Nyheter

Caritas legges ned i Algerie

ALGERIE: Etter 60 år avslutter Caritas arbeidet sitt i Algerie grunnet et økende press mot kristne i landet.

Etter 60 år med bistandsarbeid for de fattigste i Algerie, har den katolske kirkes hjelpeorganisasjon Caritas sett seg nødt til å legge ned. Fra 1. oktober har de ikke lenger tillatelse fra den algeriske regjeringen til å fortsette arbeidet sitt, skriver den danske avisen Kristeligt Dagblad.

Erkebiskop i hovedstaden Alger, Jean-Paul Vesco, legger ikke skjul på at nedleggelsen kommer etter press fra den algeriske regjeringen.

«Det er er med tungt hjerte at Den katolske kirken i Algerie meddeler en fullstendig og definitiv avslutning av den kirkelige avdelingen ‘Caritas Algerie’, i overensstemmelse med algeriske myndigheters krav», sier Jean-Paul Vesco og erkebiskop emeritus Paul Desfarges i en kunngjøring.

Til tross for at organisasjonen har eksistert i 60 år, hevder myndighetene at Caritas ikke har hatt den nødvendige autorisasjonen til å operere i landet.

Den katolske kirke har forgjeves forsøkt å overbevise regjeringen om at Caritas Algerie er en algerisk organisasjon som ikke har noe med Caritas Internationalis å gjøre – altså det internasjonale nettverket av katolske hjelpeorganisasjoner som tilhører Vatikanet.

FORTSETTER: Erkebiskop i Alger vil fortsette arbeidet for de svakeste i samfunnet.

«Caritas Norge er svært bekymret for hvordan denne innskrenkingen i organisasjonsfriheten påvirker muligheten til å nå ut til sivilbefolkningen i Algerie med sårt trengt hjelp,» skriver utenlandssjef Tale Hungnes i Caritas Norge til Vårt Land i en e-post.

Organisasjonen har ikke mulighet til å uttale seg om den seneste utviklingen i landet, men følger situasjonen nøye og gjør det de kan for at hjelp skal nå de mest sårbare.

Vanskelige kår for kristne

Algerie har kommet høyere på World Watch List, en oversikt over religionsfrihet i verdens land fra den internasjonale organisasjonen Åpne Dører. I 2018 lå landet på 42. plass. I dag er Algerie rangert som det 22. mest ufrie landet i verden når det kommer til religionsfrihet.

Generalsekretær Morten Askeland i Åpne Dører forteller at situasjonen for kristne i Algerie har blitt betydelig forverret de siste årene.

– I løpet av de siste 30 årene har det vært en økning i antall muslimer som konverterer til kristendommen i Algerie. Derfor har regjeringen innført en lovgivning som gjør at det har blitt mye vanskeligere å drive kirker.

Han forteller at de siste tre årene har 19 kirker blitt stengt i landet, og ser alvorlig på situasjonen.

– Det er svært krevende å være kristen, og spesielt konvertert kristen, i Algerie i dag.

BEKYMRET: Generalsekretær i Åpne Dører, Morten Askeland, er bekymret for utviklingen i Algerie.

Likevel avviser Algeries katolske kirke at nedleggelsen av Caritas er et angrep på kirken, skriver Vatikanets nyhetsbyrå Agenzia Fides:

«Den lokale katolske kirke utelukker at det er snakk om fiendtlighet mot den katolske kirke og dens tilstedeværelse i Algerie, og ser heller at myndighetenes holdning er et utslag av den generelle restriktive politikk mot internasjonale ikke-statlige organisasjoner».

Vil fortsette arbeidet

Jean-Paul Vesco sier til den franske radiostasjonen RFI at det nok heller er den katolske kirkes arbeid med afrikanske migranter som har falt regjeringen tungt for brystet.

Algerie brukes som transittland av migranter fra Afrika som vil unngå Libya. Den algeriske regjeringen har tidligere fått kritikk for sin hardhendte håndtering av migranter.

«Flyktningenes vilkår var et område vi var svært involvert i, og det er uten tvil bakgrunnen for myndighetenes beslutning om å legge ned Caritas», sier Vesco til RFI.

Han understreker at den katolske kirke vil fortsette sitt bistandsarbeid i Algerie på andre måter:

«Vi kan ikke være en kirke uten å ta hånd om de svakeste».


Artikkelen er oppdatert 4. oktober kl 11.06.

Vi skrev at Algerie har dalt på World Watch List. Det riktige er at landet har steget på lista siden 2018. Religiøse i landet har med andre ord mindre religionsfrihet nå enn for fire år siden.

Les mer om mer disse temaene:

Idun Kjøl Wiig

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter