirmund Lykke, KrFs gruppeleder i Trondheim.
  • Medlemmer: Beate Bondevik Lie (Vestland), Reid Ivar B. Dahl (Rogaland), Billy Taranger (Viken) og Victoria Smenes (Møre og Romsdal), Hadle Rasmus Bjuland (KrFU) og Bente Groven-Syversen (KrF Kvinner).

---

Hva blir avgjørende?

Det er knyttet spenning til hva som vil prege diskusjonene i partiet fram mot valget av ny nestleder.

I august fikk Vårt Land opplyst at et sett kriterier for nestleder-jakten var i emning internt i KrFs valgkomité. Ønsket var større bredde i ledelsen – geografisk og politisk.

Men KrFU sitt vedtak om å frede dagens grense for selvbestemt abort, seiler imidlertid abortspørsmålet opp som en joker i nestleder-prosessen.

Her har Jorunn Gleditsch Lossius tonet et klart restriktivt standpunkt mens Ida Lindtveit Røse tidligere har flagget støtte til dagens abortgrense.

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i Vårt Land. Han skriver om det politiske spillet – maktkamp, ledervalg, målinger og regjeringssamarbeid – og om tema som abortlov, ideologi, LHBTQ+, livssyn, rusreform og sosialpolitikk. Andreas har 12 års erfaring som journalist, mastergrad i idéhistorie og en forkjærlighet for historie og kuriosa.

Vårt Land anbefaler

Mer fra: Nyheter