Nyheter

Ligger an til å bli Sveriges nest største parti

Valgdagsmålingene til SVT og TV4 i Sverige viser et knapt flertall for rødgrønn side i riksdagsvalget. Det borgerlige opposisjonspartiet Moderaterna går kraftig tilbake mens Sverigedemokraterna får et oppsving og blir nest største parti.

De fire partiene Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Centerpartiet og Miljöpartiet har 50,6 prosent av stemmene, skriver TV4. Alle fire ønsker Magdalena Andersson som statsminister.

Valgdagsmålingen viser følgende tall for de fire rødgrønne partiene: Socialdemokraterna 29,7 prosent (+1,4), Vänsterpartiet 7,5 (-0,5), Centerpartiet 7,4 (-1,2) og Miljöpartiet 6 (+1,6).

For de fire borgerlige partiene er tallene som følger: Sverigedemokraterna 21,3 (+3,8), Moderaterna 16 (-3,8), Kristdemokraterna 5,8 (-0,5) og Liberalerna 4,9 (-0,6).

Sverigedemokraterna seiler altså opp som Sveriges nest største parti med en oppslutning 21,3 prosent, ifølge TV4s måling.

SVT: Dødt løp

De fire partiene på rødgrønn side i svensk politikk får 176 mandater mot de borgerliges 173 i SVTs valgdagsmåling. Mindre enn 40.000 stemmer skal skille de to blokkene i det svenske riksdagsvalget, opplyser SVT søndag kveld.

Undersøkelsen viser at de fire partiene på rød side som vil ha Magdalena Andersson som statsminister, får 49,8 prosent oppslutning mot 49,2 til de fire partiene på borgerlig side, skriver SVT.

Socialdemokraterna blir størst med 29,3 prosents oppslutning, mens Sverigedemokraterna blir nest størst med 20,5 prosent. Begge partiene går fram. Moderaterna faller til 18,8 prosent og blir dermed tredje største parti i svensk politikk.

– En thriller

Det ligger an til en spennende valgkveld fram til resultatene peker på en endelig vinner.

– Vi venter på resultatene senere i kveld, lyder den avmålte kommentaren fra Socialdemokraternas partisekretær Tobias Baudin overfor SVT.

JUBEL: Socialdemokraternas valgvake på Waterfront Conference Center i Stockholm.

Jimmie Åkessons Sverigedemokraterna seiler opp som Sveriges nest største parti med en oppslutning på 21,3 prosent, ifølge TV4s valgdagsmåling.

– Det er en thriller, det kommer til å bli jevnt til det siste. Man skal ikke ta noe på forskudd, sier Sverigedemokraternas gruppeleder i Riksdagen Henrik Vinge.

I den borgerlige leiren går både Kristdemokraterna og Liberalerna noe tilbake. Førstnevnte får 5,2 prosent på SVTs måling, L får 4,7.

Centerpartiet og Miljöpartiet fornøyde

På valgvaken til Centerpartiet, som støtter Andersson som statsminister, er det glede over en oppslutning på 7,7 prosent på SVTs valgdagsmåling, selv om det er en tilbakegang fra valget i 2018. Et slikt resultat vil uansett være bedre enn det meningsmålingene tydet på i sommer.

Miljöpartiets partisekretær Katrin Wissing er fornøyd med målingene som viser en framgang på mellom 1,4 og 1,6 prosent og en oppslutning på rundt 6 prosent.

Vänsterpartiet, søsterparti til norske SV, går noe tilbake og får henholdsvis 7-7,5 prosent, dersom de to valgdagsmålingene skulle holde stikk.

AVMÅLT STEMNING: Moderaternas valgvake på Clarion Sign søndag kveld.

Ulike samarbeidsønsker

Svensk politikk kan i svært forenklet form deles inn i to blokker: De fire partiene Socialdemokraterna (S), Vänsterpartiet (V), Centerpartiet (C) og Miljöpartiet (MP) klassifiseres vanligvis som rødgrønne, mens Moderaterna (M), Sverigedemokraterna (SD), Kristdemokraterna (KD) og Liberalerna (L) regnes som borgerlige.

Mellom disse blokkene ligger det an til å bli svært jevnt – det kan fort skille bare et par mandater den ene eller den andre veien. Så kommer utfordringen: Innenfor disse blokkene er det svært motstridende krav og ønsker om hvem som skal samarbeide:

  • Centerpartiet og Vänsterpartiet nekter å sitte i regjering med hverandre og vil heller ikke ha budsjettsamarbeid med hverandre.
  • Moderaterna og Kristdemokraterna (KD) vil ikke slippe Sverigedemokraterna (SD) inn i regjeringen. KD vil heller ikke ha med Liberalerna (L).
  • L og SD er ikke interessert i å samarbeide med hverandre.
Sverige bibelbelte. På jakt etter den svenske kristenvelgeren.

Lange køer

Lange køer ved valglokalene gjør at stemmetellingen i Sverige kan bli forsinket, opplyser Valmyndigheten. Noen lokaler kan måtte holde åpent til klokka 22.00.

– Vi regner med at det kommer til å være køer og mye folk helt til valglokalene stenger klokken 20, sier Valmyndighetens kansellisjef Anna Nyqvist til avisen.

De som står i kø klokken 20, vil uansett få komme inn og stemme. Dermed kan opptellingen bli forsinket.

– Min vurdering er at opptellingen i kveld vil bli påbegynt litt senere, sier Nyqvist.

Til TV4 opplyser Nyqvist at noen valglokaler kan måtte holde åpent til klokka 21 eller til og med 22.

En viktig del av årsaken til de lange køene er at systemet i Sverige nå er endret. Der velgerne tidligere skulle plukke med seg stemmesedlene på vei inn i valgavlukket, gjør man nå som i Norge og velger blant stemmesedler inne i avlukket. Dette skal etter planen bidra til å styrke muligheten for å holde hemmelig valg.

4.700 stemte i Norge

Den svenske ambassaden i Oslo har mottatt rundt 4.700 stemmer til riksdagsvalget. Det er noe færre enn i 2018.

Tallet inkluderer ikke svensker i Norge som har stemt via posten, skriver NRK.

Svenske statsborgere i Norge kan stemme til riksdagsvalget. Stemmegivningen her til lands ble avsluttet tirsdag, mens i Sverige stenger valglokalene klokka 20 i kveld.

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

Mer fra: Nyheter