Samlivspanelet

Nettdating

NÅLEN I HØYSTAKKEN: Det er vanskelig å finne noen man virkelig klaffer med. Kan det være en idé å begrense nettdatingsradaren til den sosiale gruppen man selv identifiserer seg med?

Få nyhetsbrev fra Vårt Land. Meld deg på her!

Kjære Samlivspanelet,

Jeg har nylig begynt med nettdating igjen etter at samfunnet åpnet opp. Jeg har brukt Tinder i litt over to måneder og har til gode å matche med noen jeg virkelig liker. De få jeg har møtt har jeg virkelig gitt en sjanse, men vi har liksom ikke klaffet helt. Jeg synes det hele er litt frustrerende. Nå vurderer jeg å slette Tinder og heller ta i bruk en datingapp som i større grad imøtekommer mine preferanser. Jeg synes det kunne vært interessant å høre Samlivspanelets tanker om å date innenfor gruppen man selv identifiserer med (for min del som ung kristen) fremfor å forsøke å finne nålen i høystakken, slik som jeg opplever med Tinder.

<3-hilsen Kjærlighetssøkende

Kjære Kjærlighetssøkende,

Jeg tror mange kan sympatisere med din følelse av frustrasjon når de tenker på sine egne opplevelser med nettdating. Selv om Tinder, og den slags apper, kanskje fungerer for en del, så er det neppe en tjeneste for alle. Det jeg liker så godt med det du skriver er at du ikke gir opp!

Å søke ens like

Slik jeg tolker det du skriver, har du et verdigrunnlag som er viktig for deg og som du kanskje håper din utkårede også vil identifisere med? For meg høres det fornuftig ut at du vurderer å ta i bruk en datingtjeneste som gjør det lettere for deg å sortere fra et utvalg personer som nettopp deler dine verdier. Men la oss se litt nærmere på fordeler og ulemper ved å date de man selv er mest lik.

Å velge eller å ikke velge

Det er mye forskning som tyder på at personer som gjør et bevisst valg om å dele livene sine med hverandre, også blir de parene som opplever minst relasjonelle vansker. I slike studier har man sammenlignet slike par med dem som har blitt sammen på mer tilfeldig vis. Parene som bare «ble sammen», har som oftest ikke et avklart forhold til hva de hva ønsker av en felles fremtid. Dermed deler de ikke nødvendigvis verdigrunnlag eller politisk ståsted. De har kanskje til og med unngått å snakke om ulikheter, noe som kan gjøre at de er mindre rustet til å kommunisere godt med hverandre.

Det er opp til alle og enhver å finne ut av som passer en selv og ens partner best

—  Kristoffer Whittaker

Bærebjelken i forholdet

God kommunikasjon kommer godt med når de store utfordringene i livet oppstår. Eksempler på slike prøvende perioder i livet kan være når man først får barn, når man selv eller noen i nær familie blir rammet av sykdom, eller andre stressende betingelser, for eksempel når familiens økonomi blir presset. God kommunikasjon om verdier er ikke det eneste som er av betydning, men også hvordan man snakker om intimitet og sex. Noe som er spesielt interessant fra et par- og familieperspektiv, er at det å ha slike samtaler tidlig i et forhold, i seg selv kan forebygge fremtidig samlivsbrudd!

Finnes det ulemper?

Noen vil kanskje påstå at det å velge en fornuftsbasert tilnærming til å søke en partner er lite romantisk. Og for noen er det kanskje mer passende å finne noen og bli forelsket uten at så mye blir avklart før underveis. Men det er ikke til å legge skjul på at den store forelskelsen er noe som nettopp er fremelsket i vårt vestlige samfunn. Det finnes hundrevis av romantiske komedier, dramatiske eventyr og fortellinger, TV-serier, bøker, og tabloide magasiner som kontinuerlig fremmer ideen om de sterke romantiske følelsene sin plass i parforholdet. Men sannheten er at et godt parforhold kan være bygget på så mangt. Selv om forelskelsen er deilig og berusende, er den som regel for de fleste av forbigående karakter. Et forhold bygd på forelskelse alene er dermed en risikofaktor for hvor varig et forhold blir. Det er derfor opp til alle og enhver å finne ut av som passer en selv og ens partner best.

Jeg tror hele livet er en drøm om kjærligheten

—  Ole Paus

Prøv det ut!

Det kan jo hende du går glipp av noe helt annet ved at du søker kjærligheten innenfor din egen gruppe, men om du ikke ønsker «noe annet» hva går du i så fall glipp av? Kanskje du selv er bekymret for å ikke oppleve den store kjærligheten om du ikke søker etter nålen i høystakken? Selv tror jeg at de fleste av oss er i stand til å forelske seg i et mangfold av ulike mennesker, men det er ikke det samme som å si at man ikke kan stille noen krav. Om du er ærlig med deg selv om hva du ønsker, og de ønskene er rimelige, synes jeg du absolutt skal sette Tinder på pause og prøve en annen fremgangsmetode.

Lykke til med jakten på kjærligheten!

Mvh,

Kristoffer

Vårt Land

Annonse
Annonse

Mer fra: Samlivspanelet