Nyheter

Disiplinære sanksjoner mot fredsprisvinner Belo

Vatikanet bekreftet torsdag at det er innført disiplinære sanksjoner mot biskop Carlos Ximenes Belo.

Belo, som ble tildelt Nobels fredspris i 1996, anklages for å ha misbrukt gutter seksuelt i Øst-Timor på 1990-tallet.

Vatikanets talsmann Matteo Bruni sa i en uttalelse at kontoret som håndterer saker om seksuelle overgrep, mottok anklager angående biskopens oppførsel i 2019 og i løpet av et år hadde innført sanksjonene.

De inkluderte begrensninger på Belos bevegelser og utøvelse av tjeneste, og forbød ham å ha frivillig kontakt med mindreårige eller kontakt med Øst-Timor.

Tiltakene ble modifisert og forsterket i november i fjor. I begge tilfeller har Belo formelt akseptert straffen.

Det nederlandske magasinet De Groene Amsterdammer har skrevet om to påståtte ofre som har fortalt at de ble misbrukt av Belo, og at andre gutter også var ofre. Etterforskningen skal ha vist at Belos overgrep var kjent for Øst-Timors regjering, og for humanitære og kirkelige arbeidere.

Biskopen vant fredsprisen sammen med det østtimoresiske uavhengighetsikonet José Ramos-Horta for å ha drevet kampanje for en rettferdig og fredelig løsning på konflikten i hjemlandet deres da det kjempet for å få uavhengighet fra Indonesia, en tidligere nederlandsk koloni.

(©NTB)

NTB Nyheter

NTB nyheter

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter