Nyheter

Berlin og Moskva skylder på hverandre for gass-stans

GASS: Tyskland og Russland langer ut mot hverandre for stans i gassforsyningen gjennom Østersjø-ledningen Nord Stream 1.

Fredag kveld kunngjorde Russland at de ikke kunne skru på kranene igjen etter at nedstengning for planlagt vedlikehold var over.

– Putin har brutt sine kontrakter. Russland er ikke lenger en pålitelig leverandør av energi, sa den tyske statsministeren Olav Scholz søndag.

Beskyldes for manglende vedlikehold

Kreml beskyldte på sin side EU for å stanse gassleveransene.

– Hvis europeerne tar en helt absurd beslutning der de nekter å vedlikeholde systemene sine, eller rettere sagt, systemer som tilhører Gazprom, så er det ikke Gazproms feil, men skylden til politikerne som bestemte å innføre sanksjonene, sa pressesekretær Dmitry Peskov i TV-programmet «Moskva. Kreml. Putin».

Ifølge Peskov er europeerne forpliktet gjennom kontraktene til å vedlikeholde systemene til den russiske energigiganten Gazprom.

Oljelekkasje

Gazprom kunngjorde fredag kveld at de ikke vil gjenoppta gassforsyningen med henvisning til en oljelekkasje i en kompressorstasjon.

Den tyske regjeringen har stilt spørsmål ved begrunnelsen. Det har også rørprodusenten Siemens. Begge hevder at slike oljelekkasjer er ganske rutinemessige og ikke krever at gassleveranser stoppes.

– Putin har skylden for den vanskelige økonomiske situasjonen Tyskland står overfor, sa Scholz da han kunngjorde en ny støttepakke for økte levekostnader.

Gasstrømmene fra det russiske statseide energiselskapet Gazprom har blitt kuttet godt under avtalte rater de siste månedene.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter