Nyheter

Tyskland gjenopptar våpeneksporten til Saudi-Arabia

Regjeringen i Tyskland åpner for eksport av militært materiell til Saudi-Arabia, til tross for landets krigføring i Jemen og drapet på Jamal Khashoggi.

Økonomiminister Robert Habeck orienterte torsdag den tyske nasjonalforsamlingen om beslutningen, som innebærer at koalisjonsregjeringen bestående av Sosialdemokratene, De grønne og Fridemokratene gjør helomvending.

Beslutningen ble kjent få dager etter at statsminister Olaf Scholz var på offisielt besøk i Saudi-Arabia.

Eksportlisensen som nå er gitt åpner for salg av ammunisjon og utstyr til Saudi-Arabias kampfly av typen Eurofighter og Tornado, samt reservedeler til tankflyet Airbus A330 MRTT som benyttes flittig i Saudi-Arabias krigføring i Jemen. Verdien på kontrakten er drøyt 400 millioner kroner.

Tyskland forrige regjering, under ledelse av Angela Merkel, stanset så å si all eksport av militært materiell til Saudi-Arabia som følge av landets krigføring i Jemen og drapet på regimekritikeren og journalisten Jamal Khashoggi.

Venstrepartiet Die Linke er sterkt kritisk til at regjeringen gjenopptar eksporten av militært materiell til Saudi-Arabia, som partiets utenrikspolitiske talsperson Sevim Dagdelen kaller «kriminell».

– Man har åpenbart mistet alle hemninger når det gjelder å væpne autoritære regimer og å mate kriger i verden, sier Dagdelen.

(©NTB)

NTB Nyheter

NTB nyheter

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter