Nyheter

Dag Inge Ulstein: – Norge må konfrontere India i FN

RELIGIONSFRIHET: I år skal menneskerettighetssituasjonen i India gjennomgås av FNs menneskerettighetskommisjon. KrFs nestleder Dag-Inge Ulstein utfordrer nå regjeringa til å ta opp religiøse minoriteters stilling i landet.

I november i år skal menneskerettighetssituasjonen i India under lupen, som en del av FNs menneskerettighetskommisjons faste gjennomgang av medlemslandene.

Torsdag forrige uke sendte Kristelig Folkepartis nestleder Dag-Inge Ulstein et skriftlig spørsmål til utenriksminister Anniken Huitfeldt. Her etterlyser han svar på om Norge vil benytte anledninga til å adressere situasjonen for landets religiøse minoriteter.

– Ut ifra rapportene vi får fra menneskerettighetsorganisasjoner er det ingen tvil om at muslimer og kristne utsettes for stadig grovere vold og trakassering, sier Ulstein til Vårt Land.

Dag-Inge Ulstein (KrF) er utålmodig og bekymret, og ber regjeringen komme på banen. 
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Fremvekst av hindunasjonalisme

India, som nylig markerte 75-årsjubileum for frigjøringen fra Storbritannia, omtales gjerne som «verdens største demokrati».

De siste åra har imidlertid landet blitt kritisert for å gå i en stadig mer autoritær retning, etter at Narendra Modi kom til makta på en hindunasjonalistisk plattform i 2014.

I løpet av Modis regjeringstid har situasjonen for landets religiøse minoriteter forverra seg, og Modis parti Bharatiya Janata Party (BJP) anklages av menneskerettighetsorganisasjoner for å tilrettelegge for angrep og hets av landets minoriteter.

Opptil 10 års fengsel for «ulovlig konvertering»

På tross av at Indias grunnlov garanterer religionsfrihet i landet, har flere delstater de siste åra innført lovgivning som gjør det straffbart å «konvertere mennesker» på urimelig grunnlag. Dette inkluderer såkalt overtalelse, ved å gi gaver eller i forbindelse med ekteskap.

Lovene gjør det blant annet vanskelig for religiøse organisasjoner å drive bistandsarbeid, undervisning og holde åpne gudstjenester. I delstaten Karnataka, som i mai ble den trettende av til sammen 29 delstater til å innføre en slik lov, kan ulovlig konvertering straffes med opptil 10 år i fengsel.

Lovene beskyldes også for å bidra til å fremme hat og legitimere angrep mot minoriteter.

– Disse angrepene inkluderer også drap. Det er sterkt å høre om, sier Ulstein.

Gjennomgang hvert 5. år

I løpet av neste år skal menneskerettighetssituasjonen i India gjennomgås av FNs menneskerettighetskommisjon i en såkalt Universal Periodic Review. Dette er en fast gjennomgang av hvordan menneskerettighetene implementeres, og hvert medlemsland behandles én gang hvert femte år.

Ulstein mener at Norge må benytte anledningen til å utfordre India på hvordan religionsfriheten etterleves, og indiske myndigheters manglende evne til å beskytte minoritetsbefolkninga.

– Norge må konfrontere India i FN, men også i de daglige relasjonene vi har med landet.

FILE- Activists of various left organizations shout slogans during a protest against hate speech in New Delhi, India, Dec.27, 2021. Indian police have opened a case and begun investigating a Hindu monk for making highly provocative speeches against Muslims and organizing a closed-door meeting that called for their genocide, officials said Monday. (AP Photo/Manish Swarup, File)

– Har fått gå under radaren

Ulstein beskriver India som et viktig land, ikke bare fordi de er store i regionen, men også fordi landet har som mål å bli en stormakt i verden for øvrig. Derfor sier han at det er viktig å synliggjøre situasjonen for religiøse minoriteter, som han tror få er klar over.

– Det er synd at dette har fått gå under radaren. Det er vanskelig for kirker i India å sette oppmerksomheten på dette uten å forverre sin egen situasjon. Derfor trenger de også at noen andre gjør det.

Ulstein er samtidig klar på at han ikke bare bekymrer seg for den kristne befolkninga, men for menneskerettighetssituasjonen generelt.

– Situasjonen er åpenbart svært prekær for den muslimske befolkninga, som angripes kontinuerlig. Hvem som utsettes er ikke det vesentlige, det sentrale er at den indiske regjeringa ikke viser vilje til å forhindre overgrep, som også øker i omfang.

Vårt Land har forsøkt å komme i kontakt med Utenriksdepartementet og Indias ambassade – foreløpig uten å få svar.

Artikkelen er oppdatert 30.08.2022 kl 10.40: Vi skrev innledningsvis at FNs menneskerettighetskommisjon skal se på menneskerettighetene i India i 2023. Det presise er at arbeidet starter i år og fortsetter neste.

---

Religiøse minoriteter i India

  • Det anslås å være i overkant av 200 millioner muslimer, og et sted mellom 30 og 70 millioner kristne i landet.
  • Til sammen utgjør religiøse minoriteter over 20 prosent av Indias befolkning.
  • Etter at nåværende statsminister Narendra Modi kom til makta på en hindunasjonalistisk plattform i 2014, har antallet angrep på religiøse minoriteter økt, ifølge Amnesty International og andre menneskerettighetsorganisasjoner.
  • Regjeringspartiet BJP anklages for å være en aktiv pådriver bak forfølgelsen.

---


Les mer om mer disse temaene:

Jor Hjulstad Tvedt

Jor Hjulstad Tvedt

Jor Hjulstad Tvedt er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter