Nyheter

Sofia (14) kom tilbake til en skole i ruiner

UKRAINA: Omgitt av glasskår sitter 14 år gamle Sofia Zhyr ved en pult i restene av det som var klasserommet hennes. Nå vender Ukrainas barn tilbake til bombede skoler.

– Jeg var redd for å komme tilbake til skolen for første gang etter at den ble bombet, sier Sofia til nyhetsbyrået AP.

Torsdag 1. september vendte hun og tusenvis av ukrainske barn og unge tilbake til skolebenken i det utbombede landet. Ifølge offisielle tjenestemenn har den seks måneder lange krigen skadet 2.400 skoler over hele landet. Ukrainske tjenestemenn forteller at 269 skoler har blitt fullstendig ødelagt.

FØRSTE SKOLEDAG: Taisia ​​​​Shcherba (6) til venstre, snakker med klassekameraten sin under deres første skoledag på en offentlig skole i Irpin, Ukraina, torsdag 1. september. Ukrainske barn går tilbake til skolen uten å dele minner fra feriene sine. De deler historier om hvordan de overlevde de første månedene av krigen.

Til tross for at Russland fortsetter å bombe sivile mål i Ukraina, valgte rundt halvparten av landets skoler å åpne 1. september. Ukrainske barn går tilbake til skolen uten å dele minner fra feriene sine. De deler historier om hvordan de overlevde de første månedene av krigen.

For litt over en uke siden kom FNs barnefond (Unicef) med en uttalelse der de slo fast at minst 972 barn er drept eller såret det halve året krigen har pågått i Ukraina. Det innebærer i gjennomsnitt fem barn om dagen.

– Og dette er bare de tallene som FN har klart å stadfeste. Vi tror det virkelige tallet er mye høyere, skriver Catherine Russell, som leder Unicef, i en pressemelding. FN mener at minst 356 barn er drept, mens 595 er såret i krigshandlingene.

Barn leker utenfor Tsjernihiv skole nr. 21, som ble bombet av russiske styrker 3. mars. Ukrainske barn vender nå tilbake til skolen, men har med seg få hyggelig sommerferieminner. Historiene de deler, er hvordan de overlevde de første månedene av krigen. Foto: Emilio Morenatti / AP / NTB

Skoler fortsatt mål

Skolen til 14-åringen Sofia Zhyr, Chernihiv skole #21, ligger i Tsjernihiv og ble bombet av russiske styrker 3. mars. Byen befinner seg i det nordlige Ukraina, og har i underkant av 300.000 innbyggere. Den ligger ved elven Desna i Tsjernihiv oblast.

– I lang tid har jeg bare sett på skolen fra avstand før jeg kom tilbake. I de øyeblikkene virket det som om ingenting hadde skjedd, sier hun til AP.

På grunn av faren for russiske angrep er det kun skoler som har tilgang til bomberom, og som ikke ligger nær grensen til Russland eller Belarus som har fysisk fremmøte. Resten av ukrainas skoleelever får undervisning over internett.

EVAKUERING: Elever forlater et bomberom etter en evakueringsopplæring under deres første skoledag siden 24. februar. Den pågående krigen er fortsatt den største utfordringen for utdanningssystemet i Ukraina.

Hentet lærebøker

Sjuendeklassingen Oleksii Lytvyn (13) er en av elevene som kommer til å måtte ha hjemmeundervisning. Han går på skole i byen Mykhailo-Kotsyubynske, som ligger kun 35 kilometer fra grensen til Belarus. Torsdag var han tilbake på den utbombede skolen sin for å hente lærebøker slik at han kan studere på nettet.

13-åringen forteller til AP at han husker godt den dagen russiske raketter traff skolen to ganger. 4. mars i år var han i skolens tilfluktsrom sammen med familien sin og flere andre. Bare minutter før eksplosjonen hadde han lekt med en venn. Etter den høye eksplosjonen begynte veggene å riste og han kunne ikke se annet enn en enorm sky av støv og murpuss.

Vi sov i korridoren, og det var en død person bak veggen

—   Oleksii Lytvyn (13)

En person ble drept, en kvinne som jobbet på skolen.

– Vi sov i korridoren, og det var en død person bak veggen, sier Oleksii til AP.

Familien hans ble en natt til før de flyktet fra byen, selv om de siden har kommet tilbake for at han skulle rekke starten av skoleåret.

LÆREBØKER: Studenter sitter i et klasserom for å motta lærebøker i forkant av ukens begynnelse av studieåret på Mykhailo-Kotsyubynskes lyceum, som ble bombet av russiske styrker 4. mars. Skolen ligger i Chernihiv i Ukraina.

FN: Voksne er hensynsløse

Ifølge Unicef er det eksplosive våpen som har forårsaket flest dødsfall og skader. Unicef påpeker at våpnene ikke skiller mellom sivile og stridende.

– Nok en gang, som i alle kriger, setter voksnes hensynsløse beslutninger barn i ekstrem risiko. Det er ingen væpnede operasjoner av denne typen hvor man unngår at barn blir såret, sier Russel, ifølge NTB

Til tross for at ukrainske barn nå er tilbake på skolebenken er barnefond-sjefen bekymret for barnas situasjon utover mangelen på skolegang. De må flykte fra krigen, de risikerer at familien splittes opp. I tillegg er de sårbare for vold, overgrep, seksuell utnyttelse og menneskehandel, skriver nyhetsbyrået.

Les mer om mer disse temaene:

Jarle Sanden

Jarle er papirsjef i Vårt Lands publiseringsavdeling

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter