Nyheter

Valglokalene har åpnet i Italia

ITALIA: Valget på ny nasjonalforsamling i landet har startet. Det kan ende med at landet får sin første ytre høyre-regjering siden annen verdenskrig.

Velgere begynte å stille seg i kø foran valglokalene allerede før de åpnet klokka 7. Når de stenger klokka 23, blir det offentliggjort valgdagsmålinger som kan gi en pekepinn på hvilken fløy som vinner.

Partiet Italias brødre med Giorgia Meloni i spissen har på forhånd ligget an til å bli største parti.

– I dag kan dere bidra til å skrive historie, skrev Meloni på Twitter like etter at valglokalene åpnet.

Med seier blir hun etter alt å dømme Italias første kvinnelige statsminister.

Nyfascistiske røtter

Italias brødre var i utgangspunktet et nyfascistisk parti, men har beveget seg mot å bli mer nasjonalkonservativt. I forrige valg, i 2018, fikk det kun 4 prosent av stemmene.

Hvis det vinner søndagens valg, vil det trolig samarbeide med Matteo Salvinis ytre høyre-parti Lega og Silvio Berlusconis høyreparti Forza Italia for å danne regjering. Men det kan ta flere uker å forhandle fram en felles regjeringsplattform.

En av sakene de er uenige i, er sanksjonene mot Russland. Mens Meloni er en klar tilhenger av sanksjonene, har både Salvini og Berlusconi mer Russland-vennlige holdninger, og begge har stått på god fot og uttrykt beundring for president Vladimir Putin.

Mange ubestemte velgere

På venstresiden er Det demokratiske partiet størst, et sosialdemokratisk, sentrumsorientert parti. Det har under valgkampen advart mot Meloni og Italias brødre fordi de frykter at Italias liberale demokrati kommer til å forvitre med en ytre høyre-regjering.

I Italia er det ikke lov å offentliggjøre meningsmålinger de to siste ukene før valget. For to uker siden tydet målinger på at hver fjerde velger kommer til å stemme på Italias brødre. Men hele 20 prosent av velgerne sa at de ikke hadde bestemt seg.

Om lag 51,5 millioner italienere kan delta i valget.

NTB Nyheter

NTB nyheter

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter