Nyheter

Norsk-svensk topp med supervalg for «KrF-søster». Men i bibelbeltet surfer Åkesson frem

RIKSDAGSVALG: KrFs søsterparti tapte muskler i svensk bibelbelte og blant aktive kirkefolk, viser valgtall. Men tidligere Rømskog-lærer Kjell-Arne Ottosson gjorde et brakvalg for Kristdemokraterna (KD).

Riksdagsmannen Kjell-Arne Ottosson samlet velgere som nå gjør grensekommunen Årjäng til KDs aller beste kommune i det svenske riksdagsvalget. På landsplan fikk KD klar tilbakegang.

Sverigedemokraterna (SD) har nå inntatt rollen som største parti i flere nøkkelkommuner i nabolandets bibelbelte. Vårt Land har gjennomgått lokale valgtall – og undersøkelsen om hvordan aktive kristenfolk stemte ved valget forrige søndag.

Mens KD gikk på en smell i flere andre bastioner, kunne altså partiets miljø- og klimatalsmann Ottosson triumfere der han bor hundre meter fra riksgrensen mellom Norge og Sverige.

  • I Årjäng noterte KD 17,9 prosent – høyt over de 5,3 prosentene KD fikk på riksplan. Ingen av partiets bastioner i det svenske bibelbeltet ga partiet tilsvarende oppslutning.
  • I Töcksfors samlet han hele 27,2 prosent av velgerne i valgkretsen – bare et småhusområde i Botkyrka utenfor Stockholm ga KD høyere oppslutning i småkretser.

Om topp-plassen: «Da har vi vel ikke dummet oss ut»

Vårt Land besøkte Ottosson, fremdeles aktiv i Viken-kommunen Rømskogs bedehusmiljø, tidlig i valgkampen. Hjemme i Östervallskog tok han sine daglige sommerbad i riksgrense-elva mot Norge.

– Da har vi vel ikke dummet oss ut i forrige periode, sier Ottosson litt spøkefullt om det gode valgresultatet.

At hans kommune plasserer seg på topp i oppslutning hos Kristdemokraterna nasjonalt, tror han skyldes dette:

– Vi har jobbet med spørsmål som er viktige både for kommunen vår og Värmland (fylket). I riksdagen har vi tatt opp grensespørsmål og tema som er viktige for landsbygda, som skog og jakt. Det kan ha slått igjennom.

Kjell-Arne Ottosson

Kjell-Arne byttet ut lærerjobb i Norge med plass i Riksdagen. Östervallskog i Värmland.

Slik stemte kirkevelgerne i valgthrilleren

For hans eget KD glipper det blant velgerne som ukentlig besøker en gudstjeneste i Svenska kyrkan eller en frikirkelig forsamling. SVTs store valgdags-undersøkelse gir nå en foreløpig fasit om hva nettopp denne velgergruppen stemte i det svenske valgdramaet:

  • 21 prosent av aktive kirkebesøkende valgte seg KD. Men i forrige valg i 2018 var andelen på 25 prosent.
  • Socialdemokraterna er klart størst med en andel på 28 prosent, men partiet har en ørliten tilbakegang.
  • 11 prosent av dem stemte henholdsvis Moderaterna (svenske Høyre) og Centerpartiet – omtrent som sist.
  • Men Sverigedemokraterna styrker seg: Ved forrige valg var det bare ni prosent av aktive gudstjenstebesøkere som stemte SD. Denne gang var det 14 prosent.
Professor Magnus Hagevi, Linnéuniversitetet

Eksperten: – Religiøsitet betyr mindre i politikken

For SD var fremgangen iblant de aktive blant aktive kristne velgere større enn i riksdagsvalget. Der fikk partiet 20,5 prosent og ble altså nest størst.

– Når oppslutningen om SD øker blant velgerne, har den en tendens til å øke også blant de vanlige kirkegjengere. Men da fra et lavere nivå, forklarer Magnus Hagevi, professor i statsvitenskap ved Linnéuniversitetet og ekspert på velgergruppen.

Hagevis undersøkelser har over tid vist tendensen: Velgere som hyppig besøker gudstjenester stemmer likere velgere flest.

Sverige bibelbelte. På jakt etter den svenske kristenvelgeren.

Thrilleren i bibelbeltet: Ikke lystelig for «KrF-søster»

Den tendensen kan også ha slått inn i det svenske bibelbeltet, der særlig Kristdemokraterna og Centerpartiet tradisjonelt har hatt et sterkt grep om velgerne.

Vårt Land var før valget på reise i disse områdene, der det kunne bli thriller om kristenvelgerne. Bibelbeltet regnes å strekke seg fra skjærgården nord for Göteborg, østover og inn i Småland og favner enkeltkommuner nord i Skåne. Sentralt i beltet ligger Jönköping – omtalt som «Sveriges Jerusalem». Enkeltresultater fra nøkkelkommuner er ikke lystelig lesning for KrFs svenske søsterparti, viser Vårt Lands gjennomgang.

---

Sverige endrer kurs

  • Magdalena Andersson leverte torsdag inn avskjedssøknaden for landets sosialdemokratiske regjeringen
  • Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna og Sverigedemokraterna har lovet å skaffe flertall for en ny borgerlig regjering. Samtalene dem imellom har startet.
  • Kristdemokraterna tapte en prosent av oppslutningen fra forrige valg. Partiet landet på 5,3 prosent.
  • Torsdag trakk Annie Lööf seg som leder for Centerpartiet.

---

Ebba Buschs parti svekket i «Sveriges Jerusalem»

I kommunevalget, avviklet samtidig med riksdagsvalget, taper ikke KD markant terreng. Men i den viktige «signalkommunen» Jönköping falt oppslutningen under 10 prosent – 9,1 – i selve riksdagsvalget. Tilbakegangen er på tre prosent – like mye som Sverigedemokraterna går frem.

KDs tilbakegang kan statistisk ikke kobles til SDs fremmarsj, for også Socialdemokraterna styrker seg i denne og flere av nøkkelkommunene. Men for Jimmie Åkessons parti er fremgangen uansett tydelig i flere særegne kommuner i bibelbeltet.

Folkefest med Jimmie Åkesson og Jessica Stegrud
Sverigedemokratene i Helsingborg.

Åkesson størst i flere frikirke-tette kommuner

Velgernes bevegelser sør for byen gir signaler: I Vetlanda, Sävsjö og Gnosjö troner Sverigedemokraterna for første gang nå som største parti etter valget. De tre kommunene i Jönköpings län er alle kommuner med stort innslag av frikirkevelgere og tradisjonelt sterkt feste for Centerpartiet og KD. Begge partier har tilbakegang.

Slik er det også der forsamlingshusene er mange i kommuner et stykke øst for Göteborg: SD får større vekst enn i riksdagsvalget. I Herrljunga og flere nabokommuner i bibelbeltet er SD blitt størst. I Vårgårda – et sterkt feste for frikirkelighet – vokser SD kraftig. Og KD og Centerpartiet faller.

Men mange av valgdistriktene er også preget av at distriktspolitikk, der SD har hatt høy profil, har vært viktig valgkampsak.

Hvem gikk egentlig til Åkessons parti?

Professor Hagevi har merket seg at SD har økt oppslutningen tydelig i den helt østlige delen av bibelbeltet, i Småland.

– Men vi vet ikke i hvilke grupper SD har styrket seg. I flerpartisystemer er velgerstrømmene kompliserte. I disse områdene har også andre partier – som Centerpartiet – gått tilbake. Dessuten har velgere som ikke har stemt før, også kommet til, sier han.

Annie Lööf, partileder for Centerpartiet i Sverige. På firmabesøk hos Bröderna Anderssons Möbler AB.

Valgtaper Centerpartiet holdt stand blant «kirkefolk»

Nettopp Annie Lööfs Centerpartiet var blant riksdagsvalgets store tapere. Torsdag varslet hun sin avgang.

Men Centerpartiet har fremstått som «nest best» blant frikirkelige velgere etter KD. I SVTs store valgdagsundersøkelse holder Centerpartiet stillingen blant dem som ukentlig går i kirke eller forsamlingshus. Hagevi analyserer dette slik:

– Ved siden av KD er Centerpartiet et parti som ikke ønsker å begrense offentlig støtte til trossamfunn og kristne foreninger og er positiv til konfesjonelle friskoler. I tillegg kommer Centerpartiets flyktningvennlige politikk. Flere kirkeaktive velgere har nok merket seg dette, sier han.



Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter