Nyheter

Hatefull retorikk bak Lööfs exit: Centerparti-lederen er lettet over ikke å ha blitt skadd

SVERIGE: Centerpartileder Annie Lööf inkluderer doser av hat-retorikk i begrunnelsen for hvorfor hun trekker seg som partileder etter riksdagsvalget. Dagen etter valget våknet hun lettet, over ikke å ha blitt skadd.

I riksdagsvalget var Centerpartiet den klare taperen. Da Lööf torsdag ettermiddag møtte pressen for å snakke om at hun vil gi seg, innrømmet hun at netthets mot henne har vært en påkjenning for henne som person.

– Det er klart: Den hatefulle retorikken som har møtt meg i så lang tid, spesielt nå mot slutten, har påvirket beslutningen min, sa Lööf.

Under valgkampen ble det også kjent at svensk påtalemyndighet anså nettopp Lööf som det mulige målet for en drapsmann under den politiske Almedalsveckan i juli.

En skuffet og følelsesladd partileder snakket ut

Centerpartiet hadde størst tilbakegang av alle riksdagspartiene: Fra 8,6 til 6,7 prosent. Det borgerlige partiet var en del av laget som ønsket at Socialdemokraternas Magdalena Andersson fortsatt skulle være svensk statsminister.

Under det direktesendte pressemøtet la ikke Lööf skjul på at valgresultatet hadde gått inn på henne.

– Men det var også en lettelse, en lettelse av ikke å ha kommet til skade, sa hun åpenhjertig.

Hun er også lettet over at hun igjen kan få tid til barna og familien sin.

Annie Lööf, partileder for Centerpartiet i Sverige. På firmabesøk hos Bröderna Anderssons Möbler AB.

«Jeg står her rakrygget. Har de samme verdiene»

Knapt noen annen svensk toppolitiker har stått så ofte i storm fra til dels anonyme nettroll og høyreradikale hetsere som nettopp Lööf. Den avtroppende Centerparti-sjefen har fremstått som en motpol i svensk flyktning- og integreringsdebatt.

– Jeg står her rakrygget. Har de samme verdiene som jeg hadde for to år siden, for elleve år siden, som jeg hadde i går. Og til og med ti år fra nå, sa hun.

Advarte mot «populisme og hatefull retorikk»

Like etterpå kom hun med en sterk appell til politiske kolleger om å vende populistiske uttrykk og radikale krefter ryggen:

– Politikk er en tøff bransje: Jeg vil be alle kolleger, alle folkevalgte og medmennesker å tenke på at vi alle bare er mennesker. Vi må ha respekt for hverandre, hvordan vi uttrykker oss i kommentarfelt og om hvordan vi prater om hverandre, sa hun og advarte:

– Vi må huske at det vi vinner kortsiktig, på populisme og hatefull retorikk, undergraver den demokratiske samtalen på sikt, appellerte Lööf.

---

I midten av politikken

Annie Lööf har ledet Centerpartiet i 11 år, siden 2011.

Hun var i tre år næringsminister i forrige borgerlige firepartiregjering.

I kaoset som fulgte etter forrige svenske riksdagsvalg, sørget partiet for at Socialdemokraterna beholdt regjeringsmakten.

---

Fikk motvind i kjernestrøk på landsbygda

Centerpartiet er søsterparti både til norske Senterpartiet og Venstre. Partiet er borgerlig og liberalt, men har i årtier hatt en posisjon som partiet for deler av den svenske landsbygda.

Nettopp på svensk landsbygd gikk det dårlig for Centerpartiet ved valget søndag. Partiet opplevde sterk tilbakegang i kjernekommuner. Både fra kritikere og i presse ble det vist til at partiet under Lööfs ledelse har svekket båndene til kjernegruppene.

Jeg vil be alle kolleger, alle folkevalgte og medmennesker å tenke på at vi alle bare er mennesker.

—  Annie Lööf

I velgerbasen er det også mange aktive kristne

I disse er også mange aktive kristne velgere. Ved siden av Kristdemokraterna har nettopp Centerpartiet hatt sterk støtte i frikirketette områder. Slike velgere har hatt en liberal holdning til å ta imot flyktninger.

Da Vårt Land møtte Lööf under den svenske riksdagsvalgkampen, var hun på velgermøte i en svensk bedrift i Vetlanda i det svenske bibelbeltet. Bedriften hadde maktet å integrere et stort antall flyktninger i arbeidsstokken.

– Innvandringen er viktig for landsbygda og småbedrifter – og for oss selv som land, sa hun da.

Til Vårt Land i august: – Vi står foran et skjebnevalg

I intervjuet advarte Lööf mot at Sverige sto foran et skjebnevalg – der Sverigedemokraterna kunne få makt. For første gang noensinne inngår SD i et regjeringsalternativ, påpekte hun.

– Redselen min handler også mine gamle borgerlige regjeringskolleger: De har lagt frem egne forslag og tilpasset både retorikk og politikk til SD. Det er skremmende. Og jeg vil ikke ha et slikt Sverige, sa hun.

Centerpartiets Annie Lööf på valgvaken.
Foto: Anders Wiklund / TT kod 10040

Tror flere politikere vil stå opp for «anstendigheten»

I Lööfs tid har Centerpartiet deltatt i borgerlig firepartiregjering og nå i siste periode gitt støtte til Socialdemokraternas regjering. Partiet skilte lag med borgerlige partnere i 2019, da de andre etter hvert slapp Sverigedemokraterna inn i varmen.

Appellen hennes på pressemøte om å stå opp mot populistiske krefter var ikke bare rettet til borgerlige eks-kolleger, men hele det politiske miljøet:

– Jeg er overbevist om at flere krefter vil si ifra når anstendigheten trues. Det vil være flere som ikke vil at hat skal vinne, sa Lööf.Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

Mer fra: Nyheter