Nyheter

Tusen barn er drept eller skadet siden invasjonen

UKRAINA: Onsdag denne uken er det et halvt år siden russiske styrker invaderte Ukraina. – Ukrainas barn trenger fred, sier Unicef-direktør Catherine Russell.

– Som alltid i krig blir barn påvirket av voksnes uansvarlige valg, sier Catherine Russell, direktør i Unicef, i en pressemelding mandag ettermiddag.

Her opplyser Unicef at minst 972 barn er drept eller skadet siden krigen startet for nesten seks måneder siden.

– Det er et gjennomsnitt på mer enn fem barn hver dag, sier Russell.

Unicef mener bruken av eksplosive våpen er hovedårsaken til det høye antallet døde og skadde barn. Våpen av denne typen er blitt brukt i tettbygde strøk, som Mariupol, Luhansk og Kremenchuk, og mange sivile er rammet av dette.

Ødelagte skoler

Også mange skoler i Ukraina har vært rammet av angrep. Unicef mener så mange som én av ti skoler har blitt utsatt for krigens ødeleggelser. Dette gjør, ifølge Russell, at foreldre vegrer seg for å sende barna på skolen.

– Alle barn trenger å gå på skolen, inkludert barn i krisesituasjoner. Dette gjelder også for barn i Ukraina, og ukrainske barn som har måttet flykte på grunn av krigen, sier Russell.

Mandag oppgir forsvarssjef i Ukraina, Valerij Zaluzjnij, at nær 9.000 ukrainske soldater er døde i kampene mellom Russland og Ukraina. Under pressekonferansen uttaler han videre at barna i landet trenger spesiell oppmerksomhet fordi «fedrene deres har reist til fronten, og muligens er blant de nesten 9.000 heltene som er drept».

Varige traumer

Kampene pågår nå mest i østlige og sørlige deler av landet. Mange ukrainere i andre deler av landet har flyttet hjem, og forsøker å gjenoppta sine liv. Traumene fra krig og flukt er noe som barna alltid vil bære med seg, mener Unicef.

– Ukrainas barn trenger fred, sier direktør Catherine Russell.

Les mer om mer disse temaene:

Lena Stordalen

Lena Caroline Stordalen

Lena Caroline Stordalen er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter