Nyheter

Ukraina gjenerobrer stadig flere byer: – De vil legge føringene fremover

UKRAINA: 200 dager etter at Russland invaderte landet, gjenvinner ukrainske styrker stadig flere byer. – Ukrainere er i ferd med å ta over initiativet, sier Palle Ydstebø.

Ukraina har nå kontrollen over Kharkiv. Det skriver tenketanken The Institute for the Study of War (ISW) i en oppdatering søndag kveld. Kharkiv er den nest største byen i Ukraina og administrasjonssenter i fylket med samme navn.

Kharkiv er en av flere byer nordøst i landet som ukrainske styrker har presset russiske styrker ut fra og overtatt kontrollen over den siste tiden. En lynoffensiv denne helgen var utslagsgivende. Et kart fra det russiske forsvarsdepartementet bekrefter at russiske styrker har måtte trekke seg tilbake flere steder i det nordøstlige Ukraina.

Måten russerne har reagert på, tyder på at de ikke har ressurser til å ta tilbake kontrollen

—  Palle Ydstebø, oberstløytnant og hovedlærer ved Krigsskolen

Også sør i landet er de russiske styrkene utsatt for press. Mandag morgen skriver det britiske forsvarsdepartementet at russiske trolig styrker sliter med å frakte artilleri og forsyninger over Dnipro-elven og frem til frontlinjen i Kherson helt sør i Ukraina. Den ukrainske intensiven gjør at russiske styrker trolig må prioritere å forsvare seg, ifølge britisk etterretning, og moralen innad i de russiske styrkene blir mer og mer svekket.

– Det som har skjedd den siste uka er en kombinasjon av flere ting. Ukraina har tatt en massiv seier i Kharkiv-regionen, som er forårsaket av et russisk sammenbrudd der. Dessuten har flere russiske soldater stukket av i kamp, og Russland har valgte å evakuere resten av styrkene i Kharkiv og nordover, sier Palle Ydstebø, oberstløytnant og hovedlærer ved Krigsskolen.

– Det indikerer at de ikke vil være i stand til å forsvare dette.

Innhenter mer og mer

Søndag 11. september var krigens 200. dag. Dagen i forveien sa president Volodymyr Zelenskyj at landets styrker hadde gjenerobret 2.000 kvadratkilometer.

Søndag meldte så ukrainske styrker at de hadde gjenerobret nær 3.000 kvadratkilometer. Ifølge ISW kom den ukrainske offensiven bardust på de russiske styrkene, og tvang frem «en panikkartet retrett». Samme dag bekreftet den ukrainske presidenten at byen Izium, også den øst i landet, er gjenerobret. Byen beskrives som strategisk viktig, og har vært under russisk kontroll siden i våres.

For Palle Ydstebø forsterker dette en utvikling han mener startet allerede i mai – med en ukrainsk motoffensiv ved Kharkiv.

– Siden da har det vært en kamp om initiativet, om hvem som skal legge føringer. Når vi nå ser en offensiv i sør, i tillegg til den offensiven de har hatt i nord den siste uka, virker det som ukrainere er i ferd med å ta over initiativet.

En ukrainsk soldat ved en ødelagt russisk stridsvogn ved veien til Balaklija i Kharkiv-regionen søndag. Foto: AP / NTB

Et sammenbrudd

Samtidig som ukrainske styrker har gjentatt kontrollen over en rekke byer, ble Kharkiv-regionen søndag rammet av store strømbrudd. Ukrainske myndigheter mente tapet av strøm skyldes russiske angrep på kritiske viktige anlegg, og stemplet det som «hevn» mot deres offensiv.

Parallelt med at Ukraina har intensivert trykket, sliter Russland, ifølge Palle Ydstebø. Han beskriver det som et «russisk sammenbrudd».

– Sammenbruddet skyldes flere ting – deriblant langsiktige problemer i den russiske hæren knyttet til korrupsjon, lav tillit og rekrutteringsproblemer. Det er i utgangspunktet dårlige forutsetninger for å bygge en effektiv kampstyrke. Det generelle problemet med de russiske styrkene er dårlig motiverte, dårlig trente og dårlig ledede soldaten.

Oberstløytnanten mener det er symptomatisk at flere russiske soldater og offiserer flykter fra nord, og at de setter igjen stridsvogner, store mengder ammunisjon og andre forsyninger.

– Måten russerne har reagert på, tyder på at de ikke har ressurser til å ta tilbake kontrollen. Så nå ligger det an til at Ukraina vil legge føringene fremover. Om ikke Russland klarer å etablere en ny frontlinje i inne i Luhansk fylke, er det mulig at Ukraina bare kan fortsette og dreie sørover, og angripe russiske styrker. Men alt kommer han på hvilken risiko de vil ta og tilstanden på de russiske styrkene.

Les mer om mer disse temaene:

Elias Bakken Johansen

Elias Bakken Johansen

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter