Verden

Ukraina: 436 lik gravd opp i Izium – 30 av dem viser tegn til tortur

KRIGEN I UKRAINA: 436 lik er gravd opp i byen Izium i Kharkiv-regionen øst i Ukraina, hvorav 30 av likene viser tegn til tortur, hevder ukrainske myndigheter fredag.

436 lik er gravd opp i byen Izium i Kharkiv-regionen øst i Ukraina, hvorav 30 av likene viser tegn til tortur, hevder ukrainske myndigheter fredag.

Ukrainas forsvarsdepartementet meldte om funnet via Twitter fredag. Opplysningene er foreløpig ikke bekreftet av uavhengige kilder.

– I dag avsluttes utgravningen av lik fra massegraven i Izium. Totalt er 436 lik gravd opp. De fleste av dem har tegn på å ha lidd en voldelig død, og 30 har tegn på å ha vært utsatt for tortur. Det er lik med tau rundt halsen, med hendene bundet, med brukne lemmer og skuddsår, skriver Kharkiv-guvernør Oleh Synjehubov i et innlegg i sosiale medier.

Russland nekter for drap og tortur

Ukraina gjenerobret Izium og andre byer i Øst-Ukriana denne måneden. Siden har det kommet sterke beskyldninger om russiske grusomheter som følge av avdekkingen av hundrevis av graver.

– Flere menn har fått kjønnsorganene kuttet av. Alt dette er bevis på den forferdelige torturen som inntrengerne har utsatt innbyggerne i Izium for, fortsatte Synjehubov.

Russland har på sin side benektet at russiske styrker er ansvarlige for massedrap og tortur i Øst-Ukraina. De mener Ukraina har iscenesatt gravene.

FN fant bevis på tortur

FN-kommisjonen som etterforsker mulige krigsforbrytelser i Ukraina, konkluderte tidligere fredag med at det er begått slike forbrytelser etter funn av lik som er gjort tidligere. De henviste blant annet til russiske angrep mot sivile områder, mange henrettelser, tortur og seksuell vold.

– Basert på bevisene kommisjonen har samlet, har den konkludert med at det er begått krigsforbrytelser i Ukraina, sa lederen av kommisjonen, den norske juristen Erik Møse, til FNs menneskerettsråd.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Verden