De nærmeste ukene skal fylkeslag i Kristelig Folkeparti foreslå navn til ledertrio og sentralstyre innen tidlig i oktober. Men ved startstreken er det alt nå klart at forslag på tre kvinnelige profiler i partiet er på vei inn i valgkomiteens innboks.
Hittil har tre fylkeslag – Rogaland, Trøndelag og Oslo – vurdert kandidater til nestlederposten Ingelin Noresjø uventet trakk seg fra i februar:
- Karin Bakklund Bjørkhaug ønskes fra hjemfylket Trøndelag.
- Jorunn Gleditsch Lossius og Ida Lindveit Røse er begge spilt inn fra Oslo.
- Røse er også foreslått fra Rogaland – sammen med partiveteranen Hans Olav Syversen.
Alle tre kandidatene bekrefter overfor Vårt Land at de er klare for å bli valgt – om partiet vil det.
Mot tautrekning? Politikk og geografi
Først i januar ventes valgkomiteen å ha innstillingen klar. Men nettopp forslagene i første innspillsrunde preger erfaringsvis resten av prosessen. Innspill fra de første fylkeslagene kan også påvirke diskusjonen andre lag etterpå har.
For KrF som helhet kan det handle om:
- Det kan bli tautrekking om hvor sterkt landsdeler skal prege partiets topp.
- Det kan også bli kamp om hvilken politisk profil en ny nestleder skal ha.
Anders Tyvand trekker seg
Både partileder Olaug Bollestad og nestleder Dag Inge Ulstein ble valgt til sine verv så sent som i november i fjor. Posten som 2. nestleder og nye kandidater til sentralstyret er i praksis det KrFs høstrace vil handle om.
En av profilene som takker for seg i sentralstyret er tidligere stortingsrepresentant Anders Tyvand.
– Årsaken er at vervet er blitt for krevende å kombinere med jobb. Det handler ikke om engasjementet mitt for KrF, men om tid, sier han til Vårt Land.
Jeg har ikke lyst til å bidra til alle disse spekulasjonene, så da blir det ingen kommentar fra meg.
— Hans Olav Syversen
[ Disse pekes på til maktposter i KrF. Duket for comeback? ]
Rogaland med et første pek
Bollestads hjemfylke var først ute med å foreslå nestlederkandidater. Stavanger Aftenblad skrev nylig at Rogaland KrF pekte på Syversen og Røse.
– Syversen har vært ønsket av partiet mange ganger, men han har ikke ønsket denne posisjonen. Ida er en profilert og tydelig politiker, og ikke minst ung, som vi tror at partiet bør satse på, sier fylkesleder Oddny Helen Turøy til avisen.
Syversen selv sier dette til Vårt Land om kandidaturet:
– Jeg har ikke lyst til å bidra til alle disse spekulasjonene, så da blir det ingen kommentar fra meg.
Ida Lindtveit Røse skriver i en tekstmelding til Vårt Land at hun «vil å være med på å bygge et bredt KrF».
– Jeg ønsker stille opp for partiet, i de posisjoner partiet ønsker meg til. Jeg har skikkelig tro på at et kristendemokratisk parti har potensial for langt høyere oppslutning enn i dag, skriver KrFs gruppeleder i Viken.
Oslo-innspill: Røse og Lossius
Fylkesleder i Oslo KrF, Lilly Kristin Langnes, vil ikke kommentere innspillet fylkeslaget har sendt valgkomiteen. Men Vårt Land har fått bekreftet at Oslo spiller inn både Røse og Lossius. Dermed er altså et ønske om Lossius på valgkomiteens bord.
Fylkeslederen i Agder gikk nylig tydelig ut mot KrFU-leder Hadle Bjulands nyorientering om abort og advarte ungdommen mot å snu i spørsmålet. Lossius kan være klar for et nestlederverv og skriver dette til Vårt Land:
– Det er alltid hyggelig å bli foreslått. Jeg brenner virkelig for partiet mitt og dets innflytelse i norsk politikk, så i utgangspunktet er jeg villig til å fylle de vervene jeg måtte være ønsket til. Men dette er naturligvis noe jeg først vil ta endelig stilling til hvis spørsmålet skulle komme.
Navnene fylkeslag, KrFU og KrFUK spiller inn til valgkomiteen i første høringsrunde, er ikke deres endelige posisjon. Som oftest vil de stemme over en endelig innstilling i forbindelse med andre høringsrunde som tar til mot slutten av året.
Dette ser valgkomiteen etter
I august fikk Vårt Land opplyst at et sett kriterier for nestleder-jakten allerede var i emning internt i KrFs valgkomité. Ønsket var større bredde i ledelsen – geografisk og politisk.
Nestlederen bør komme utenfra kjernefylkene i sørvest, siden Rogaland og Vestland alt er representert i ledelsen. Sist var det Nord-Norge som hadde «sin» kvinne i ledertrioen
Nå ønsker altså Trøndelag KrF nettopp deres egen rutinerte fylkespolitiker og sentralstyremedlem Karin Bakklund Bjørkhaug inn i partiets topp tre.
Hun er joker fra Trøndelag
Selv sier Bjørkhaug dette til Vårt Land:
– Jeg er utfordret av fylkeslaget og har sagt ja. Jeg har vært politiker lenge og har lyst til å forme samfunnet fra en slik posisjon. Det er ikke blitt noe mindre behov for KrF – partiet trengs i norsk politikk. Og jeg kan bidra til å bredde ut profil og at partiet har representasjon også fra andre deler av landet.
Både sentralstyremedlem Ida Lindtveit Røse og stortingsvara Jorunn Gleditsch Lossius var blant navnene i høringsutkastet foran nestledervalget i november i fjor. Lossius tok tidligere i år over som leder for Agder KrF.
Slik er KrF sitt sluttløp
Valg av ny nestleder og nytt sentralstyre finner sted under KrFs landsmøte første helg i mai neste år. Valgkomiteen har ennå ikke møttes etter sommerferien, forteller komitéleder Helga Marie Bjerke.
Hun sier det er når første høring med innspill oversendes valgkomiteen at dens arbeid begynner for alvor. I andre høringsrunde sender valgkomiteen ut navn som har sagt seg villig til å ta gitte verv.
– Da er det ikke mulig å komme med nye navn, sier Bjerke til Vårt Land.
---
KrFs valgkomité
- Leder: Helga Marie Bjerke, KrFs gruppeleder i Tromsø.
- Nestleder: Geirmund Lykke, KrFs gruppeleder i Trondheim.
- Medlemmer: Beate Bondevik Lie (Vestland), Reid Ivar B. Dahl (Rogaland), Billy Taranger (Viken) og Victoria Smenes (Møre og Romsdal).
---