Nyheter

Statlig skolemat kan bli dyrt – kommunene punger ut

SKOLEMAT: Kommuner over hele landet tilbyr gratis skolemat til elever. Både regjeringspartiene og SV har lovet gratis skolemat i valgkampen, men det er uvisst om statlig støttet skolemat blir en realitet.

Elever kom sultne på skolen og hadde ikke med seg niste. Dette var beskjeden Skien-ordfører Hedda Foss Five (Ap) fikk fra skoleledelsen etter sommerferien.

Vårt Land har omtalt at kommunen nå skal innføre gratis skolemat til barne- og ungdomsskoleelever, med en kostnad på 100.000 kroner frem til sommeren.

Ordfører Five kom i Vårt Land med en klar oppfordring til staten:

– Vi kaller det en slags krisehåndtering frem til staten kommer med mer målrettede tiltak. Det er de som sitter med det store handlingsrommet.

Løfte i Hurdalsplattformen

Fremtiden til statlig støttet skolemat er likevel uviss. 6. oktober legger regjeringen frem statsbudsjettet.

Både Ap, Sp og SV har formuleringer om skolemat i partiprogrammene sine. Det er likevel usikkert hvordan ordningen blir prioritert i det kommende statsbudsjettet.

I Hurdalsplattformen lovet regjeringen å «gradvis å innføre et daglig, sunt og enkelt skolemåltid med frihet for skoler og skoleeier til å organisere dette selv».

Siden erklæringen ble skrevet, har Europa blitt rammet av krig, strømkrise og høy prisvekst. Støre-regjeringen har varslet et stramt budsjett der oljepengebruken skal ned.

Skal samle kunnskap

Vårt Land har spurt statssekretær Ole Henrik Bjørkholt (Ap) i Helse- og omsorgsdepartementet om dette betyr at løftene om skolemat nå ryker. Vi har ikke fått svar på dette spørsmålet.

Bjørkholt skriver i en e-post til Vårt Land at Kunnskapsdepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet har gitt oppdrag til fire statlige aktører om å samle kunnskap om skolematordninger, om organisering, finansiering, erfaringer og mulige effekter.

– Dette arbeidet er i gang og vil danne viktig grunnlag for hvordan vi jobber videre med dette, skriver Bjørkholt.

SV satte av 145 millioner

– Norge er et u-land når kommer til skolemat og barn og unges kosthold. Dette er et viktig klassespørsmål, sier helsepolitisk talsperson for SV, Marian Hussein.

Hussein vil ikke si hvor høyt SV, som er regjeringens foretrukne budsjettpartner, vil prioritere skolemat i forhandlingene med regjeringen.

– Vi har ikke landet vårt alternative budsjett. I vårt forrige alternative budsjett foreslo vi en opptrapping på 145 millioner kroner i skolemat til ungdomsskolen.

Marian Hussein, 2. Kandidat Oslo SV

Summen er for øvrig halvparten av hva Ap lovte i fjor: Da satte Ap av 300 millioner kroner til skolemat i sitt alternative budsjett.

Fra varmmat til «Oslo-frokosten».

Debatten om skolemat har rast i flere tiår. I 2005 tok SV til orde for varm skolemat. To år etter anslo et utvalg at dette vil koste rundt 12 milliarder kroner, i datidens priser.

Nå er det stort sett enklere løsninger som gjelder når politikerne snakker om skolemat: Måltider med brød, frukt, grønnsaker og melk.

I så måte begynner skolematen å ligne den klassiske «Oslo-frokosten». Dette var kallenavnet på gratismåltidet unger i hovedstaden fikk hver dag fra 1930-tallet og fram til 1963.

r

Et pågående forskningsprosjekt ser på måter å revitalisere denne frokosten på, med en mesterkokk med på laget.

Vil koste minst 3,5 milliarder kroner

I 2021 regnet Kunnskapsdepartementet ut at et daglig skolemåltid til alle elever vil koste over 3,5 milliarder kroner i året. Dette er rene råvareutgifter til mat, der administrasjon og investeringer i bygg og utstyr kommer i tillegg.

I forrige alternative budsjett la altså SV 145 millioner kroner på bordet til gratis skolemat. Vårt Land spør helsepolitisk talsperson for SV, Marian Hussein:

– Om gratis skolemat koster minst 3,5 milliarder, vil vel ikke 145 millioner kroner hjelpe mye?

– Det er en opptrapping, det er en start. Nå har vi ingenting av gratis skolemat støttet av staten. Dette er noe både Sp, Ap og SV har gått til valg på, svarer Marian Hussein i SV.

r

Hun mener den økonomiske situasjonen ikke kan være en grunn til å nedprioritere skolemat.

– Et stramt budsjett må ikke bety at vi slutter å investere i barn og unge, sier hun.

Gratis skolemat i Oslo, Bodø, Stavanger og Eidsvoll

På kommunalt nivå skjer det mye med gratis skolemat.

  • Fra 1. januar i år får elever i videregående skole i Oslo tilbud om gratis skolemat. Ordningen skal i høst utvides til ungdomsskolen. I flere bydeler er det gratis skolemat for de yngre elevene.
  • I Eidsvoll i høst serverer Bygdekvinnelaget varm frokostgrøt til 240 barneskoleelever som del av et prøveprosjekt.
  • Fra høsten av får elever ved 6 av 17 skoler i Stavanger gratis skolemat.
  • Etter høstferien får tiendeklassinger i Bodø gratis skolemat tre dager i uken.

Måten kommunene innretter dette på, varierer. Folkehelseinstituttet anslår at omtrent hver sjette ungdomsskole hadde i 2020 en form for skolematordning, mens det bare ved 6 prosent av skolene var et tilbud om gratis skolemat hver dag.

Rødt: Kommuner har ikke oljefond å ta av

Mímir Kristjánsson er stortingsrepresentant for Rødt og har vært gruppeleder for Rødt i Stavanger bystyre. Han ber regjeringen bli inspirert av Stavanger, der skoler i levekårsutsatte områder tilbyr gratis skolemat som suppe, wraps og brødmat.

– Å ikke tilby gratis skolemat koster mer i form av redusert folkehelse, sier Kristjánsson.

Han tror at det å spare penger på en slik innsats mot barn, er å spare seg til fant.

– Har vi skuslet bort muligheten til gratis skolemat når diskusjonen har dreid seg om varmmat?

– Det kan hende, brød og pålegg er et fremskritt. Og det trenger helle ikke være mer fancy enn grøt eller suppe.

– Grøt og suppe krever jo noen til å stå og koke det?

– Det finnes kjøkken i kommunene som sørger for mat til eldrehjemmene, det kan gå under den ordningen, foreslår han.

– Flere og flere kommuner innfører nå gratis skolemat, kan det ikke bare være opp til hver enkelt kommune?

– Nei, og det er fordi kommunene ikke har penger til det. De har ikke oljefond eller strøminntekter å ta av, sier han.

Les mer om mer disse temaene:

Maria Lavik

Maria Lavik

Maria Lavik er journalist i Vårt Lands nyhetsavdeling

Inger Lise Hammerstrøm

Inger Lise Hammerstrøm

Inger Lise Hammerstrøm er journalist i Vårt Lands nyhetsavdeling.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter